Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Regionale journalisten van Het Nieuwsblad moeten voortaan zelf foto's maken

Regionale journalisten van Het Nieuwsblad moeten voortaan zelf foto's maken

BRUSSEL -- 35 fotojournalisten die zich jaren de benen van onder het lijf liepen om de regionale pagina's van het Nieuwsblad van foto's te voorzien, kunnen op zoek naar een andere baan. De schrijvende journalisten moeten voortaan zelf foto's maken. Het tarief voor foto's wordt meteen ook gehalveerd tot 16 euro.

001_han_5508_600.jpg

Johan Van Cutsem: "Peter Vandermeersch raadde aan toestelletje van 199 euro te kopen" (foto han)

In een mail aan de schrijvende medewerkers van de regionale edities van het Nieuwsblad liet algemeen hoofdredacteur Peter Vandermeersch eind vorig jaar weten dat zij voortaan zelf voor beeldmateriaal moeten zorgen bij hun artikels. “De basistechnieken zijn voor iedereen haalbaar”, aldus Vandermeersch. Voor elke gepubliceerde foto krijgen de journalisten voortaan 16 euro. Dat is de helft van wat de fotojournalisten tot nu toe kregen. Vandermeersch raadde de schrijvende journalisten aan om te investeren in een camera. Je hebt al een compacte camera van Nikon voor 199 euro, aldus Vandermeersch. Er zullen zelfs infosessies 'Hoe maak ik een foto?' georganiseerd worden voor de regionale journalisten.

35 freelance fotografen verliezen daardoor een belangrijke bron van inkomsten. Zij kunnen wel nog foto's leveren aan het gehalveerde tarief, maar in dat geval moeten ze ook nog tekst leveren bij hun foto, zegt freelance fotograaf Johan Van Cutsem. “Dat is het doodsvonnis voor de persfotografie. Eén van de freelance fotografen werkt al 28 jaar lang voor het Nieuwsblad. De meesten werken bijna uitsluitend voor die krant”, zegt Pol Deltour van de Vlaamse Vereniging van Journalisten (VVJ).

In december voerden de fotografen al eens actie. Ze stuurden toen halve foto's op verwijzend naar de halvering van het tarief. Ze stelden toen ook voor om het besparingsplan drie maanden te bevriezen zodat de freelancers tenminste de tijd krijgen om een andere bron van inkomsten te vinden. Maar ook dat voorstel stuitte op een njet van Corelio. “Onze acties botsen op een muur. Het is ook moeilijk omdat de media bijna niet durven berichten over het conflict. Zo is het moeilijk om Corelio onder druk te zetten”, zegt Johan van Cutsem.

KORT

In de media is gesteld dat ze het zich niet konden veroorloven om correspondenten op te duur onderzoek uit te sturen, vanwege de slechte economische omstandigheden die zich sinds kort hebben opgedrongen.

DAN MAAR ANDER NIEUWS.