Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Onafhankelijke berichtgeving rond Gaza in gevaar

Onafhankelijke berichtgeving rond Gaza in gevaar

De Israëlische mensenrechtenorganisatie Btselem stelt grote vraagtekens bij een incident waarbij acht mensen zijn omgekomen tijdens een Israëlische aanval op een zogenaamd rakettentransport. Getuigenissen en onderzoek ter plaatse doen vermoeden dat het om onschuldige slachtoffers gaat en ontkrachten de Israëlische versie van de feiten. Die informatie doet ook vraagtekens rijzen bij de beweringen van het Israëlische leger dat het vooral Hamasdoelwitten raakt en dat de meerderheid van de slachtoffers uit Hamasleden en -militanten bestaat.

Een paar maanden geleden wees de campagne van de Vlaamse Vredeweek over ‘media en conflict’ nog op het gevaar die de onafhankelijke berichtgeving loopt in crisis- en oorlogssituaties en de mogelijke politieke consequenties daarvan. De berichtgeving over de militaire campagne tegen de Gazastrook lijdt aan hetzelfde euvel. Het Israëlische leger probeert zoveel mogelijk de informatiestromen mbt Gaza te stroomlijnen. Zo is journalisten al enkele dagen de toegang tot de Gaza ontzegd waardoor onafhankelijke verslaggeving ernstig gevaar loopt. Er zit een bewuste strategie achter om onafhankelijke observaties te beletten. Eerder al, op 14 december is ook Richard Falk, de VN-Rapporteur voor de mensenrechten, ondanks zijn status en opdracht op de vlieghaven in Tel Aviv aangehouden en verbleef hij meer dan 15 uur in detentie, waarna hij het land werd uitgewezen (zie zijn verslag en commentaar over de gebeurtenissen op http://www.vrede.be/english_view.php?id=65).

Vrede vzw waarschuwt dan ook om met grote omzichtigheid om te springen met bronnen afkomstig van het Israëlische leger. Zo verspreidde het leger op 31 december een persbericht met de melding dat de Israëlische luchtmacht een vrachtwagen met raketten heeft uitgeschakeld gevolgd door een reeks van explosies van ontploffende munitie (zie: http://dover.idf.il/IDF/English/News/the_Front/08/12/2901.htm )

De Israëlische mensenrechtenorganisatie Btselem heeft een getuigenis opgevoerd van de eigenaar van de vrachtwagen die stelt dat de vrachtwagen enkel gasflessen gebruikt voor het lassen transporteerde. Volgens zijn getuigenis wilde hij enkel het materiaal uit zijn metaalatelier voor plunderingen behoeden. Het huis daarnaast was al gebombardeerd. Hij ontkent elke band met Hamas of militaire activiteiten. Veldwerkers van Btselem zijn ter plaatse poolshoogte gaan nemen en vonden aanwijzingen die dit verhaal lijken te bevestigen. De eigenaar van de vrachtwagen, Ahmad Sanour is bereid om zijn getuigenis te brengen voor elke journalist of onderzoeker wat evenwel door de restricties van het Israëlische leger zeer moeilijk gaat. Bij deze aanval zijn acht mensen omgekomen van wie vier minderjarigen. Twee jongeren geraakten zwaar gewond. De namen van de slachtoffers zijn gepubliceerd op de website van Btselem http://www.btselem.org/English/Gaza_Strip/20081231_Army_bombs_metal_work...

De Arabische nieuwszender heeft een reportage daarover gemaakt met beelden van de aanval gevolgd door enkele interviews http://english.aljazeera.net/news/middleeast/2009/01/20091117737115874.h...

Tags