Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Toestand-kritiek.be / Condition-critical.org

Toestand-kritiek.be / Condition-critical.org

De toestand in Congo is kritiek. Maar het is ver van ons bed en we kunnen het ons moeilijk voorstellen. Daarom lanceerde Artsen Zonder Grenzen

www.toestand-kritiek.be / www.condition-critical.org

Omdat we onze ogen niet mogen sluiten!

toestand-kritiek.png

Persbericht AZG, 20 november 2008

Door de recente hevige gevechten zijn alle ogen ineens op de crisis in het oosten van Democratische Republiek Congo gericht. Maar de bevolking moest in het verleden maar al te vaak zien te overleven zonder aandacht en hulp van de internationale gemeenschap. De oorlog heeft de mensen voor het leven getekend. Elke dag is een overlevingsstrijd te midden van een oneindige reeks van geweld. Artsen zonder Grenzen is een van de weinige hulporganisaties die nog steeds in de meest gewelddadige gebieden in de regio werkt. Vandaag lanceert Artsen zonder Grenzen een speciale website: www.toestand-kritiek.org om de mensen een stem te geven en om aan te geven dat het hier om een ernstige noodsituatie gaat. Want het leven in Oost-Congo is meer dan zwaar: de toestand is kritiek.

Een grote rol op de speciale website speelt World Press Photo winnaar Cédric Gerbehaye, een Belgische fotograaf die op uitnodiging van Artsen zonder Grenzen door het oosten van Congo reisde. In een 11-minuten durende film worden zijn indrukwekkende foto’s afgewisseld met persoonlijke verhalen. Verhalen van mensen die worstelen om te overleven in een regio die in het spervuur is beland van een jarenlang voortslepend conflict.

www.toestand-kritiek.org gaat om de mensen: kinderen die er alleen over kunnen dromen dat ze ooit naar school gaan, ouders die constant met hun gezinnen op de vlucht zijn voor het geweld en ouderen die zo uitgeput zijn dat ze niet meer kunnen vluchten. Velen zijn doodsbang, ziek of gewond. Sommigen zijn mishandeld of verkracht. Van anderen is alles wat ze hadden, ontnomen. Het komend jaar zal Artsen zonder Grenzen regelmatig nieuwe ooggetuigenverslagen, foto’s en videobeelden op de website plaatsen. www.toestand-kritiek.org is de Nederlandstalige website, de site is er ook in het Engels, Frans, Duits, Spaans en Italiaans.

www.toestand-kritiek.be

www.condition-critical.org

www.msf-azg.be

02_jo_081122.JPG

Nee, de website toestand-kritiek.be gaat niet over België. Inderdaad, we hebben een financiële crisis, het aantal armen en daklozen in ons land stijgt opnieuw, de biodiversiteit gaat zienderogen achteruit: de toestand is ook in ons land kritiek.

Maar het is klein bier vergeleken met wat er gebeurt in onze ex-kolonie. Niet recent, maar reeds vele jaren lang zijn er gewelddadige conflicten, worden de natuurlijke rijkdommen geroofd en verhandeld, wordt er niet meer geïnvesteerd in wegen en gebouwen, in onderwijs en werkgelegenheid, tenzij de grote corporaties goedkope werkkrachten nodig hebben om in de halfopen mijnen te werken, of "bescherming" van privé-milities. Alles behalve wat we 'waardig werk' kunnen noemen. Alles behalve respect voor mensen en hun rechten. Alles behalve duurzame ontwikkeling. Een rijk land dat systematisch leeggeroofd wordt en dat meer doden, gewonden, getraumatiseerden, armen en vluchtelingen produceert dan enig ander land.

www.toestand-kritiek.be / www.condition-critical.org

04_jo_081122.JPG
01_jo_081122.JPG

Les Amis du Congo, een kleine organisatie van Congolezen in Hasselt en Limburg, kan en wil niet langer toekijken hoe de schrijnende toestanden in Congo escaleren. Ze organiseren daarom activiteiten om geld in te zamelen voor Artsen Zonder Grenzen, een NGO voor noodhulp die, samen met Oxfam en UNHCR, bijzonder actief is en misschien nog meer gekend bij de bevolking in het Oosten van Congo.
03_jo_081122.JPG

Met de verkoop van Congolese smoutebollen en het uitdelen van infofolders van AZG over de toestand in Congo, willen ze de voorbijgangers aanspreken, bewust maken en een kleine bijdrage vragen. Iedereen kan iets doen. Zoals bij de tsunamie-acties maken vele kleintjes één groot. Samen maken we het verschil. Maar de weg is nog bijzonder lang. Dat beseffen ook Les Amis du Congo. Maar niets doen is geen optie.
05_jo_081122.JPG

Wil je zelf ook iets doen? Ga naar deze website:

www.toestand-kritiek.be

www.condition-critical.org

Jo

Gepost door Jo
24.11.2008

Tags