Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Alternatief besparingsplan van redactie De Morgen moet ontslagen vermijden

Alternatief besparingsplan van redactie De Morgen moet ontslagen vermijden

BRUSSEL -- In een uitverkochte KVS was een aanzienlijk deel van de politieke en culturele wereld present voor het protestfeest van de redactie van De Morgen. De journalisten organiseerden dit feest omdat ze in hun eigen krant weinig of niets kunnen schrijven over de ontslagen of de lopende onderhandelingen. De redactie heeft een alternatief besparingsplan uitgewerkt zonder ontslagen. De bal ligt nu in het kamp van Van Thillo van De Persgroep. “Dit is de ultieme lezersvriendelijke actie”, klonk het enigzins dreigend bij het personeel.

DSC_5749.jpg

(Foto's Frank Mulleman)

De zaal raakte deze week in een mum van tijd uitverkocht. Vooral heel wat mensen uit culturele, politieke en journalistieke middens voelden zich geroepen om de redactie van De Morgen een hart onder de riem te steken. Zowat alle partijen vaardigden kopstukken af (we spotten onder meer Kris Peeters en Marianne Thyssen, Caroline Gennez en Bruno Tobback, Geert Bourgeois, Bart Somers en Marino Keulen, Peter Mertens, Vera Dua).

Het debat waarmee de avond geopend werd bood enkele straffe uitspraken maar ook heel veel onduidelijkheid over hoe het nu verder moet. Marc Van de Looverbosch, voorzitter van de Vlaamse Vereniging van Journalisten (VVJ) haalde scherp uit naar bepaalde hoofdredacteuren die meer deel zijn van de directie dan van de redactie die ze eigenlijk zouden moeten verdedigen. “Als jullie niet kunnen kiezen, word dan manager of marketeer.” Het liberale europarlementslid Dirk Sterckx deed zijn beklag over het tanende pluralisme in de media. “De volledige werking van het europees parlement wordt opgevolgd door één reporter van Belga. Alle media nemen zijn artikels over. De pluriformiteit neemt daardoor af en ik zie dat op steeds meer terreinen gebeuren.” Freelance fotografe Mine Dalemans kwam vertellen hoe hard ze moet werken om een aanvaardbaar inkomen bij elkaar te fotograferen: “Ik doe 7 tot 8 opdrachten per dag.” Volgens Knack-directeur Rik Van Cauwelaert hebben de journalisten het allemaal aan zichzelf te danken. “Wij hebben de zeveraars toegelaten, de marketeers, de mediagoeroes à la Leon De Wolff. We hebben zo de handelaars toegelaten in de tempel”. De Wolff was de man die zowat alle redacties van Vlaamse media overtuigde om zich volledig te laten leiden door marktonderzoek (“creativiteit begint waar onderzoek eindigt” en dat soort wijsheden).

Maar wat valt er aan te doen? Gelukkig zat daar minister van Media en nog veel meer Kris Peeters om die vraag te beantwoorden. “Ik heb geen klaar antwoord. De Persgroep en Corelio willen niet eens extra middelen van de overheid.” Op 19 maart organiseert minister Peeters een staten-generaal van de media waarop hij wil bekijken of er toch steun kan gegeven worden en of die steun eventueel gekoppeld kan worden aan voorwaarden. “Als het maar geen praatbarak wordt waar enkel de mediabonzen het voor het zeggen hebben”, waarschuwde Marc Van de Looverbosch die er aan toevoegde dat de journalisten resultaten willen zien vóór de verkiezingen van juni.

Na het debat volgden nog optredens van Arno, Sioen, Axelle Red, Monza, Novastar en een pak andere Belgische artiesten.

DSC_5766.jpg
DSC_5763.jpg
DSC_5752.jpg
DSC_5740.jpg
DSC_5774.jpg
DSC_5783.jpg
DSC_5787.jpg

ZWART GAT ?

Het zag er weer wreed gezellig en solidair uit op dat "protestfeest"van De Morgen. Vooral die twee WC dames stelen mijn hart. Zij lijken me pas geschikt om De Morgen boven water te houden. Ik blijf me afvragen waarom deze gazet zo nodig nog eens "gered" moet worden. Akkoord, diversiteit in de media is een schone zaak. Wat is echter de bijdrage van De Morgen hieraan ? En vooral, is zo'n feestje + wat gelul het enige dat die "onafhankelijke redactie" weet te bedenken ? De Morgen is een neo liberale krant die in het overheersende bad van de neo liberale media verzuipt. Verdwijnt De Morgen morgen, weinigen zullen er lang om treuren. Een "zwart gat" laat ze zeker niet na.

