Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Déjeuner sur l'herbe in het stadspark

Déjeuner sur l'herbe in het stadspark

Op 26 april wil buurtvereniging Klein Antwerpen Wannes van de Velde eren. Kom op tegen kanker wil geld inzamelen. Nico Volckeryck en Flip Deckers willen de plannen van het stad met het stadpark steunen. Drie vliegen in een klap, OK dat moet kunnen. Ik kan me, beleefd uitgedrukt, in de verste verte niet voorstellen dat Wannes achter de plannen van het stad met het stadspark zou gestaan hebben. Dit is niet in de geest van zijn erfgoed.

_IGP5539.jpg

In een Mail en een Tekst (zie bijlage) op internet lees ik: "Na het collegebesluit van november 2008 dat zegt dat het park aangepast moet worden aan de hedendaagse actieve parkbehoeften en na de internetenquête van januari jl wachten wij met ongeduld en vertrouwen op de ideeën." De ondertekenaars gaan er van uit dat het park niet meer in de hedendaagse parkbehoeften voorziet. Wat door vele mensen tegengesproken wordt. En zij die de enquête goed hebben gelezen weten dat deze gekleurd opgesteld was. De ondertekenaars behoren duidelijk niet tot de 80% van de burgers die geen vertrouwen meer heeft in de politiek.

Een telefonisch gesprek met Nico Volckerick en Flip Deckers maakt me niet wijzer. Ze doen of hun neus bloedt. Ik ga het te ver zoeken. Het is allemaal ludiek. Ik krijg hen niet uit hun tent gelokt. Alle vragen worden professioneel ontweken, het lijkt wel een interview met een minister. Ik begrijp wel uit hun antwoorden dat ze soloslim spelen en niet in spreken naam van Unizo, Sint-Andries of een andere vereniging. Die dag benoemen ze zichzelf ludiek 'burgermeester van het stadspark'. Ik heb de tekst aan verschillende personen laten lezen en ook zij zien dat de tekst de link tussen de renovatie van het stadspark en Wannes legt.

Ik besluit weduwe Van de Velde te contacteren. Met veel schroom, het is nog geen zes maanden geleden dat zij en haar echtgenoot de jarenlange strijd tegen zijn ziekte hebben verloren. Iedereen vindt het erg voor de overledene, de nabestaanden worden gemakkelijk over het hoofd gezien. Zoiets verschrikkelijks blijft niet in je koude kleren zitten. Ik sta sceptisch tegenover de parkplannen van de stad. Het park op het Kiel is niet direct een succes. Ik bespreek met mevr. Van de Velde dat het laatse dat ik wil doen is Wannes voor mijn karretje spannen. Wel wil ik aanklagen dat anderen dat volgens mij doen. We hebben een lang en goed gesprek.

Ze gaat niet naar het komende eerbetoon of de actie in het stadspark. Dat is te pijnlijk. Het persoonlijk verdriet is te groot. Kan dat zomaar, iemand zijn naam gebruiken om je eigen agenda te verwezenlijken? Ze is 'net' niet voor voldongen feiten gesteld. Hier en daar heeft ze nog iets kunnen veranderen. Dat zijn naam gekoppeld wordt met de bewuste 'renovatie' van het stadspark wist ze niet.

Wannes had een 'gezond wantrouwen' tegen grote acties en groeperingen. Hij was bezorgd. Als je achter een zaak gaat staan moet je ook zeker zijn dat bijvoorbeeld, het geld ook terecht bij degenen waarvoor het bedoeld is? Hij wou niet het uithangbord zijn van een of andere groep. Uiteindelijk kan je alleen 100%, achter je eigen ideeën staan. En hij had een eigen mening en die verkondigde hij klaar en duidelijk in zijn liederen.

Wannes hield van het park. Zij woonden er vlakbij. In het park zie je kinderen spelen met een bal en als ze geen bal hebben dan spelen ze wel bedot (=verstoppertje). Indiërs zie je er soms criquet spelen. Als het in de winter hard genoeg vriest kan je er ijsschaatsen. Je hebt geen hele infrastructuur nodig om je te amuseren. Plezier moet niet van bovenuit georganiseerd worden, de mensen kunnen dat zelf. Op een van hun wandelingen door het park, lang voordat er van de plannen van het college sprake was, zei Wannes over het stadspark: "En ze krijgen het kapot." Hij kende zijn stad(sbestuur).

En toch is het ok

Beste Luc

Het staat je vrij te denken dat wij of iemand anders Wannes zouden willen 'claimen' om een grondige renovatie van het stadspark erdoor te jagen. Ik verzeker je dat dit niet zo is. Maar, toegegeven, onze ludieke manier om, tegen alle verzuring in, een leuk initiatief aan te kondigen, kan verkeerd begrepen worden. En dat willen we helemaal niet. Daarom hebben we de uitnodiging op Facebook aangepast. Je vindt ze hier: http://www.facebook.com/group.php?gid=66409345409

Om te vermijden dat we de schijn zouden geven dat we voor of tegen iets zijn wat Wannes gewild zou hebben, geven we nu een meer neutrale invulling aan 'onze' tak van het verhaal, nl. 'gewoon' dat het stadspark voor ons een ideale locatie is & dat een debat daarover gezond is.

