Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Ternats OCMW koopt Wereldwinkelpand

Ternats OCMW koopt Wereldwinkelpand

Het Ternatse OCMW koopt het gebouw waarin de Wereldwinkel gevestigd is. Er komen ook nog drie doorgangswoningen in het gebouw.

WereldwinkelFrRonGuido.jpg

OCMW-voorzitter Frans Holsters, burgemeester Ronald Parys en gemeenteraadslid en Wereldwinkelmedewerker van het eerste uur Guido Van Cauwelaert voor de Wereldwinkel in het Kapelleveld.

Het OCMW heeft besloten het pand in het Kapelleveld (achter de kerk van Sint-Katherina-Lombeek) waarin de Wereldwinkel gevestigd is, te kopen. Dat is goed nieuws voor de Wereldwinkel, want die krijgt van de nieuwe eigenaar een contract met lange termijn aangeboden. "Eigenlijk wint iedereen erbij", zegt OCMW-voorzitter Frans Holsters. "We waren al enige tijd op zoek naar een gebouw om daarin enkele doorgangswoningen in te richten. Dat zijn wooneenheden waarin mensen met een acuut woonprobleem enige tijd een onderkomen kunnen vinden, tot er een definitieve oplossing voor hen wordt gevonden. Dat kan zijn omdat hun huis afbrandde of op een andere manier onbewoonbaar werd. Dat we een beschikt gebouw te koop aangeboden kregen in de onmiddellijke omgeving van het OCMW-gebouw is een gelukstreffer. Ook de trouwe klanten van de Wereldwinkel zullen er blij mee zijn". "Ook het gemeentebestuur is er heel blij mee", zegt burgemeester Ronald Parys. "Het is ons beleid om onze Ternatse verenigingen aan een geschikte infrastructuur te helpen. Via het OCMW krijgt de Wereldwinkel, die dit jaar 25 jaar actief is met de verkoop van producten van eerlijke wereldhandel en sensibilisering rond internationale samenwerking, nu ook een stukje meer bestaanszekerheid".

Guido Van Cauwelaert was erbij toen eind 1983, bij Myriam Zelderloo, zelf een medewerkster van de Dilbeekse wereldwinkel, enkele mensen rond de tafel gingen zitten om ook in Ternat een dergelijk initiatief op te starten. "Op 1 mei 1984 was het eindelijk zover", zegt Guido. "We konden eindelijk aan de slag in ons eigen lokaal, een leegstaande winkelruimte naast CC De Ploter." Toen we dat gebouw enkele jaren geleden moesten verlaten wegens verbouwingswerken, hadden we opnieuw geluk". We vonden net op tijd opnieuw een betaalbaar pand in het Kapelleveld, het oude Huis Vanderheyden, de laatste Lombeekse begrafenisonderneming. Tot ook dit gebouw te koop kwam omdat de eigenaar-bewoner in het rusthuis werd opgenomen. Gelukkig vonden we toen in het OCMW een geïnteresseerde koper die ook voor ons een plaatsje wou voorzien."

"Naast de Wereldwinkel komen er hier nog drie wooneenheden", zegt Holsters. "We gaan die sober inrichten want het moet een doorgangswoning blijven. Mensen mogen zich hier écht niet blijven."

De Wereldwinkel huurt van het OCMW voor een "eerlijke prijs" maar krijgt wel een financiële hulp van het gemeentebestuur om zijn werking te ondersteunen.