Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

De vrees dat iemand zou sterven werd te groot

De vrees dat iemand zou sterven werd te groot

BRUSSEL-- De hongerstakers in de VUB-garage stoppen ermee. De angst dat er iemand zou sterven werd te groot. 103 sans-papiers houden het na 59 dagen zonder voedsel definitief voor bekeken en kiezen voor een oranje kaart. Dat wil zeggen dat ze gedurende drie maanden legaal in ons land kunnen verblijven om medische zorgen te krijgen. Van een regularisatie is dus geen sprake. “Deze mensen hebben alles opgeofferd voor papieren en met wat blijven ze achter? Zo goed als niets,” zegt Pol Van Camp, woordvoerder van de vzw Recht op Migratie. Dokter Vanobberghen, die de hongerstakers de hele tijd opvolgde, is vooral blij dat het voorbij is.

honger.JPG

“Ik ben opgelucht dat er niets ergs gebeurd is”, vertelt dokter Vanobberghen, die de hongerstakers al verschillende weken opvolgt. “Het is belangrijk dat de mensen nu eerst recupereren. Ze hebben veel kilo’s verloren, hun spieren zijn zwak, ze zijn nog duizelig en hun maag moet stilletjes terug aan voedsel wennen. Dat is een langzaam proces. We hebben hen dat gisteren met handen en voeten uitgelegd, en dat was moeilijk, omdat ze zo blij waren.” De arts legt uit waar de vluchtelingen op moeten letten.“Dag één en dag twee mag je alleen maar afgekookte groentesoep en thee à volonté drinken. Een beetje wit brood eten kan ook geen kwaad. In het begin is het de bedoeling dat ze frequent kleine hoeveelheden opnemen. Per twee dagen mag er iets bijkomen. Na een week zullen ze ongeveer terug normaal kunnen eten.”

Drie maanden

“De medische opvolging is dus zeker nog niet gedaan”, zegt dokter Vanobberghen. “Ik ga vandaag nog terug om certificaten te tekenen die een bewijs moeten vormen dat ze effectief meegedaan hebben aan de hongerstaking. Met dat bewijs zullen ze een oranje kaart krijgen, waarmee ze drie maanden in België mogen verblijven.

Het krijgen van een oranje kaart, wil nog niet zeggen dat alle problemen zijn opgelost voor de hongerstakers. “Ze zullen zeker nog een week in de parking blijven, misschien zelfs twee ”, vertelt Pol Van Camp, die woordvoerder is van de vzw Recht op Migratie. “Ze blijven daar tot ze effectief de verblijfsvergunning voor drie maanden hebben gekregen. Want er worden wel beloftes gemaakt, maar die worden nooit op papier gezet. Vele mensen die hier verblijven hebben ook hun job opgezegd, of zelfs hun appartement. Zij hebben op dit moment dus geen inkomen en ook geen onderdak.” Toch bleef niet iedereen in de garage. “Er zijn gisterenavond enkele hongerstakers terug naar huis vertrokken, maar ik denk dat ongeveer driekwart daar gebleven is”, vertelt dokter Vanobberghen. “Veel mensen kunnen nergens anders terecht.”

Mager resultaat

Het resultaat van de hongerstaking is bijna nihil te noemen. Dokter Vanobberghen weet dat ook. “Ik denk wel dat ze beseffen dat ze niet het allerbeste gekregen hebben. Maar iedereen was toch blij dat ze konden ophouden. Je had er moeten bij zijn gisteren. Het was euforie en gejuich alom.” Pol Van Camp vult aan: “De staking heeft niet veel opgebracht. Wij en vele anderen hebben hen dit ook altijd afgeraden,maar goed, ze hebben ervoor gekozen, omdat ze geen andere uitweg zagen. Daarom steunden we hen ook. Op het einde was de vrees dat iemand zou sterven gewoon te groot. Ze hebben zichzelf bijna 60 dagen uitgehongerd, en waarom eigenlijk? Voor een stukje papier. En uiteindelijk hebben ze zelfs dat niet echt gekregen. Ze hopen nu dat hun verblijf van drie maanden verlengd zal worden door de dienst vreemdelingen zaken. Als ze nog niet helemaal genezen zijn, dan kan dat. Wie weet kunnen ze in die periode beter werk vinden of wie weet wordt er tegen dan eindelijk iets beslist op politiek vlak.”

Van Camp vindt niet dat Turtelboom de enige schuldige is in dit verhaal. “Het is niet alleen haar verantwoordelijkheid, het is de verantwoordelijkheid van alle politici, van alle parlementariërs. Als zij de minister onder druk zetten, moet ze wel van beleid veranderen. In plaats van hun werk te doen, draaien ze liever hun hoofd weg van de harde realiteit.”

Geleidelijk opbouwen

Dokter Vanobberghen kan nog niet zeggen of er onomkeerbare letsels zijn bij de hongerstakers. “Dat gaan we nu zien, als ze terug beginnen te eten. Gaat dat? Verteren ze hun voedsel, nemen ze terug gewicht bij, stijgt hun bloeddruk, werken hun nieren terug goed? Dat wordt nog allemaal gecontroleerd. Maar als ze heel geleidelijk terug opbouwen, zou dat wel moeten lukken.”

