Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Perwiz Kambakhsh, slachtoffer van politisering islamitische wetten in Afghanistan

Perwiz Kambakhsh, slachtoffer van politisering islamitische wetten in Afghanistan

De Afghaanse student in de journalistiek, Perwiz Kambakhsh, is veroordeeld voor godslastering, maar zelf houdt hij zijn onschuld vol. Een maand geleden bevestigde het Hooggerechtshof de beslissing in beroep tot een gevangenisstraf van 20 jaar. Zijn advocaat, Afzal Nuristani, kwam toevallig op 7 maart te weten dat de zaak gesloten was, aangezien de beslissing niet openbaar gemaakt werd. Kambakhsh is op onwettelijke grond beschuldigd en opgesloten. Een bewijs van het gebrek aan persvrijheid in Afghanistan.

image.jpg

In oktober 2007 werd Kambakhsh gearresteerd voor het downloaden van een artikel over de rol van vrouwen in de Islam. Hij werd voor een lokale rechtbank in Mazar-i-Sharif veroordeeld tot de doodstraf. De rechter die zijn proces voorzat, Salam Quazizadeh, weigerde de advocaat van Kambakhsh het recht op de verdediging van zijn cliënt. Quazizadeh is een mullah, een geestelijke die de Koran intensief bestudeert en een grote invloed heeft in Afghanistan. Hij is ervan overtuigd dat Kambakhsh het artikel zelf schreef en verspreidde op de campus van zijn universiteit.

Politisering Islamitische wetten
Onder internationale druk werd Kambakhsh in beroep veroordeeld voor 20 jaar cel in oktober 2008. In datzelfde jaar demonstreerden honderden journalisten en schrijvers voor de vrijlating van Kambakhsh. Op 11 februari 2009 bevestigde het Hooggerechtshof in Kaboel deze beslissing die nu pas openbaar gemaakt werd. De advocaat van Kambakhsh, Nuristani, zegt dat zijn cliënt op onwettelijke basis gevangen gehouden wordt. “Artikel 130 in de Afghaanse grondwet stelt dat elk misdrijf dat niet in de grondwet gedefinieerd wordt, bestraft kan worden op basis van de Sharia. Maar tegelijk stelt artikel 27 dat een daad pas een misdrijf is, als deze zo beschreven staat in de grondwet.”

In 2002 werd Afghanistan een Islamitische Republiek onder druk van de Moedjahedien, bondgenoten van de VS en de NAVO in de strijd tegen de Taliban. Er is een grondwet die volgens artikel 130 aangevuld wordt met de wetten van de Sharia. De persvrijheid wordt op deze manier sterk ingeperkt, want het bekritiseren van de godsdienst is nog steeds het grootste taboe in Afghanistan. In hetzelfde jaar van de oprichting van de Islamitische Republiek vond een internationaal seminarie voor de persvrijheid plaats. Men stelde dat journalisten beschermd moesten worden tegen een strikte naleving van de Sharia, maar tot nu toe nam de druk op de media enkel toe.

Persvrijheid aan banden
De persvrijheid staat in Afghanistan onder druk van de regering, maar ook van anti-regeringstroepen zoals de Taliban. Amnesty International vindt dat president Karzai moet optreden tegen schenders van de mensenrechten in zijn eigen land, zelf al gaat het om invloedrijke personen. Ze vrezen dat de persvrijheid nog meer in het gedrang komt met de aankomende presidentsverkiezingen in het land. Ook Reporters Without Borders deelt deze vrees. Zij stelden enkele aanbevelingen op om de inperkingen van de persvrijheid op basis van het respect voor een religie tegen te gaan. Ze eisen eerst en vooral de vrijlating van Kambakhsh, maar ook een herziening van de grondwet met betrekking tot artikel 130. Meer concreet moet de regering en de religieuze leiders een einde stellen aan het politiseren van de aanklacht tot godslastering. En als laatste roepen ze de internationale gemeenschap op om organisaties te steunen die de vrije meningsuiting beschermen.

In ons land betreurt minister van Buitenlandse Zaken, Karel De Gucht (Open VLD) de veroordeling. Hij vindt het onaanvaardbaar dat de bekrachtiging van het Hooggerechtshof van de veroordeling in beroep tot 20 jaar gevangenisstraf voor Kambakhsh, nu pas openbaar gemaakt is. Daarom neemt hij contact op met zijn Afghaanse ambtgenoot.

Bron: http://www.rsf.org/article.php3?id_article=30588
Interview RSF met Kambahksh: http://www.dailymotion.com/video/x8nks6_perwiz-kambakhsh-rsf_news