Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Vijf linkse presidenten komen naar Belém

Vijf linkse presidenten komen naar Belém

BELEM – Er wordt een stevige wind van links verwacht in Belém. Vijf Zuid-Amerikaanse presidenten die het socialisme van de 21ste eeuw belichamen, zullen hier samenkomen: Luiz Inácio Lula da Silva van Brazilië, Hugo Chávez van Venezuela, Evo Morales van Bolivia, Rafael Correa van Ecuador en Fernando Lugo van Paraguay. Hun komst toont aan dat het WSF en de andersglobaliseringsbewegingbeweging een belangrijke rol spelen in de politieke transformatie van het continent.

Het debat met de vijf linkse presidenten zal op 29 januari plaatsvinden buiten de officiële campus van het Wereld Sociaal Forum, omdat het Forum zich principieel afzijdig houdt van partijpolitiek. De dag daarna komt Lula samen met de Internationale Raad van het Forum.

Niet alleen de Braziliaanse president, ook de ministers van Milieu, Onderwijs, Sociale Ontwikkeling, Landbouwontwikkeling; de staatssecretaris van Mensenrechten en die van Gender zullen deelnemen aan verschillende debatten tijdens het WSF.

Dat de vijf presidenten afzakken naar Belém, bewijst nog maar eens de toenemende invloed van sociale bewegingen op de Zuid-Amerikaanse politiek. Het toont ook aan dat het continent in een nieuwe fase belandt: de landen smeden steeds meer banden onder elkaar en willen niet langer de achtertuin zijn van de Verenigde Staten.

De vijf linkse presidenten op een rijtje
Het Socialisme van de 21ste Eeuw wordt weleens de opkomst van links in Zuid-Amerika genoemd. Niettemin is er niet één kant en klaar model dat voor zowel Brazilië, Venezuela, Bolivia, Ecuador en Paraguay past. Elk land is anders en elke president vult zijn ambt anders in.

Vakbondsman Lula
Het land stond op stelten toen Inácio Lula da Silva de verkiezingen in 2003 won. Het was immers de eerste keer in de geschiedenis van Brazilië dat links aan de de macht kwam. Vakbondsman Lula en de PT (Partida dos Trabalhadores) hadden een brede steun bij sociale bewegingen. Ze beloofden uitroeiing van de honger en grootschalige landhervormingen. Dankzij het armoedebestrijdingsprogramma Bolsa Familia ontvangen 46 miljoen Brazilianen een uitkering en het hongerbestrijdingsprogramma Bolsa Familia voorziet in voedselbons voor 11 miljoen armen. Deze programma's hebben de populariteit van Lula bij het arme deel van de bevolking enorm vergroot, maar de steun van zijn oorspronkelijke achterban gaat achteruit. De landloze boeren van de MST, de grootste sociale beweging van Latijns-Amerika, verwijten Lula dat van de landhervorming nog niets in huis gekomen is. De regering kiest resoluut voor een agrarisch model dat landconcentratie in de hand werkt en familiale landbouw bemoeilijkt.

Chávez' petroleumdollars
De grote doorn in het oog van de Verenigde Staten is Hugo Chávez, de Venezolaanse president die banden smeedt met Iran en Rusland en het Noord-Amerikaanse imperialisme bij naam noemt. Voor de pers in de VS en Europa is hij een dictator, maar in Latijns-Amerika is hij een held. Zijn oliedollars gebruikt hij niet alleen om gratis gezondheidzorg en onderwijs in eigen land te verstrekken, ook andere landen genieten mee. Chavez is een goede vriend van Fidel Castro en exporteert petroleum naar Cuba in ruil voor artsen en sportleraren. Venezuela werkt mee aan tal van projecten die de integratie van het continent bevorderen. Met de Banco del Sur, dat voor een groot deel door Venezolaanse oliedollars wordt gefinancierd, willen Zuid-Amerikaanse landen hun afhankelijkheid van het IMF en de Wereldbank verminderen. En tijdens een bijeenkomst van de ALBA (Bolivariaans Alternatief voor de Amerika's) afgelopen november in Caracas, bespraken de ministers van Financiën van Bolivia, Honduras, Nicaragua, de Dominicaanse Republiek, Venezuela, Cuba en Ecuador de haalbaarheid van een regionale monetaire zone met een nieuwe munteenheid, de 'sucre'. Een sterke regionale economie met een eigen munt moet de regio beschermen tegen een zwakke dollar en het overspringen van de economische crisis naar het Zuiden. Hugo Chávez, die eind 1998 voor het eerst werd verkozen, wil een amendement aan de grondwet om herverkiezingen voor een derde ambtstermijn mogelijk te maken.

Van cocaboer tot president
Het van cocaboer schoppen tot president, je moet het maar doen. Evo Morales deed het: in december 2005 werd hij de eerste verkozen inheemse president van Bolivia. Morales nationaliseerde eerst de aardgasvelden en liet multinationals hogere belastingen betalen. Eind 2007 keurde het parlement een nieuwe grondwet goed die economische gelijkheid en sociale rechtvaardigheid voorop stelt en autonomie aan de inheemse gemeenschappen verleent. Maar niet iedereen is het met de nieuwe maatregelen van Morales eens. Bolivia is zeer verdeeld en de oppositie is groot. Vanuit de departementen Santa Cruz, Tarija, Beni en Pando komt fel protest tegen de president, omdat hij de opbrengsten van de bodemrijkdommen uit die regio wil herverdelen.

