'Je m'en fish': podium voor elektronisch talent
'Je m'en fish': podium voor elektronisch talent
Gianni28 oktober 2008 – 18:20
Deze week begon de tweede jaargang van 'Taking back mondays', in het Kultuurkaffee van de VUB georganiseerd door vzw Je m'en fish. Een gratis partyconcept dat een kans geeft aan jong electronisch talent. Ze mogen op de affiche staan pronken naast een internationale artiest. Indymedia.be vroeg Bart Dujardin van vzw Je m'en fish om een woordje uitleg.

Foto's: Luna Catteeuw, Walrus en Viktor Sagat (54 kolaktiv) op Taking back mondays,
Kan je Je m'en fish even voorstellen voor de mensen die jullie nog niet kennen?
“Je m'en fish is een Brusselse VZW die instaat voor talent in nieuwe media, zowel muziek (electronische muziek op basis van laptops, chaos pad, synths, ...), grafische kunsten, verlichting, visuele kunsten, en zo meer. We proberen een leemte in te vullen op het Belgische muzikale gebied die door de diverse rock- en popwedstrijden of organisaties vaak niet wordt opgevuld. Steeds meer jongeren maken zo bijvoorbeeld muziek thuis, op kot, enz. (de zogenaamde 'bedroom producer'). Wij bieden hiervoor diverse mogelijkheden: Licht- en geluidsinstallaties, evenementen, communicatie, infosessies, ...”
Vanwaar de expliciete keuze voor electronische muziek? Niet-electronische muziek krijgt reeds voldoende ondersteuning?
“Voor niet-electronische muziek is er in België Poppunt voor Vlaanderen, humo's rock rally, en nagenoeg elke stad of gemeente heeft wel diverse wedstrijden. Deze zijn bijna altijd geconcentreerd op 'bands'. Als men 'electronische muziek' laat vallen bij de meeste belangrijke spelers in België, denken zij vooral aan DJ's, terwijl sommige live electronische projecten enorm complex zijn. In die zin maken ze dan ook weinig kans op bestaande wedstrijden, en slechte ervaringen of afgekraakt worden door een jury maakt zo vaak een negatieve spiraal, die we trachten te doorbreken. Onze nationale 'electronica wedstrijd' kende daarom ook geen echte winnaar, de finalisten kregen allemaal podiumkansen en opvolging.”

Dj Mezzdub (54kolaktiv)
Jullie werken met vrijwilligers, hoe zoeken jullie medewerkers?
“Enerzijds vraag en aanbod, sommige personen melden hun spontaan aan, anderen zien we zelf goed werk leveren en contacteren we, anderzijds voorzien we, voor vrijwilligers die kosten maken, zoals plakmateriaal voor promotie, een vrijwilligersvergoeding. Vaak geven wij ook een heel evenement uit handen waar verenigingen van jongeren die nog geen VZW vormden kennis kunnen maken met een evenement op poten zetten. We hebben geen bezoldigde werkkrachten en houden ook nooit een percentage voor 'boekingen' of infosessies e.d.”
Er is wat onduidelijkheid rond de financiering van je m'en fish, als ik het goed voor heb hebben jullie geen vaste subsidies, voor welke evenementen en van wie hebben jullie dan wel subsidies ontvangen?
“Vaak krijgen wij inderdaad aanvragen tot financiële steun en dergelijke, waarschijnlijk door het gebruik van de logo's van de Vlaamse Overheid en Vlaamse Gemeenschapscommissie. Je m'en fish is geen structureel gesubsidiëerd orgaan. We verkrijgen een klein werkbudget van de Vlaamse Gemeenschapscommissie en voor sommige projecten doen wij een beroep op dossiers bij de Vlaamse Overheid, waardoor we de inkom vaak gratis kunnen houden en dus de drempel laag blijft.”
“Voor alle andere evenementen doen wij een beroep op eigen vermogen, indien beschikbaar. 'Sponsoring' of de kosten van een evenement dragen zijn dus normaliter uit den boze, maar we geven wel gratis infosessies om derden in te lichten hoe zij zelf subsidies kunnen aanvragen, sponsors zoeken, enz.; Een goed uitgewerkt initiatief door jongeren steunen wij ook vaak, al is het maar door materiaal gratis ter beschikking te stellen.”

