Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Gaza in Dendermonde

Gaza in Dendermonde

De gruwelijke gebeurtenissen in Dendermonde veroorzaakten een schokgolf in Vlaanderen. Niemand die het kon vatten hoe iemand zulke gruwelheden kon begaan op de zwaksten en de meest weerloze van onze samenleving; de kinderen. Wat er in de Gelder's hoofd omging is alsnog een raadsel. Wat wel vaststaat is dat hij eveneens een product is van onze geliberaliseerde en indivudalistische maatschappij waar werklozen én marginalen vaak op het randje ervan leven.

De schok die er werd gevoeld zorgde ervoor dat daags erna een 5000-tal mensen op straat kwamen om hun steun te betuigen, hun medeleven en sympatie te tonen aan de ouders van de slachtoffertjes én aan de nabestaanden van de verzorgster die de kinderen alsnog in veiligheid trachte te brengen, alvorens zelf geveld te worden door een brute aanval met messteken. Politici, zelden overtuigend, reageren 'geschokt' en veroordeelden het drama.

Een gedachte dat bij me opkwam was dat bij deze schokkende aanval in Dendermonde het plots wél kan om voor burgers de ruimte te scheppen om hun ongenoegen, woede, onbegrip en medeleven te tonen. Niemand die het durft te wagen om te opperen of die 'manifestanten' wel een betogingsaanvraag hadden ingediend, zonder heel Vlaanderen over die persoon te krijgen. Geen burgemeester die de mensen verwijt een aanvraag te laat in te dienen, zoals in Antwerpen. De dualiteit hierbij ontgaat ons niet. Die'plotse samenscholing' was heel begrijpelijk, mensen kwamen op straat en treurden 'samen' als een collectief en 'op straat'. Iets wat kort voordien enkel leek voorbehouden te zijn voor allochtonen en verklaard werd als allochtone groepsgevoel en bestempeld als 'samenscholingen'. Plots ervaarde de meerderheid dezelfde gevoelens van frustratie en machteloosheid, als haar minderheden tijdens de Gaza-slachting.

In deze tijd worden meningen niet gecensureed en duiken er zelfs polls op voor de herinvoering van de doodstraf. Men wilde komaf maken met zulke 'beesten'. Het kon allemaal gezegd worden, mensen moesten hun woede kunnen uiten. Datgene is exact wat Bert Anciaux zelf ook deed. Hij durfde een vergelijk te maken tussen de kindermoorden hier en die van in Gaza, weliswaar met deze noot erbij dat de proporties wel degelijk verschillen en van belang zijn. Maar ze zijn in essentie hetzelfde. Een veer voor deze man die bekritiseerd werd door de terreurstaat 'Israel', wat in mijn opzicht een verdienste is. De hypocriete reactie van de CD&V en Open VLD om hem voor zijn uitspraken te bekritiseren toont nogmaals dat 'hun medeleven' niet de grenzen van het nationale overstijgt. 'Eigen kindjes' wel betreuren, die van Gaza niet. Anders raakt Israel ontstemd. De grens van de vrije meningsuiting stopt daar waar het ongenoegen van Israel begint. Karel De Gucht, met zijn 'vranke' uitspraken tegen Congolese leiders, haaste zich te distantieren van Bert Anciaux tav 'Israel'. Dezelfde minister die zich (niet echt)haaste om Palestijnse kinderen 'massaal' te evacueren (het werden er 8) maar direct erna een oproep doet op de website van het Buitenlands Ministerie om te investeren in 'Israel'. De geveinste solidariteit is meteen onderuitgehaald en toont zich als niets meer dan een cynische politieke PR-campagne.

Mijn medeleven gaan uit naar de mensen van Gaza, Noord-kivu, Dendermonde en andere plekken waar onschuldigen het leven laten en onderdrukt worden. In deze geglobaliseerde wereld voelt het leed elders veel dichter bij. Hopelijk brengt ons dat meer samen om collectief onze verontwaardiging te uiten en acties te ondernemen, voor Palestina, Congo, Dendermonde of waar ook ter wereld.

Mohamed Benhaddou is Bestuurslid bij AEL

Bert's blog

Onwaarschijnlijk hoeveel heisa hierond is ontstaan. Als je de ganse blog leest dan pas zie je hoe genuanceerd Bert wel is. En hoe de dingen zo kunnen opgeklopt worden. Wat hij zegt is gewoon de waarheid. Dat België op zijn achterste pootjes gaat staan voor de zionistische lobby is onwaarschijnlijk. Van Rompuy begint nu zelf Anciaux uit te schelden op zijn blog. Man man man waar gaan we naartoe.
Voor diegenen die het nog niet gelezen hebben hieronder de volledige blog van Bert.

Doodstil
vrijdag 23 jan 2009

Je wordt er stil van, doodstil. De gruwelijke moorden in Dendermonde zijn niet te vatten. Wat bezielt een mens om kleuters te vermoorden. Welke boze geest moet in dat lichaam huizen. Het is niet te begrijpen, het is pure waanzin. Het zwakste van het zwakste dat brutaal afgeslacht wordt. Onmenselijk.

Waarom? Het maakt ons woest en opstandig. Maar tegelijk zo machteloos. Zulke gruwels zijn nooit echt te voorkomen, juist omdat ze aan het ondenkbare grenzen. In wat voor een wereld leven wij waar kinderen geen veiligheid kan geboden worden. Waar kleuters in een kinderkribbe het slachtoffer kunnen worden van een massamoordenaar. Ver weg van ons verwijderd, dat kunnen we nog vatten, maar hier in het welvarende Vlaanderen. Onaanvaardbaar.

Een minister van Jeugd moet kinderen en jongeren geborgenheid kunnen waarborgen. Zeker in beschermde ruimten, in ruimten die van hen zijn. Waar ze kunnen spelen en ravotten, zorgeloos kunnen opgroeien. In de buitenwereld zijn ze al zo vaak onschuldige slachtoffers van verkeersagressie. Vandaag blijkt echter dat hun leven zelfs niet in de meest warme leefplaatsen kan worden beschermd. Dat idee maakt me zot. Het is een collectief mislukken. Het is een persoonlijk falen. Ook al weet je dat waanzin nooit te stoppen zal zijn.

Hier gaat het over 15 slachtoffers waarvan 14 kindjes. Het shockeert ons allemaal. Ik moest ook denken aan de honderden dode kinderen in de Gazastrook, ook bewust door een agressor omgebracht en zonder dat die agressor opgepakt werd. Ook hier heeft dood en geweld toegeslagen. Dat alleen al is de hel. Een donderslag bij heldere hemel. Een noodkreet voor alle kinderen.

Laat ons straks, na het afscheid en de rouw, deze en andere kinderen nooit vergeten. Laat ons met moed en kracht er de nodige lessen uit trekken. Opdat zulke waanzin nooit meer zou gebeuren. Omdat onze kinderen nooit met angst mogen opgroeien.

Bert

Tags