Het wordt hopelijk een zonnige en gezellige dag voor iedereen, waarbij goeie artiesten correct en virtuoos hun eer zullen betonen aan Wannes. En het blijft nog steeds de bedoeling om zoveel mogelijk geld bijeen te brengen voor Kom op tegen Kanker. Die trouwens de initiatiefnemers zijn.

De correctie:

Voor zij die niet op Facebook vertoeven, hier onze gecorrigeerde uitnodiging:

Kom Op Tegen Kanker startte dit jaar met een nieuw actiemodel: de Tandem. Kort samengevat wil Kom Op Tegen Kanker verschillende gemeenschappen binnen een stad of gemeente in beweging brengen en laten verbroederen op het einde van de dag. Die dag vindt dit jaar op 26 april plaats.

Wijkvereniging Klein Antwerpen en Kom Op Tegen Kanker vonden elkaar bij de invulling van de Tandemactie in het Stadspark van Antwerpen. De vonk tussen de beide verenigingen sprong over. Samen sloegen ze de handen in elkaar om een gezellig muzikaal samenzijn in het Stadspark op te
zetten. Al gauw werd het evenement met de naam 'Wannes in het Stadspark' gedoopt.

Ook andere wijkverenigingen op linker- en rechteroever besloten mee de handen in elkaar te slaan. En naast muzikaal genoegen en de geldinzameling via een openlucht-kunstveiling is er een derde ‘verenigend’ element, nl. de locatie zelf: het stadspark.

Daarom gaan we nu zondag ons geliefd stadspark nieuw leven inblazen. Want ons stadspark ligt er wat verloederd bij en is zeker aan een lenteschoonmaak toe. En nu er volop gedebatteerd wordt over heraanleg, modernisering, restauratie, opknapbeurt, renovatie of hoe het ook mag heten, voor ons telt: een park lééft en mag geen monument worden. Wie op 26 april gewoon wil komen picknicken en genieten van zijn park, zijn broodje of drankje, die is meer dan welkom. Wie meer wil, zal zijn gading ook wel vinden. Want dit is wat er allemaal zal plaatsvinden in en rond het park:

- Voormiddag: start van een wandeltocht in Antwerpen. De weetjes zullen verband houden met Wannes Van de Velde, die in Klein-Antwerpen woonde. Eindpunt van de zoektocht in de Breughelstraat (Elcker-Ik Centrum).
- 12.00 u – 13.00 u: inhuldiging van de bronzen buste van Wannes.Van de Velde, wandeling, in stoet, naar het stadspark onder begeleiding van de reus Wannes van Klein Antwerpen, reuzin Germaine van Ganzeveer en hun reuzenhond Scharminkel. De optocht komt rond half twee uur in het stadspark aan. Daar vindt een groots verlovingsfeest voor Anneke Mossel en Langoustian, twee reuzen van het Genootschap van Anneke Mossel op linkeroever.
- 13.30 u – 18.30 u: picknick + groot verbroederingsfeest/familiefeest
Met:
• Teken je ideale park: tekenwedstrijd voor jong & oud.
• Groot podium voor volksmuziek in de sfeer van Wannes (met vele surprise guests)
• Eetkraampjes met speciale gerechten van alle gemeenschappen in Antwerpen.
• De grootste paellapan van Europa, wafelenbak, Chinese thee, volksspelen, kinderanimatie, henna, grime,...
• Doop van de reus "De Neus" van St.-Andries onder het alziend oog van Zotte Rik.
• Een kunstveiling ten voordele van Kom op tegen Kanker. Eén van de belangrijkste kunstwerken zal de polyesterbuste van Wannes zijn die om 13 uur vervangen werd door de bronzen versie.
Het is de bedoeling zo veel mogelijk geld bijeen te brengen voor Kom op tegen Kanker. Meer info en inschrijvingen via de site http://www.tandemtegenkanker.be/tandems/met-wannes-het-stadspark

De hond luisterd naar de hand die hem voed

Dit wordt het nieuwe Breughel tafereel. Een organisatie als K.O.T.K verbroederd met de locale politiek die gretig gebruik maakt om hun gedachtegoed te koppelen aan het goede doel.
Ik wens de familie en kennissen kring van Wannes veel sterkte toe want wie deze man echt heeft gekend weet maar al te goed dat hij de politieke kanker van Antwerpen met zijn kunst en filosofie verafschuwde.
Het ijzer smeden als het heet is (K.O.T.K)
over lijken gaan (de wijkverenigingen)
nu komt de aap uit de mauw(politiek Antwerpen)
Zo kan ik makkelijk een Breugheltje in elkaar flansen.

Max. zuurtegraad bereikt

... en wat doet U der aan, chino? Of om de slogan van deze webstek te parafraseren: Don't hate the politics, be the politics. Wijkverenigingen doen dat en zetten zich in om dingen niet ongestraft te laten gebeuren maar constructief met beleid om te gaan als het kan en tegengas te geven en te mobiliseeren als het moet. Wie aan de kant blijft staan en 'nee' blijft zeggen tegen álles, blijft een kankeraar aan de kant.