Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Parlementair debat over NAVO

Parlementair debat over NAVO

Morgen,woensdag 4 maart 2009, houdt de parlementaire commissie Buitenlandse Zaken en Defensie een hoorzitting over de komende NAVO-top in Straatsburg. Begin april viert het bondgenootschap in deze stad haar 60-jarige bestaan. Op het hoofdmenu van het feest prijkt de herziening van het Strategisch Concept waarin de beleidslijnen voor de toekomst worden vastgelegd. De inhoud ervan zal bepalend zijn voor de NAVO-politiek en dus ook voor de Europese veiligheidsarchitectuur van het komende decennium. Op de hoorzitting krijgt ook de vredesbeweging het woord. Wij vinden dat een uitgebreid politiek debat naar aanleiding van de top noodzakelijk, want een militaire alliantie die wereldwijd optreedt, die kernwapens bezit en bereid is ze als eerste te gebruiken, is een gevaar voor de wereldvrede.

Een breed maatschappelijk debat over de NAVO is meer dan ooit noodzakelijk. Het parlement en de bevolking van de lidstaten van de NAVO hebben nauwelijks zicht, laat staan impact op de beslissingen binnen de NAVO. Toch wordt het nationale en Europese veiligheidsbeleid grotendeels bepaald door NAVO afspraken. Zo betekent het NAVO lidmaatschap voor België onder meer het stockeren van illegale, Amerikaanse kernwapens, het inzetten van soldaten en vliegtuigen in Afghanistan en het toelaten van transporten van oorlogsmateriaal richting Irak. In de eenentwintigste eeuw heeft de NAVO besloten dat ze niet enkel mag optreden op het eigen grondgebied. De NAVO beschouwt militair interveniëren, waar ook ter wereld, als één van haar kerntaken. In de oorlog in Afghanistan toont ze wat dat betekent: vrede en democratie brengen door het bommenluik van een gevechtsvliegtuig.

Tot nog toe kwam van zo'n inhoudelijk debat over de NAVO weinig in huis. De huidige gang van zaken wordt als evident of onvermijdelijk bekeken. En de Belgische ministers van Buitenlandse Zaken en Defensie laten niet hun kaarten kijken. Er is geen enkele duidelijkheid over welke positie zij innemen op NAVO-bijeenkomsten.

Wat staat er op het spel?

De kernwapens verwijderen

De rol die in het nieuwe Strategisch Concept aan kernwapens wordt gegeven, ligt voor de komende 10 jaar vast. Het is voor de Europese lidstaten dan ook nú het moment om te laten horen dat ze deze kernwapens weg willen. Gezien de nieuwe wind bij de Obama-administratie kan dit zonder dat er een zware politieke kost tegenover staat. De NAVO-kernwapens zijn slechts een klein onderdeel van het Amerikaanse nucleaire arsenaal. Toch is hun verwijdering politiek zeer belangrijk voor het multilaterale non-proliferatieproces. Als de Europese landen het signaal geven dat zij kernwapens niet meer noodzakelijk achten voor hun verdediging, dan kunnen ze met veel meer gezag naar andere landen toe het non-proliferatie en ontwapeningsproces verdedigen.

Vredesactie pleit voor een duidelijk Belgisch signaal voor de terugtrekking van deze kernwapens. Onze regering moet eindelijk uitvoeren wat in de resoluties staat die in de Kamer en de Senaat werden goedgekeurd: de terugtrekking van de NAVO-kernwapens realiseren door het op de NAVO-agenda te zetten.

Wereldwijd militair interveniëren een halt toeroepen

De hoofdbezigheid van de NAVO is tegenwoordig militaire interventies buiten het eigen grongebied. Afghanistan neemt hiervan het leeuwendeel in. Zelfs binnen militaire kringen wordt toegegeven dat dit geen succesverhaal is. Toch lijkt dit niets te veranderen aan de militaire interventiedoctrine. De Obama-administratie blijft voor de militaire optie kiezen. Voor Europa betekent dit opnieuw de vraag om meer troepen of andere middelen te leveren. Multilaterale samenwerking komt vooral neer op het mee dragen van de lasten van de Amerikaanse militaire politiek.

Deze militaire interventie- en bezettingsstrategie mist haar doel. Sterker nog, het dreigt ook Pakistan verder te destabiliseren. Hoe langer de interventie duurt, hoe groter het probleem wordt. De Obama-administratie stopt met de ambitie om van Afghanistan een staat naar westers model te maken. Maar de VS denken wel de Taliban naar de onderhandelingstafel te dwingen door ze militair meer onder druk te zetten. Een militaire escalatie in de hoop de oorlog met politiek betere termen te beëindigen. Het recept werd al geprobeerd in Vietnam, het resultaat is gekend. Vredesactie pleit ervoor om nu de discussie over het beëindigen van dit militaire avontuur aan te gaan binnen de NAVO.

Vredesbeweging mobiliseert tegen de NAVO

Onze regering heeft tot nu toe op geen enkel moment vraagtekens geplaatst bij de gevolgen van het Belgische lidmaatschap van de NAVO. Van een stevige debatcultuur rond nut of onnut van een militair bondgenootschap, militaire interventie of een democratische controle op de standpunten die ministers vertolken binnen de NAVO, is geen sprake. Daarom worden ook in België allerlei activiteiten georganiseerd om de discussie over de NAVO aan te zwengelen en wordt gemobiliseerd voor de protesten tegen de NAVO-top in Straatsburg.

Op 21 maart organiseert Vredesactie een Belgische NATO GAME OVER. De eerste NATO GAME OVER, in het voorjaar van 2008, was over de hele wereld een hoofdpunt op de nieuwszenders. Bijna duizend mensen uit zeventien Europese landen namen deel aan deze geweldloze actie aan het hoofdkwartier van de NAVO in Brussel. Dit jaar stappen we opnieuw naar het NAVO-hoofdkwartier en sluiten het.

Vrede vzw organiseert op 26 maart het grote NAVO-debat, met politici, academici en de vredesbeweging. Met o.a. Dirk Van Der Maelen (SP-a), Ludo De Brabander (Vrede vzw), Tom Sauer (Universiteit Antwerpen) en onder voorbehoud Luc De Vos (Koninklijk Militair Instituut) en moderator: Kristof Clerix (MO-magazine). Afspraak om 20u in het Geuzenhuis in Gent.

Op 29 maart mengen ook schrijvers zich opnieuw in het debat. In het kader van het PassaPortafestival in Brussel brengen ze een programma met als titel 'Overigens ben ik van mening dat de NAVO afgeschaft moet worden'.

Van 1 tot 5 april zorgt de Europese vredesbeweging met een actiekamp,een tegentop en geweldloze acties in Straatsburg dat de zestigste verjaardag van de NAVO niet onopgemerkt voorbij zal gaan. Vredesactie en Vrede vzw leggen bussen in.

De hoorzitting vindt plaats op woensdag 4 maart om 14u15 in de Kamer, Commissie voor de Landsverdediging en Commissie voor de Buitenlandse Betrekkingen, in zaal nr. 6 (Internationale Zaal).

Meer informatie:

Hans Lammerant, Vredesactie
hans(AT)vredesactie.be

www.vredesactie.be
www.overigens.be