Kinderparlement debatteert over pesten
Kinderparlement debatteert over pesten
stampmedia25 februari 2009 – 17:42
Vorige week namen vier leerlingen uit het zesde leerjaar van de stedelijke basisschool Het Baronneke in Deurne deel aan het eerste Vlaamse Kinderparlement tegen Pesten. Dat is een initiatief van ‘School Zonder Pesten’, een creatief preventieproject voor basischolen.

foto (cc) kevindooley
Met de deelname aan het Vlaamse Kinderparlement tegen Pesten wil de school haar ijzeren greep tegen pesten versterken. “Pesten mag je nooit onderschatten. Je moet er voortdurend alert voor blijven”, beklemtoont directeur Rudi Van Oostveldt van Het Baronneke.
Vlaams kinderparlement
Samen met 150 leerlingen uit heel Vlaanderen zetelden de vier leerlingen van Het Baronneke voor één dag in het Vlaamse Parlement in Brussel. Ze debatteerden over creatieve en postieve ideeën om pesten uit scholen te bannen. De vier vertegenwoordigers van Het Baronneke zullen de ideeën na de krokusvakantie in verschillende klassen bespreken en toepasssen. Zo werkt iedereen samen aan een toekomst waarin pesten geen plaats meer heeft op school. “De kinderen kregen een aantal stellingen voorgesschoteld die ze moesten goed- of afkeuren. Daarna moesten ze ideeën formuleren om die stellingen te realiseren. Een interessant gebeuren waarbij zowel de kinderen als de leerkrachten van hebben geleerd”, vertelt Van Oostveldt.
Victor en zijn Goedgevoelmachine
Het Baronneke is vorig schooljaar begonnen met het traject ‘School Zonder Pesten’. Dit traject biedt basisscholen concrete en haalbare preventie-initiatieven die zich voornamelijk naar de groep en niet naar de gepeste of de pester richten. Een onderdeel van ‘School Zonder Pesten’ is het bezoek van ‘Victor en zijn Goedgevoelmachine’. Dat is een interactieve voorstelling van filmpjes, toneel en gesprekjes voor kinderen van het 1ste en het 2de leerjaar. Via een toneelstuk en verschillende miniworkshops leren de kinderen spelenderwijs hoe ze komaf kunnen maken met pesten en hoe ze met pestgedrag kunnen omgaan. Samen gaan ze op zoek naar aanvaardbare en onaanvaardbare gedragingen, gedachten en gevoelens. “Victor was een groot succes. Ik raad alle scholen aan om ‘Victor en zijn Goedgevoelmachine’ uit te nodigen. Je kan er alleen maar van leren”, aldus de directeur.
Eenheid
Pesten is voor veel kinderen een pijnlijke kwelling. Sommige kinderen worden gepest, anderen durven niet reageren, nog anderen zien pesten als een manier om zelf aandacht te krijgen.
Dankzij de inspanningen van heel wat basisscholen op het vlak van preventie en begeleiding, neemt pesterij beetje bij beetje af. “Ons hoofddoel is om een grote binding tussen de leerlingen te creëren. Elke leerling moet zich verbonden voelen met de school. Hoe meer kinderen je aan de school bindt, hoe minder problemen je hebt”, vertelt Van Oostveldt. “Onze school organiseert wedstrijden en activiteiten op woensdagnamiddagen om de kinderen een gevoel van eenheid te geven. We gaan enkel over naar echte straffen als deze methode niet werkt. Deze leerlingen worden dan in het lokaal ‘het eilandje’ afgezonderd waar ze opdrachten als straf moeten maken.”
Meer info: www.schoolzonderpesten.be
© 2009 – StampMedia – Haik Guevorkian
Nieuwslijnmeer

- Indymedia.be is niet meer
- Foto Actie holebi's - Mechelen, 27 februari
- Lawaaidemo aan De Refuge te Brugge
- Recht op Gezondheid voor Mensen in Armoede
- Carrefour: ‘Vechten voor onze job en geen dop!’
- Afscheid van Indymedia.be in de Vooruit in Gent en lancering nieuw medium: het wordt.. DeWereldMorgen.be
- Reeks kraakpanden in Ledeberg met groot machtsvertoon ontruimd
- Forum 2020 en de mobiliteitsknoop
- Vlaamse regering kan niet om voorstel Forum 2020 heen (fietsen)
- Fotoreportage Ster - Studenten tegen racisme