Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Bouwvakkers staken op 2 april

Bouwvakkers staken op 2 april

BRUSSEL--Op donderdag 2 april zullen bouwvakkers in heel het land het werk neerleggen. De besprekingen in de bouwsector zitten muurvast waardoor er nog geen nieuw sectoraal akkoord werd gesloten. Ongeveer twee weken geleden werden de onderhandelingen tussen werkgevers en vakbonden helemaal stop gezet. De vakbonden zeggen dat ze 15 jaar lang toegevingen hebben gedaan, maar nu is de maat vol. “We staken zolang het nodig is,” zegt Luc Van Dessel, voorzitter van bouw en industrie van het ACV.

Volgens de vakbonden zijn er drie grote breekpunten. Zo moet er volgens hen dringend een syndicale premie ingevoerd worden. “Wij blijven hiervoor ijveren maar de werkgevers liggen al van bij het begin van de onderhandelingen dwars,” zegt Van Dessel. Daarnaast mag er absoluut niet geraakt worden aan de werkloosheidsvergoeding. “Het probleem is dat ze nu de aanvullende toeslag die economisch werklozen krijgen willen afbouwen.Voor ons kan dat absoluut niet.” Daar komt ook nog eens bij dat bouwvakkers zich als maar flexibeler moeten opstellen. Zij zouden in de toekomst 219 uren moeten kunnen overwerken per jaar. De vakbonden hebben berekend dat dat eigenlijk gelijk staat aan een 45- urenweek, een eis waar volgens hen geen sprake van kan zijn.

Luc Van Dessel zegt dat bijna alle bouwvakkers de staking steunen. “We voelen dat het leeft bij onze achterban en krijgen veel positieve reacties te horen. Momenteel zijn onze militanten zich volop aan het voorbereiden op donderdag. In heel het land zijn er dan ook acties gepland.” Ook alle vakbonden staan voor deze acties op een en dezelfde lijn. “We vormen een dicht front, dat is al zo vanaf het begin van de onderhandelingen en dat zal nu zeker niet veranderen.” Wat de algemene staking uiteindelijk moet opleveren staat nog niet vast. “Tijdens de gesprekken zullen we moeten bekijken wat we uit de brand kunnen slepen. Op dit moment kan ik daar niets concreet over zeggen.”

Vijftien jaar lang hebben de vakbonden op een correcte manier akkoorden gesloten met de werkgevers. Telkens waren ze flexibel genoeg om tot een overeenkomst te komen. Toch voelt Van Dessel zich niet verraden door de werkgevers. “Verraad is een te sterk woord, we zijn wel ontgoocheld en daarom staken we. Als we nu niet reageren en onze eisen proberen door te drukken dan verraden we onze eigen achterban.”

staking

mijn baas staakt niet jammer genoeg kan er niemand de e40 blokeren

Veel voordelen zijn er niet

Veel voordelen zijn er niet meer om nog gemotiveerd in de bouw te blijven werken.
Hard werken om weinig te krijgen, dat is het motto tegenwoordig!

ivm met staking

wat ze allemaal van plan zijn is wel een beetje overdreven van de werkgevers. vb: 45 uren werken aan hetzelfde loon waarvan ze (wat nu blijkt ook een deel willen afnemen)is er wel een beetje over, bouw is niet bepaald licht werk en we willen dan ook betaald worden naargelang prestaties. ik wil betaald worden om te mogen werken en niet betalen om te mogen werken. daar komt het toch bijna op neer, niet dan?

wij zitten ook in "den bouw"

wij zitten ook in "den bouw" maar diegene die morgen meestaakt krijgt ontslag ! als da ni mooi is :s:s:s:s:s:s:s:s zo kunnen ze het altijd aan hé lang leve Aclagro NIET dus !!!

k wil staken ... maar de

k wil staken ...
maar de baas is nog altijd de BAAS ...

wees blij dat je werk hebt

staking of niet ik doe mijn werk graag en ik vind dat ik goed betaald ben voor mijn job.
Ik rij met een betonmixer en een betonpomp.
Ik heb geen diploma en ik verdien meer dan sommige mensen die wel een diploma hebben.
En ik ben een gelukkig mens omdat dat ik nog een baan heb in deze barre tijden.
en dat ik soms lange dagen heb that's life men
Lange dagen dikke pre.

Van de baas mag er ook niet

Van de baas mag er ook niet gestaakt worden, maar hij kan u voor die reden niet ontslaan, daar heeft Daens in den tijd voor gevochten, het recht om te staken, ik staak dus morgen wel. Als iedereen over zich heen wil laten walsen, zetten we een stap van 100 jaar terug in de tijd! Power to the people!

Staking bouw

Staken is een recht, werken ook. Ik zou liever geld zien voor grote infrastructuurwerken in België die de mobiliteit ten goede komen, zo slaan we 2 vliegen in 1 klap : werk in eigen land voor de bouwvakkers, een betere mobiliteit zodat de bouwvakkers minder in de file staan en ze dus minder moeten klagen over hun mobiliteitsvergoeding.

staking 2 april

de staking moet doorgaan