Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Over syndicale vrijheden

Over syndicale vrijheden

Werkgevers en politiek staan tegenwoordig wel heel dicht bij elkaar en het gebrek aan respect ten overstaan van de werkende massa is dan ook gelijklopend. Wij zijn niet meer dan een middel om steeds maar meer winst te genereren. Van economische werkloosheid tot ontslagen zonder dat er gebruik zou mogen worden gemaakt van eventuele rechten zoals het recht op staken is dan ook hun droom.

De voorbije week werd nog maar eens duidelijk hoe werkgevers denken over de werkende massa. Bij Nyrstar Balen heeft men het over maar liefst zes maanden economische werkloosheid. Zes maanden van loonsverlies ! Bovendien geen zekerheid omtrent de situatie na die zes maanden. Wordt de productie terug opgestart of niet ? In de wetenschap dat Nyrstar Overpelt slechts 18 kilometer verder ligt en dat er daar blijkbaar geen vuiltje aan de lucht is doet menig één de wenkbrauwen fronzen. Als je dan weet dat Nyrtsar in Maart 2008 nog ze een jaaromzet gerealiseerd heeft van 3.8 miljard euro, een stijging van 13 procent tegenover 2007 en dat de nettowinst maar liefst 286 miljoen euro bedroeg is. Dan is het zelfs helemaal onvoorstelbaar dat vakbonden zelf moeten gaan vragen om een bijpassing op de werkloosheidsvergoeding om tijdens die zes maanden het verlies aan inkomen op te vangen.

Bij de VRT moeten er rond de 150 arbeidsplaatsen verdwijnen. Twee jaar geleden heeft men ook al eens zo’n besluit gemaakt. Toen was er sprake van een afslanking van de managers van 90 naar 60 managers. Vandaag werken er echter een 140 managers bij de VRT. Verminderen op top niveau en functies betekent dus eigenlijk vermeerderen. Ook nu heeft men laten verstaan dat er in het management gesnoeid zal worden. Benieuwd wat de totale uitkomst zal worden bij de VRT.

Een ook Muyters deed weer zijn duit in het zakje. De zoveelste aanval op de index. Een zoveelste poging om nog meer bedrijfswinsten uit de zakken van de mensen te slagen. En daar stopt het niet bij natuurlijk. Open en bloot op televisie durven eisen dat de mensen moeten inbinden op hun loon en dat het de bedrijven zijn die extra geld moeten krijgen is een zoveelste uithaal naar de werkende bevolking. Bedrijven en hun aandeelhouders zijn niet de schuldige aan deze crisis maar wel wij, de werkende massa ! De kronkels van werkgevers nemen waanzinnige vormen aan in deze tijden.

En natuurlijk komen we dan uit bij de vrijheid op actie voeren. Op 3 December zal een rechter uitspraak doen over de dwangsom die werd uitgereikt aan de Carrefour in Koksijde. Open VLD van zijn kant wil dan weer interims en jobstudenten inzetten in tijden van stakingen. Een zoveelste uithaal naar onze syndicale vrijheden, een zoveelste uithaal naar de werkende massa als zij reageren.

Als de mensen bij Nyrstar of de VRT nu zouden beslissen om te reageren wat zouden Muyters en co samen met Open VLD daarvan denken ? Leve de dwangsommen, weg met de actievoerders ! Sla de stem van de werkende massa maar neer, alles in de naam van meer winst en concurrentie !

Maar het zal niet blijven duren. De woede binnen de werkende massa neemt alle dagen toe. Als sociaal overleg overboord wordt gesmeten door de werkgevers, als de waanzin hoogtij viert dan rest er ons maar één ding. Dat is strijd leveren, strijd tot het bittere eind.

"In de wetenschap dat

"In de wetenschap dat Nyrstar Overpelt slechts 18 kilometer verder ligt en dat er daar blijkbaar geen vuiltje aan de lucht is doet menig één de wenkbrauwen fronzen."

Hieruit blijkt maar weer dat jullie linksmensjes dom zijn. Praten zonder nadenken dan wel nakijken hoe dit zit. Het zij 2 heel verschillende fabrieken. Ook aan jaarcijfers heb je niets aangezien de totale markt verandert is in de laatste 3 maanden. Studeer en praat dan pas. En daarbij gaan er ook dingen veranderen in overpelt, geen weekendwerk meer.
Wel gelijk heb u in het geval van dat er nu nog geen aanbieding is gedaan van aanvulling van de dop. Vind ik ook een gemiste kans een menselijk gezicht te tonen.

En tv mensen... ach als je eenmaal hebt gezien hoe tv gemaakt wordt weet je dat daar 75% teveel mensen rond lopen.

Zo verschillend zijn die

Zo verschillend zijn die fabrieken nu ook weer niet. Eén van de punten uit het 'toekomstplan' van de directie is de verhuis van de volledige productie van een afdeling van Balen naar Overpelt.

Maar Rudi Dom en Sven Naessens slaan inderdaad wel de bal mis als ze het erover hebben dat er in Overpelt geen vuiltje aan de lucht is. Het heeft toch in alle kranten gestaan dat er in Overpelt 50 ontslagen vallen. Die extra productie die overkomt van Balen moeten ze gaan doen met minder volk dan er nu is.

Wat die jaarcijfers betreft: juist en niet juist: Nyrstar heeft inderdaad echt wel een probleem op het moment, je mag dus niet alleen kijken naar die cijfers uit het verleden. Maar, de zinksector is erg cyclisch, in zo'n sector hoort het bij goed beheer dat je in de 'vette jaren' reserves aanlegt. Dus mag je er in 'magere jaren' wel op wijzen dat er 'vette jaren' geweest zijn en dus reserves die nu moeten gebruikt worden.