Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Compagnie Doedel: Vuur en vlammen in Vlaardingen.(Deel2)

Compagnie Doedel: Vuur en vlammen in Vlaardingen.(Deel2)

(vervolg)

IMGP5155.JPG

Annemarie en Inge mengen de peut (zagemeel)met brandversnellers.

IMGP5178.JPG

Gino amuseert zich met de nadarhekken :-)(Boys and their toys).

De Compagnie blijft de hele dag voortbouwen, in de namiddag volgt er een repetitie.Gino en ik installeren een waslijn aan Moby Dick om al de kledij die tijdens de voorstelling wordt gedragen aan te hangen,maken een potje eten, voorzien in koffie en dan is er een rustmoment.Annemarie, Inge en ik verdiepen ons in kruiswoordraadsels, het hoekje van de parking van het Delta-hotel verandert in Camping Kosmos, maar dan in Nederland, met kampvuur.

IMGP5212.JPG

Repetitie.

IMGP5225.JPG

Hansje in volle actie tijdens de repetitie.

IMGP5226.JPG

Wim Doedel en Inge tijdens repetitie.

IMGP5237.JPG

Piet, Simon en Jerry; Tijdens de repetitie wordt gezien of de percussionisten allemaal gelijk zitten.

IMGP5248.JPG

De waslijntjes aan Moby Dick.Kledij voor de voorstelling.

Rond 18:00u wordt het “veld scherp gesteld”.Alles wordt nog een laatste keer gecontroleerd voor de voorstelling om 19u45. De Compagnie verdwijnt daarna richting Delta Hotel, om te gaan tikken. Nog volk uit Doel arriveert: Lennert en Piet.Op Camping Kosmos schaft de pot spruitjesstoemp met salade.

IMGP5317.JPG

Annemarie verandert na een schminkbeurt in een klei-wezen. :-)

Rond 19:00 begint de schminkronde en het aantrekken van de kledij voor de voorstelling.Gans de Compagnie verandert nu in klei-wezens.Haar, handen, alles zit onder de klei.(Kwestie om niet te verbranden)Ik krijg kippenvel bij het zien dat Inge een hele emmer water over zichzelf uitkapt,…Op de grasweide stroomt het publiek toe.Compagnie Doedel geeft straks het startshot in een hele reeks van straattheater en percussie verspreid over een parcours in het stadscentrum van Vlaardingen.

Ik mag ‘klokje spelen’: Om de tien minuten de tijd doorzeggen.In tussentijd sta ik me af te vragen hoe ik het met mijn fototoestel ga klaarspelen,…een donkere nacht, met bewegende mensen en vuur,rook en water…een kampvuurtje trekken is net zo moeilijk,vlammen tot 14 meter hoog is al wat anders,…een uitdaging.

Om 19u 45 is het zover.Mijn functie als “klokje” zit erop.Honderden ogen rond de stelling op het grasveld kijken vol verwachting.De 1 al wat dichter tegen het nadarhekken geplakt dan de andere.

IMGP5367.JPG

Piet, Simon en Jerry, de percussionisten, komen met de troms de ring binnengewandeld.
De eerste kleine vuurtjes worden aangestoken door Wim Doedel.Het publiek kijkt verrukt.
Inge, Annemarie en Hansje lopen over en weer met emmers water.De percussionisten kruipen in de stelling.Gedrum op olievaten.Nog meer vuur.Ogen die bijna uit kassen rollen.Kinderen die kreten slagen van “Ooooohhh “” en “Waaauww!!”

IMGP5373.JPG

Mijn fototoestel staat niet stil.’T Wordt hier warm.De vlammen worden nog hoger.De wind draait ineens en ik merk dat het publiek achter mij ineens 10 meter verder staat.Vuurgensters fluiten langs mijn gezicht en ik krijg een impressie van hoe een gerookte haring zich moet voelen.Tis niet meer warm momenteel, maar heet,…kan een fototoestel smelten???Piet, Jerry en Simon geven het beste van het beste in de stelling op olievaten, buizen en ijzeren jerrycans.Onder hen vuur, boven hen vuur,…

IMGP5409.JPG

Hansje,Inge en Annemarie lopen van links naar rechts om ofwel voor afkoeling te zorgen met hun rondvliegende emmers water, of om juist meer peut op de vuren te gooien om ze nog groter te maken.Wim Doedel slaagt met een fakkel een vlam van 10 meter uit de stelling.

IMGP5427.JPG

De voorstelling is geslaagd.Een halfuur later staat een tevreden publiek te fluiten,en te applaudisseren, en geven een staande ovatie aan Compagnie Doedel.

Daarna vertrekt het publiek voor de wandeling met nog meer spektakel richting centrum Vlaardingen.Er zit as in mijn neus.Ik proef rook.Of is het omgekeerd?Moest ik deze warmte kunnen vasthouden dan heb ik het niet meet koud voor de rest van de winter.

IMGP5432.JPG

Compagnie Doedel loopt al hoestend en proestend richting Moby Dick.Zeiknatte kledij uittrekken.Dorst.Maar een tevreden gevoel.Kort daarop vertrekken we met de hele bende ook de donkere nacht van Vlaardingen in.Wat er toen allemaal gebeurd is blijft vaag en donker.We zijn wel in groep teruggekeerd, dat weet ik nog.Maar of dit nu aan de linkerkant van de straat was of aan de rechterkant blijft een zwart gat.

Ik weet nog vaag ik met Simon het behangpapier heb zitten keuren in een café en dat we tot de conclusie kwamen dat “folterbehangpapier” wel degelijk bestaat.Hansje heeft een hele repliek gemaakt over nootmuskaat. Annemarie had ontzettend de hik en was op zoek naar houtskool.Piet vertoonde zijn beter danspasjes op straat.Inge was haar vloeitjes kwijt.En Lennert en de andere Piet zijn nog naar Doel teruggereden.Of ze zijn aangekomen is onbekend.Wim Doedel heb ik met een brede lach zien rondlopen.

En Gino, Die was ’s morgens in de camper al zijn dekens kwijt.Weeral.Ik had daar waarschijnlijk niets mee te maken.Waarschijnlijk,….

Compagnie Doedel:

http://www.compagniedoedel.nl/

Op 08 november geven zij een vuurshow te Genk die aansluit bij de Sint-Martinusstoet.

18u15 Dieplaan (centrum Genk).

Alle koukleumen daarheen,.....:-) !!!!

mooie reportage, backstage

mooie reportage, backstage info interessante, prachtig teamwerk van een gezellige ploeg !!!