Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Geen interculturele tv-prijs en gemengde gevoelens over Rwina

Geen interculturele tv-prijs en gemengde gevoelens over Rwina

VLAANDEREN--De buis is voor miljoenen het kanaal waardoor hun visie op de wereld gevormd wordt. Maar komen allochtonen in Vlaanderen op een juiste manier op tv? Is er voldoende kleur en kwaliteit in de beeldvorming? Het Minderhedenforum reikte in dat verband een jaar geleden haar eerste interculturele tv-prijs uit, en is dit jaar streng voor Rwina. Een jury van allochtone mediagebruikers verkoos voor 2007 Man Bijt Hond boven alle andere programma's omdat “het diversiteit in beeld brengt met een originele invalshoek en zonder in stereotypering te vervallen”. Dit jaar had ze haar hoop blijkbaar gevestigd op meer dan alleen ‘Rwina’. De Interculturele Tv-prijs 2008 werd niet uitgereikt wegens gebrek aan een kwaliteitsvol aanbod.

RWINA.jpg

Opname Rwina (flickr.com)

De 8-koppige jury van allochtone mediagebruikers keek vorig jaar naar de reportage "Hemels Verblijf" van Man bijt hond waarin asielzoekers geïnterviewd worden over de kunst en de architectuur in de kerk. "Helaas moet het Minderhedenforum vaststellen dat het aanbod in vergelijking met 2007 onvoldoende ververst is. Wij vinden het dan ook niet opportuun om dit jaar de Interculturele Tv-prijs uit te reiken", klinkt het. Nochtans programmeerde de VRT dit jaar het interculturele programma Rwina in primetime. Rwina is een vijfdelige humoristische televisiereeks waarin men poogt om door middel van sketches op een grappige en relativerende manier de gelijkenissen en de verschillen tussen mensen van allerlei culturen te tonen. Het Minderhedenforum juicht dat toe, maar betreurt dat dit programma nauwelijks navolging krijgt: "In het buitenland zijn leuke en grappige programma’s over interculturaliteit geen zeldzaamheid. Wat daar kan, moet toch ook in Vlaanderen kunnen! Humor heeft bovendien als troef dat het het lastige maatschappelijke thema’s op een relativerende manier kan brengen." Rwina is gegroeid uit een Mechels theaterproject van nieuwe en oude jonge Belgen. Zij bedachten het project, schreven de sketches en vertolkten ze ook. Rwina toont volgens de zender één jongeren -oude en nieuwe Vlamingen- in hun dagelijks leven in een stedelijke omgeving. Op een speelse manier stellen ze zich vragen over hun eigen wereld en die van de anderen. Het is een wervelend geheel van uit het leven gegrepen gebeurtenissen, die worden benaderd met een grote dosis humor en spiegelende beschouwingen, maar steeds met de nodige (zelf-)relativering, laat één nog weten.

Om de tv-makers te stimuleren meer interculturele humor – en interculturaliteit in het algemeen – op de Vlaamse buis te programmeren, organiseerde het Minderhedenforum een seminarie en een debat over interculturele humor op televisie. Het liet eerder al weten tevreden te zijn dat de VRT nieuwe initiatieven ontwikkelt, maar dat het gemengde gevoelens had bij Rwina: “De makers hangen hun sketches namelijk op aan de clichés die bij de kijker heersen over allochtone groepen, zoals dames die burka’s dragen of luie werkonwilligen. Ze slagen er echter niet in het cliché te overstijgen en bevestigen zo eerder het vooroordeel dan het onderuit te halen. Humor is een uitgelezen instrument om versteende vooroordelen uit balans te spelen, maar Rwina bewijst vooral dat daar meer voor nodig is dan het opwarmen van huizenhoge clichés, zonder een pittige eigen input te geven. Ze hadden meer mogen opschuiven in de richting van de aanpak die In De Gloria predikte. Het kijken naar zichzelf en niet zozeer naar ‘de ander’ had ons namelijk verder van de realiteit gebracht en de kans geboden bepaalde thema’s letterlijk vanuit een ander standpunt te bekijken”, stelt Katleen de Ridder van Trefmedia op de site van het Minderhedenforum.

Wat is juistheid ?

Ik gruwel van de idee 'iets juist op tv te brengen'. Zelfs als je niet binnen het hedendaags gangbare post-moderne discours valt, is het vrij duidelijk dat juistheid een zeer relatief begrip is, althans binnen een democratische open samenleving.

Juistheid impliceert dat maar één enkel beeld 'juist' is en andere beelden per definitie 'onjuist' zouden zijn. Deze houding is uiteraard niet houdbaar.

Over allochtonen - net zoals over alle andere maatschappelijke aspecten - bestaat er een diversiteit aan beelden: van de warme vriendelijke allochtone buurman tot de onbeschofte agressieve allochtonen jongeren.

Het minderheden forum definieert daarentegen het 'juiste beeld' enkel met zogenaamde positieve associaties en schildert zogenaamd negatieve associaties af als slechts 'stereotypen'. Dat ook het beeld van een goedlachse marokkaanse thee drinkende man in feite een stereotyp is, blijkt het minderhedenforum niet te beseffen.

In plaats van te ijveren voor 'één bepaald juist beeld' zou het minderhedenforum beter pleiten voor een diversiteit aan beelden zonder de verwrongen en bekrompen connotatie van 'één juistheid'.

Onlangs werd in Nederland voor een ludiek programma 'Nu we er toch zijn' de gastvrijheid van een allochtonen probleemwijk in Utrecht getest. Bleek dat die gastvrijheid best wel tegenviel (zelfs met stenen bekogeld), hoewel anderzijds bepaalde andere allochtonen de tv-ploeg zeer vriendelijk ontvingen.

Het 'juiste beeld bestaat niet'.

.

.