Deze week begon 'Taking back mondays', wat is het idee erachter'?
“Taking Back Mondays begon in Oktober 2007 te Kultuurkaffee (Clubcircuit), op de Vrije universiteit Brussel. De bedoeling is jongeren te laten samenwerken met een internationale gastartiest wanneer het budget ons dat toestaat, met een hedendaagse verlichting, kwalitatief geluid en opvolging, en een goede promotie.”
“We proberen aan te tonen dat ook op Maandagavonden, vaak een moeilijk moment, kwalitatieve evenementen met een breed publiek kunnen werken. Het publieksbereik is erg fluctuerend, momenteel haalden we eenmalig 500-600 personen, meestal ligt het bereik rond de 200 personen.”
Hoe wordt dit gefinancierd?
“Taking Back Mondays is een samenwerking tussen Trefcentrum Y' VZW, Je m'en fish, en met steun van de Vlaamse Gemeenschapscommissie en de Vlaamse Overheid. Het valt als dusdanig onder de vaste programmatie van dienst cultuur VUB en is een samenwerking.”
Jullie helpen ook mee met het mekitburn festival (het mekitburn festival is een goedkoop festival te Vilvoorde waar meerdere alternatieve muziekgenres en kunstenaars hun plaats krijgen, de organisatie engageert zich ook om onbekende belgische artiesten een ruggesteun te geven) , hoe helpen jullie mee?
“Je m'en fish is partner in programmatie en voorziet in de verlichting van de grote binnenzaal. We helpen ook mee in de promotie, opmaak van dossiers, ...”
Mekitburn is een succes geworden, wel is het opmerkelijk dat er veel meer internationale namen op de affiche dit jaar stonden, heeft dit te maken met subsidiëring?
“Dit jaar stonden er namen als Concord Dawn of Total Science (wereldnamen op het gebied van Drum & Bass), en deze vermengden we met jong talent, zoals ook verkozen werd met de 'mekitburn on tour' waar alle jongeren zich konden aanmelden en er 372 inschrijvingen waren. “
“Dat internationale programma maakte dat ook bij de jonge talenten er voor de zaal soms heel vol zat. Dit heeft niet zozeer te maken met extra subsidiëring (het festival gaat al 3 jaar door en heeft diverse sponsors en steun), als eerder een gevolg op het programma in 2007.”
“We proberen een divers programma uit te dokteren zodat iedereen altijd op elk podium wel wat kan vinden naar zijn smaak. Jammer genoeg is het publieksbereik met een louter Belgische line-up beperkt, en een locatie zoals Domein 3 Fonteinen in Vilvoorde moeilijk gevuld te krijgen. Overigens vragen internationale bekende namen vaak slechts een fractie van de prijs van een Vlaamse 'bekende' artiest, 1 van de nadelen aan het Belgische/Vlaamse milieu.”
Voor internationale namen krijg je dus geen (wat vaak wel beweerd wordt) hogere subsidies als voor belgische namen?
“Neen, maar de Belgen gingen wel samenwerkingen aan. Murdock speelde zo bijvoorbeeld samen met Paul Smith (Total Science), de decoratie, visuele en grafische kunsten van Belgen werden gebruikt bij de internationale, enz.; Op zich gaat het, voor Je m'en fish althans, in alle evenementen vaak om een goede communicatie en samenwerking tussen artiesten. Het is niet de bedoeling, en ook niet van het mekitburn festival, om een internationale artiest over te brengen, snel zijn set te laten afspelen, en terug in het hotel en op het vliegtuig te zetten, louter om publiek aan te trekken. In dat opzicht zouden we overigens andere internationale artiesten dienen te boeken.”
“Overigens zijn er zo goed als geen subsidiemogelijkheden om buitenlandse artiesten een springplank te bieden in België, maar uitwisselingsprojecten en dergelijke zijn meestal wel een optie. Dat is ook beter, in onze mening. Vlamingen dienen meer naar het buitenland gepusht te worden, en hiervoor bestaan dan ook diverse luiken voor financiële steun aan te vragen; En met succes, getuige de vele buitenlandse optredens van Vlamingen.”
Jullie zoeken steeds naar nieuw talent, zijn er zo al succesverhalen? Zijn er voorbeelden van artiesten die door de samenwerking meer aandacht en succes genieten?
“Joshua tekende op Universal en namen wij ook uit het bestand van artiesten omdat deze al duidelijk doorbrak. Wixel, Ansatz Der Maschine, en eigenlijk alle artiesten hebben al wel veel verwezenlijkt, een aantal stonden reeds in de Ancienne Belgique, we hebben meerdere touren door Europa opgezet, vaak met 2 projecten, enz.”

Dj Chef op Taking back mondays
De organisatie bestaat 5 jaar nu, wat een succes op zich is, wat wensen jullie nog te verwezenlijken in de volgende jaren?
“Dat hangt in principe af van het budget en de mogelijkheden en aanvragen. Normaal staan wij open voor elk initiatief. Door de ondertussen sterk gegroeide naambekendheid hebben de meeste evenementen waaraan wij meewerken automatisch wel een grotere publieksopkomst, zo weet het publiek bv. ondertussen wel dat wij nauwkeurig letten op kwalitatieve verlichting en vaak een zeer goed geluid plaatsen; Op die manier zijn de meeste evenementen dan ook op wederkerige basis. In dat opzicht is de kans groot dat we, bij succes, met de Taking Back Mondays reeks, de diverse buitenlandse jaarlijkse festivals, de gratis infosessies enzovoort al heel vol zitten.”
“Een echt einddoel is er niet. Zolang er jong talent is die wij online vinden, op bv. myspace of electrobel, en waarvan we merken dat ze geen output vinden, is er een bestaansreden.”
Maandag begon 'Taking back mondays' met het brusselse 54kolaktiv (gespecialiseerd in dubstep), zij speelden samen met dj chef, onlangs nog verkozen als 5de beste live dubstep dj. Er is zo'n 400 man komen opdagen, wat alvast een succes mag genoemd worden.
Nieuwslijnmeer

- Indymedia.be is niet meer
- Foto Actie holebi's - Mechelen, 27 februari
- Lawaaidemo aan De Refuge te Brugge
- Recht op Gezondheid voor Mensen in Armoede
- Carrefour: ‘Vechten voor onze job en geen dop!’
- Afscheid van Indymedia.be in de Vooruit in Gent en lancering nieuw medium: het wordt.. DeWereldMorgen.be
- Reeks kraakpanden in Ledeberg met groot machtsvertoon ontruimd
- Forum 2020 en de mobiliteitsknoop
- Vlaamse regering kan niet om voorstel Forum 2020 heen (fietsen)
- Fotoreportage Ster - Studenten tegen racisme
Te zot voor woorden, zoveel
Cuhr, 30/10/2008 – 17:41
Te zot voor woorden, zoveel volk en sfeer op een Maandag :)
inderdaad tonight part 2:
Gianni, 30/10/2008 – 18:08
inderdaad
tonight part 2: drum & bass