Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Geen nederzetting in Oush Grab!

Geen nederzetting in Oush Grab!

Op 16 oktober hebben Israëlische kolonisten een heuveltop Oush Grab in Beit Sahour, ten oosten van Bethlehem ingemomen. De site is een voormalig Israëlisch militair kamp dat werd ontruimd in 2006 als deel van een overeenkomst met de Palestijnse autoriteit. Daarna richtte de gemeente Beit Sahour er samen met een aantal NGO’s een publiek park in en een recreatiezone. Dit is van vitaal belang voor het sociale, economische en fysieke welzijn van de gemeenschap: de regio Bethlehem lijdt aan een acuut gebrek aan open ruimtes.

oush-grab-re-resized.jpg

Op de foto: arrestatie van vreedzame activisten in Oush Grab. Zie: www.decolonizing.ps

De recente invasie maakt deel uit van een reeks pogingen van Israëlische kolonisten om nieuwe voorposten van nederzettingen te maken om elk politiek (vredes)proces te verstoren. Zes activisten werden op gewelddadige manier gearresteerd door het Israëlisch leger terwijl ze op geweldloze wijze tegen de kolonisten aan het protesteren waren.

Omdat Oush Grab een van de sites is van de tentoonstelling Decolonizing Architecture. Scenario’s for the transformation of Israeli settlements van Sandi Hillal, Alessandro Petti and Eyal Weizman, die op 30 oktober opent in Bozar in Brussel, belangen de recente gebeurtenissen daar ons direct aan. Het project gaat over scenario’s voor de transformatie door de Palestijnen van ontruimde nederzettingen en militaire basissen. Het project gebruikt architectuur als een vorm van activisme om de Palestijnse natuurgebieden en stedelijke ruimte te beschermen en te verbeteren.

De recente invasie bewijst hoe centraal de gebouwde omgeving en natuurgebieden zijn in dit conflict. Onder de Israëlische bezetting wordt het leven van de Palestijnen bemoeilijkt, hun bezittingen afgenomen en hun politieke rechten voortdurend geschonden, niet alleen door het Israëlische leger, maar ook door een proces waarin hun omgeving op een onvoorspelbare manier voortdurend wordt veranderd en zich sluit als een strop. De doordeweekse elementen van planning en architectuur worden tot instrumenten van gewelddadige ontheemding van de Palestijnen. We kunnen niet gewoon toekijken en zwijgen.

Het incident is een concreet voorbeeld van wat de nederzettingenpolitiek betekent. Wij vragen de media en de pers om de gelegenheid van de tentoonstelling aan te grijpen om aandacht te besteden aan dit onrecht. We vragen het Europees parlement, de Europese commissaris voor mensenrechten, de Belgische regering, NGo’s en vredesorganisaties om ons protest te steunen en de Israëlische regering op te roepen tot positieve actie. Wij vragen de Israëlische regering de kolonisten in Oush Grab een halt toeroepen en de overdracht van Oush Grab aan de gemeente Beit Sahour te herbevestigen.

Lieven De Cauter, filosoof, gastcurator van de tentoonstelling.

De tekst is mee ondertekend door: Ludo Abicht (filosoof, UGent), Karel Arnaut (antropoloog, UGent), Glenn Bowman (antropoloog, University of Kent), Sarah Bracke (cultuursosociologe, KU Leuven), Jean Bricmont (fysicus, UCL), Victor Brunfaut (architect), Eric Corijn (sociale geograaf, VUB), Ludo De Brabander (Vrede vzw), Patrick Deboosere (demograaf, VUB), Anne Teresa De Keersmaeker (choreografe), Dirk De Meyer (departement architectuur, UGent), Marc-Antoon De Schryver (Indymedia.be), Rudi Laermans (socioloog, KU Leuven), Luc Pien (filmmaker), Saddie Choua (filmmaakster), Erik Swyngedouw (sociaal geograaf, Manchester University), Anna Tilroe (artistiek directeur Sonsbeek 2008), Gie van den Berghe (historicus, UGent), Paul Vermeulen (architect), Fabienne Verstraeten (directrice Les Halles en Masaratfestival), Sami Zemni (politicoloog, UGent)