Moet Indymedia.be De Morgen "redden" ? Het lijkt er op. Terwijl hier oproepen verschijnen, foto's gepubliceerd van dat "feest" waar een pak caviaar socialisten mee staan te glunderen, zocht ik vandaag zaterdag 21/02/09 met een vergrootglas naar één regel hier over op de site en in de papieren De Morgen. Noppes. Wel het heuglijk nieuws dat de 140 jaar oude kreeft Craig in New York van de kookpot gered is en terug naar huis mag, de oceaan in. Dat is een terechte redding, die het Animal Liberation Front (ALF) toejuicht.

"De journalisten organiseerden dit feest omdat ze in hun eigen krant weinig of niets kunnen schrijven over de ontslagen of de lopende onderhandelingen..." Zeg dat wel. Wellicht dé reden om feest te vieren. Voor minder krijg je de politieke en culturele beau monde, die de krant beweert te lezen, niet uit haar bed. Een gazet die haar eigen zogenaamde reddingsoperatie verzwijgt, het is zelden vertoont.

Het is de illustratie van een laffe mentaliteit die de redactie van deze "Vlaamse kwaliteitskrant" dagelijks vertoont. Tegenover het esthablischment, tegenover mijnheer Van Thillo. Het minste wat men had kunnen doen, was uit protest de krant vandaag, zaterdag, niet te laten verschijnen. De rest is tactisch geouwehoer.

Ook dit nog. Vlak voor dat Nucleair Forum haar barnum reclame pro kernenergie op de bevolking losliet, verdween op de site van De Morgen een interview met Koen De Bouw. Hij legde uit waarom hij weigerde een radio spotje in te spreken voor de kern energie lobby van Nucleair Forum en Electrabel. Zijn interview is spoorloos, de dure pagina grote advertenties van Nucleair Forum overspoelden alles. Is er een verband ?(1)

Ik stelde de vraag aan onderzoeksjournalist Douglas De Coninck van De Morgen. Hij mailde me verbaast en ging dat eens bekijken. Op dat feest is niet omgeroepen dat het verloren interview werd teruggevonden. Zal bij het grof vuil staan, samen met het verslag van de gebeurtenissen in de KVS, waar "een aanzienlijk deel van de politieke en culturele wereld present" was. En Indymedia.be. Fijn gezelschap.

(1) "Heeft nucleaire lobby greep op onafhankelijke media ?", door Jo. http://www.indymedia.be/en/node/31693 .

Feesten met de Morgen

Koen het was een heel leuk feest. De artiesten gaven het beste van zichzelf, de dj draaide leuke liedjes, de alcohol vloeide rijkelijk en de redactie van De Morgen en de anderen gingen helemaal uit de bol. Hoezo moest er iets gered worden? Een zucht in de nacht. Eindelijk een last die van onze schouders valt.

feest van haat

Het was weer prijs, deze keer met DM-journalist Lode Delputte... De man heeft een boek geschreven over Cuba en dat werd deze middag via een interview met Kurt Van Eeghem op Klara gepromoot.
LD beweert geen kant te kiezen in de 'controverse' rond Cuba, beweegt zich liever in een 'grijze zone' tussen pro en contra, enz.
In het interview en in zijn artikels (ook over bv Venezuela)komt hij echter over als een overtuigde contra; enkele uitspraken:
-het Cubaanse leger controleert de toeristische sector. Een wat doorzichtige poging om potentiële Cuba-toeristen te ontmoedigen, wetende dat het toerisme een belangrijke bron voor inkomsten is voor het door het 50-jarige Amerikaanse embargo geteisterde eiland.
- anonieme, zeer negatieve citaten van 'gewone' Cubanen.
- sprak over 'initiatiefrecht': een eufemisme voor herstel van het kapitalisme op Cuba?
LD kwam onzeker over, met de pen kwakkels rondstrooien is makkelijker dan voor een microfoon onwaarheden te verkondigen.

DANSEN OP EEN LIJK.

De Morgen bracht op maandag 23/02/09 op blz. 19 toch een verslag van dat "De Morgen - protestfeest". Auteur is Bracht Decaestecker, media journalist van de krant.

Het werd een opmerkelijk kritisch stuk, waarbij het tussen de regels lezen is. Over het aan het concert voorafgaande debat: "Een echt debat zou het echter nooit worden. Een panelgesprek was een betere benaming, omdat alle deelnemers meestal op dezelfde golflengte zaten. (...) In grote lijnen kwam het er op neer dat dezer dagen aan het hoofd van alle kranten directeurs of marketeers staan die alleen winstbejag voor ogen hebben en niet gezegend zijn met de passie voor het vak van kranten maken".

En: "Het ware dan ook interessanter geweest mochten Christian Van Thillo, De Morgen-hoofdredacteur Klaus van Isacker of De Standaard-hoofdredacteur Peter Vandermeersch in het panel gezeten hebben, om te zien hoe zij de felle kritiek zouden incasseren en weerleggen".