ULB en Begijnhofkerk

Zowel dokter Vanobberghen als Pol Van Camp vestigen de aandacht nog eens op de hongerstakers in de ULB en de Begijnhofkerk. Vanobberghen: “Op vraag van het ministerie van Volksgezondheid ben ik zondag en maandag naar de Begijnhofkerk geweest, samen met het rode kruis en enkele andere dokters van Geneeskunde Voor Het Volk (GVHV). In de Begijnhofkerk zitten ongeveer 230 hongerstakers die sinds 2 april zijn gestopt met eten. In de ULB zijn dat er 280 en zit men aan ongeveer 44 dagen. Daar is er maar een ploeg van vijf artsen om al die hongerstakers op te volgen. De opvolging in de VUB kan je dan nog een luxe noemen. Als mijn taak gedaan is in de VUB, zal ik ook in de ULB meehelpen om de hongerstakers daar de nodige zorgen toe te dienen.”

Pol Van Camp gaat verder: “Ik heb ook net vernomen dat de vluchtelingen die vorig jaar in de parochie van Vorst hongerstaakten, nu terug zijn herbegonnen. Deze mensen gaan zichzelf waarschijnlijk ook zo lang moeten laten aftakelen tot ze eindelijk recht hebben op die oranje kaart om zich te laten verzorgen. Daar word ik heel triest van. Ik ben er letterlijk ziek van geworden en draai al heel de
dag helemaal weg. De afgelopen dagen werd het gewoon allemaal een beetje te veel.” Arts Vanobberghen waarschuwt dat binnenkort duizenden vluchtelingen in die omstandigheden zullen verkeren als hongerstaken een voorwaarde wordt om papieren te krijgen. “We hebben nood aan duiding. Een omzendbrief of iets waarop de vluchtelingen zich kunnen baseren is broodnodig, anders zullen sans-papiers blijven hongerstaken.”

hongerstaking

Graag had ik gebruik gemaakt van deze reply-mogelijkheid om effe mijn verontwaardiging te uiten. Niet over het feit dat mijn woorden verkeerd zouden neergeschreven zijn, daar hab ik geen commentaar op. Mijn verontwaardiging betreft eerder de teneur van het artikel. En dan vooral de titel: 59 dagen honger lijden zonder resultaat. Ik lees dat Pol Van Camp het bekomen van een oranje kaart als 'zo goed als niets' beschouwd. Ik apprecieer enorm de bergen werk die Pol de laatste jaren belangeloos verzet heeft voor de strijd van de SP. Zijn webstek is een bron van informatie voor iedereen die meer over de zaak wil weten.
Maar ik vind dat Pol's interpretatie dan direct om te toveren tot' zonder resultaat ' en dat dan ook nog in de titel te schrijven, een brug te ver is. Het zijn de Sans Papiers die 59 dagen gehongerstaakt hebben en het zijn zij die enorm blij waren met het nieuws en ik vind dat dit moet gerespecteerd worden. Voor deze mensen betekent een oranje kaart een grote ommekeer in hun leven. Het is ook dankzij hen dat de problematiek van migratie en regularisatie in de pers blijft. Ik bewonder ze heel erg ( maar dat wisten jullie al) en vind dat ze al ons respect verdienen. Volgende keer wat voorzichtiger alvorens sensationele titels te schrijven.
Bedankt voor al jullie steun, geschijf en gefotografeerd voor de SP.
Rita Vanobberghen

titel

Dokter Vanobberghen,

We kunnen uw opmerking begrijpen en hebben gezamenlijk op de redactie beslist om de titel te veranderen. We snappen dat voor mensen zonder papieren een oranje kaart krijgen al een overwinning op zich is. Het is inderdaad ook zo dat dankzij hun acties de problematiek meer in kaart is gebracht, daarom schrijven we er ook veel artikels over.
De titelkeuze kwam uit onze eigen verontwaardiging voor wat wij beschouwen als een mager resultaat.

Toch nog even duidelijk

Toch nog even duidelijk stellen dat ook ik enorm respect heb voor de hongerstakers, voor hun strijd en voor hun beslissing. Het is hun strijd en zij bepalen welke actie ze willen doen en wanneer ze die beëindigen. Het is steeds mijn houding geweest om de beslissing van MZP te respecteren; zowel van diegenen die geen actie of hongerstaking voeren als van diegenen die dat wel doen. Dit geldt ook voor de bekomen oplossing.
Daarnaast kan ik evenwel niet anders dan vaststellen dat een hongerstaking de laatste tijd weinig oplevert. Nochtans begrijp ik dat men na zo'n zware strijd waar men zo diep is gegaan blij is met de minste verbetering van zijn situatie, al is het maar voor drie maanden.
Een hongerstaking begint men uit wanhoop en met zo'n pover resultaat is het eveneens in wanhoop dat men eindigt. Het blijft ook een schande dat de regering de MZP verplicht om zich eerst af te takelen alvorens ze wat langer in België mogen blijven.

Ik heb zin om te schelden,

Ik heb zin om te schelden, zin om me razend kwaad te maken, ik kan het niet langer verdragen. Als ik haar op tv zie, moet ik gewoon die hypocriete uitleg van pure walging uitzetten. Ik heb nog nooit zoveel slechte gevoelens gehad ten opzichte van iemand die ik niet kende. Bah, minister Turtelboom, bah gewoon. Dit is inhumaan, walgelijk, getuigt van een diepe persoonlijkheidsstoornis, van iemand die in een zeepbeel leeft, in een waan.