Schuldaflossing afschaffen
In Ecuador werd Rafael Correa in november 2006 verkozen met 59% van de stemmen. Hij onderhoudt goede banden met Evo Morales van Bolivia en Hugo Chávez van Venezuela. Correa gaat voor een 'revolutie voor en van de burgers'. Hoewel ook Ecuador een grote petroleumvoorraad heeft, gaan de opbrengsten van de olie-export niet naar de eigen bevolking, maar dienen ze om de schuldenlast af te betalen. Ondanks de bodemrijkdommen leeft 48,3% van de Ecuadorianen onder de armoedegrens. Geen wonder dat een vijfde van de bevolking het land verliet op zoek naar een betere toekomst in Europa of Noord-Amerika. Correa wil een drastische vermindering van het deel van de begroting dat naar schuldaflossing gaat. Het is onverantwoord dat Ecuador drie keer meer besteedt aan de afbetaling van de buitenlandse schuld dan aan onderwijs en gezondheidszorg. Daarom zoekt Correa naar juridische wegen om onwettige schulden -die tijdens de militaire dictaturen van de jaren '70 werden aangegaan en sindsdien alleen maar toenamen- te schrappen. Verder scoort Correa goed met zijn anticorruptiecampagne. Tenslotte wil hij de olierijkdommen in het Amazonewoud onontgonnen laten om het leefmilieu van de inheemsen niet te verstoren. De voorwaarde echter, is dat de internationale gemeenschap de verliezen aan inkomsten compenseert.

Eerst de landbouwcrisis aanpakken
De laatst verkozen linkse Latijns-Amerikaanse president is ex-bisschop Ferdinando Lugo van Paraguay, een aanhanger van de bevrijdingstheologie die de bijnaam 'bisschop van de armen' kreeg. Zijn sociaal werk als geestelijke wil hij verderzetten op het politieke niveau met armoedebestrijding als eerste prioriteit. Ook onderwijs en gezondheidszorg moeten beter. De verkiezingsoverwinning is een mijlpaal in de Paraguayaanse geschiedenis, omdat de rechtse Coloradopartij na 61 jaar aan de macht, plaats moet maken voor een linkse regering. Lugo wil een halt toeroepen aan de immense corruptie, controle op de instellingen en meer transparantie. Hij wil het land meer soevereiniteit geven, de banden met de buurlanden aanhalen en werken aan participatieve democratie. Zijn Patriotische Alliantie voor Verandering (APC) is voorstander van een grote liefde voor het vaderland, met met een brede kijk op de wereld. Paraguay lijdt onder een enorme landbouwcrisis: 1% van de grondbezitters beschikt over 77% van de landbouwgrond, terwijl heel veel boeren landloos zijn. Ook dat conflict zal Lugo aanpakken. Nu is het afwachten om te zien of de nieuwe president zijn ambitieus programma zal kunnen waarmaken, want hij is nog maar sinds augustus 2008 in zijn nieuwe ambt.

De verslaggeving over Wereld Sociaal Forum 2009 kan er enkel komen met uw steun!

Chavez

Zopas vernomen van mijn collega (gehuwd met een Venezolaan) dat Chavez de grondwet heeft gewijzigd zodat hij tot aan zijn dood President blijft, een ware despoot dus. Hij doet inderdaad veel op gebied van onderwijs etc.. maar vele Venezolanen zijn weer helemaal ontgoocheld dat een linkse 'verlosser' toch vooral een machtsbeluste man blijkt te zijn. Strijkt het dan tot eer zoiemand uit te nodigen op het WSF? Wat hoor jij daarover? Wat vinden de Brazilianen?
Bedankt voor je artikels!

Van onwetendheid gesproken...

Grappig. Toch maar alles op een rij:

- Chávez kan al een 12-tal verkiezingsoverwinningen op een rij op zijn naam schrijven. Hij is *rechtstreeks* als president verkozen. De verkiezingen zijn gecontroleerd door internationale waarnemers en als "eerlijk" verklaard.
- Er komt een referendum (er zijn genoeg handtekeningen verzameld) om te beslissen of een president zijn mandaat meer dan twee keer op een rij verkozen mag worden.
- Chávez heeft de laatste verkiezingen (gemeenteraden) weer ... gewonnen (zo ontgoocheld zullen de mensen dus niet zijn).

Kernwoorden: referendum, verkiezingen.

Bonusvragen:
1. Hoe lang mag een Belgische regeringsleider (Eerste Minister) aan de macht blijven?
2. Hoe lang mag een Belgisch staatshoofd aan de macht zijn?

Antwoorden:
1. Onbeperkt (niet rechtstreeks verkozen).
2. Onbeperkt (niet verkozen, erfelijke functie).

Groeten,

C.

"Mzonke Poni, a South

"Mzonke Poni, a South African, worried that governments and nongovernment groups were hijacking a forum that was supposed to be based on grass-roots dialogue. "I'm not sure how effective this will be for grass-roots activists in terms of direct influence," Poni said of an event on Thursday at which four presidents including, Hugo Chávez of Venezuela, delivered lengthy speeches.

Other delegates said they worried about creeping capitalist influence. Bottled water was being sold at double the normal price for the region and private catering companies were charging steep prices for food."

bron: http://www.iht.com/articles/2009/02/01/business/Forum.4-420588.php