Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Deurwaarders bij Beaulieu: "Advocaten enige winnaars"

Deurwaarders bij Beaulieu: "Advocaten enige winnaars"

Bij de textielgroep Beaulieu staan in Wielsbeke en Ninove bijna 400 banen op de tocht. De directie speelt het hard en weigert voldoende geld op tafel te leggen voor een goed sociaal plan. Op de stakersposten van de vakbonden worden deurwaarders afgestuurd.

Beaulieu1_tcm37-184898.png

(foto acv textura)

Eddy De Craemer van ACV Textura: “Vorige week zijn we met acties gestart in de twee bedrijven die getroffen worden door respectievelijk een sluiting en een herstructurering: Berry Yarns in Ninove en de afdeling tufting van Beaulieu Wielsbeke. Vrijdag kregen we aan het stakingspiket het bezoek van een deurwaarder met een eenzijdig verzoekschrift. Op straffe van een dwangsom van 1000 euro per persoon per inbreuk hebben we dan de bedienden die aan de slag wilden gaan, moeten doorlaten. Wij vinden dat een pure provocatie van de werkgever. Als dat de manier is waarop een sociaal conflict wordt opgelost, dan gaan wij ook onze houding verharden. Daarom hebben we beslist om vandaag een andere vestiging van Beaulieu plat te leggen.”

Zijn jullie daar in geslaagd?

“Dat is gelukt, maar om half elf hebben we opnieuw het bezoek gekregen van een deurwaarder. Orotex behoort tot Beaulieu International Group (BIG). In België heb je zo een heel aantal vestigingen. Beaulieu is de grootste textielgroep van België. Daarom zijn we ook zo verontwaardigd. Dat is toch ongelooflijk dat men dat op zo'n manier gaat spelen. Dat ze hun gezond gebruiken: wij willen rond de tafel zitten en er is veel bespreekbaar. Maar men betaalt liever advocaten. Zij zijn voorlopig de enige winnaars.”

Waarom speelt Beaulieu het zo hard?

“Er zijn recent veel wijzigingen doorgevoerd aan de top van Beaulieu. Met Francis De Clerck staat er opnieuw een zoon van Roger De Clerck aan het hoofd van het bedrijf. Ik ben er van overtuigd dat dat een rol speelt. Dat is de oude Beaulieu-stempel die opnieuw de bovenhand krijgt. 'De vakbonden moeten een toontje lager zingen.'”

Er is blijkbaar wel veel solidariteit?

De mensen voelen wel aan dat we maar één middel hebben om te tonen dat we de arrogante houding van de directie niet pikken. Samenwerken is ons enige wapen. Met die deurwaarders probeert men de werknemers tegen elkaar op te zetten. En dat lukt helaas ook voor een stuk.”

Is er al een uitnodiging om rond de tafel te zitten?

“Vorige week donderdag hebben we een uitnodiging gekregen. Hetgeen zij op tafel gelegd hadden, mochten wij nog wat verfijnen. Enkele punten en komma's veranderen. Daar kwam het op neer. In die omstandigheden gaan wij niet rond de tafel zitten. Op dit moment denk ik dat het heel moeilijk is om er uit te geraken.”

De directie wil een anciënniteitspremie van 150 euro per dienstjaar geven.

“De werknemers lezen ook de krant en zien dat de topman van Fortis 4 miljoen euro ontslagvergoeding krijgt. Wij moeten hier voor 150 euro op straat staan en dan sturen ze nog een deurwaarder op ons af. Dat hoor je aan het stakingspiket.”

De vakbonden vragen ook een brugpensioenregeling.

“Vanuit Wielsbeke is het Beaulieu-imperium opgebouwd. In de vestiging die nu gestructureerd wordt, werken veel werknemers met een lange staat van dienst. Ik heb aan de piketten mensen ontmoet van 53, 54 jaar. Dat zijn drama's voor die mensen. Waar kunnen zij nog terecht? Het verschil tussen een werkloosheidsuitkering en een brugpensioen is enorm. Die 1000 euro dwangsom die wij riskeren, is ongeveer de gemiddelde maandelijkse werkloosheidsuitkering.”