Misschien had men ook een lezer/activist van het eerste uur kunnen vragen, die zoals vele indertijd dacht een "progressieve krant", ja zelfs een linkse krant te redden voor de toekomst. Het werd een van hand tot hand doorverkochte cloon uit de stal Van Thillo.

Het was een feest dat tot in de vroege uren doorging, maar: " Van de directie of huidige hoofdredactie van De Morgen liet niemand zich zien op het feest". Die zullen de drukkerij bewaakt hebben om te beletten dat reeds zaterdag iets over dat "protestfeest" verscheen. Wat technisch mogelijk en meer dan normaal was voor een dergelijk voor de krant actueel gebeuren.

Brecht Decaestecker besluit dat het feest "ook liet zien dat de redactie van De Morgen vooral een positief signaal wilde uitsturen". Naar wie ? Naar geldwolven à la Van Thillo ? Ministers verdrongen zich om er bij te zijn. Vooral van Open VLD, die kwamen kijken hoe de "vrije markt" haar zelfreinigend werk doet bij een bevriende "hippe" neo liberale krant.

Die VLD aanwezigheid was voor Decaestecker "op zijn minst opmerkelijk, aangezien de actie toch ook geïnterpreteerd moet worden als een opgestoken middenvinger naar de grote baas van De Morgens moederbedrijd De Persgroep; Christian Van Thillo, algemeen beschouwd als een van de meest liberale ondernemers van het land". Brecht Decaestecker heeft het cynisme van de politici en grote ondernemers niet door. Die "middenvinger" zal hen worst wezen, zij bewaken de buit. Ze kwamen dansen op een lijk dat nog wat winst ontwrongen kan worden.

Over het geplande ontslag van 26 redactieleden wordt nog onderhandeld. Desondanks waren "de glimlachende gezichten niet te negeren". Of, zoals de Titanic, met het amusements orkest op volle kracht de ijzige wateren in.

het is moeilijk de ogen droog te houden

het is moeilijk de ogen droog te houden bij dit spektakel - vooral als je de gastenlijst ziet. Allemaal schoon volk dat blijkbaar staat te wachten 'kritische cultuurjournalistiek'!

het blijft bevreemdend waarom de heren en dames journalisten van DeMorgen niet gewoon de pen neerleggen. de Writers Guild wist hiermee Hollywood wekenlang plat te leggen. geef toe: Hollywood staat niet bepaald bekend als de meest kritische cultuursector!

maw: dat de journalisten van De Morgen eens wat kritischer met hun eigen actie om gaan

helaas pindakaas als je je hart niet volgt...

Dank u Koen voor deze waardevolle toelichting

De journalisten die over zijn op de kranten op dit moment zijn de bangerikken en collaborateurs die zich al jaren lang hun mond laten toeplakken. Dat moet je kunnen hoor! Zonder je hart leven!
Geen wonder dat ze alleen maar bij hun eigen ontslag in staat zijn voor hun eigen belang in het verweer te komen met een drankfestijn nog wel;

Op die manier hielden ze die job nog vol om den brode...

Waar waren ze toen al die ander mensen in nood waren en om hulp vroegen voor hun verdriet door publikatie ? Waarom stond er bijna nooit iets in de krant over de leugens omtrent 911, de grootste aanslag in de geschiedenis van de mensheid tegen de democratie ? Om een oorlog te voeren moet je ook een media campagne voeren. Daar hebben die allemaal aan mee gewerkt.

Boontje komt om zijn loontje en ik hoop van harte dat als ze hun roes uitgeslapen hebben ze tot inzicht komen dat ze het aan hun zelf te danken hebben; Misschien hadden ze dat niet door van zichzelf. een hard ontwaken dan...

De pers is wel de derde poot van de democratie.
Met dit soort domheid valt niet te lachen.
Als iedereen massaal uit de kranten zou stappen of staken of niet meer zou willen collaboreren .......... zou het gedaan zijn met de brainwashing en de miserie voor de mensen

Wanneer bezetten we de morgen en pakken we die over met de burgers en schrijvers die wel de waarheid spreken?
ik meen het!

Al was het maar voor een dag een keer!

Indymedia is wel weer typisch niet mee met wat er aan de hand is.

Wat hier toch altijd op de voorpagina komt....blijft me verbazen; het neoliberalisme dat toeslaat bij de morgen schets men alsof de arme journalisten daar slachtoffer van zijn en niet medeplichtig! Solidariteit met de medeplichtigen... van het ministerie van de waarheid.

Ze ambieren een job bij de morgen misschien?

Mensen kopen geen kranten meer.
Ze delen kranten gratis uit op alle scholen in de hoop abonnementen te krijgen.....
Dat wil veel zeggen.

actie voor pulp

In actie komen voor De Morgen betekent vandaag in actie komen voor pulp. Ik doe er dan ook niet aan mee.