Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Cadeau van 38 miljoen euro voor Inbev-baas

Cadeau van 38 miljoen euro voor Inbev-baas

LEUVEN -- Aan de hoofdzetel van AB Inbev in Leuven voerden de vakbonden actie tegen de torenhoge bonussen die klaar liggen voor de toplui van de bierbrouwer. “Zeker in tijden van crisis is het ongehoord dat men zoveel geld geeft aan ceo's”, zegt Luc Gysemberg van het ACV.

spandoekIMG_7901.JPG

Voor Carlos Brito, de CEO van AB Inbev, liggen er 3,2 miljoen aandelen klaar. Hij mag die kopen aan de gunstprijs van 10,32 euro als hij de schuld van het bedrijf stevig weet in te perken voor het einde van 2013. Het aandeel van AB Inbev is momenteel 22 euro waard. Aan de huidige prijs kan Brito dus nu al bijna 38 miljoen euro verdienen. Ook 12 andere topmensen kunnen op een mooie beloning rekenen.

“Als hij zijn targets haalt, dat wil zeggen als hij stevig bespaart en de winst hoog houdt, krijgt Brito 38 miljoen euro. In tijden van crisis is dat ongehoord”, zegt Luc Gysemberg van het ACV.

AB Inbev betaalt deze keer geen echte bonus, maar kiest voor aandelenopties. Gysemberg: “Het maakt niet uit hoe het kind genoemd wordt. Feit is dat een paar mensen miljarden krijgen in Belgische frank terwijl duizenden andere werknemers in grote onzekerheid leven en uitgeperst worden als citroenen.”

Leeggezogen
“Wij hebben de indruk dat Inbev leeggezogen wordt. De besparingen gaan verder. Afdelingen komen constant in de problemen door de heel nipte personeelsbezetting. Overal wordt gesaneerd”, aldus Gysemberg.

Volgens de vakbonden loopt de spanning op binnen het bedrijf. “Met een vingerknip hadden we heel het bedrijf kunnen platleggen. Dat zegt iets over de sfeer op de werkvloer. Maar we hebben voor een symbolische actie gekozen omdat we niet willen dat mensen door te staken nog meer inkomen verliezen”, zegt Gysemberg.

Gysemberg: “De virtuele economie botst hier weer hard met de reële economie. Het zijn niet de consumenten die het beleid van het bedrijf bepalen, maar wel de aandeelhouders en de beurskoersen. Daarom worden overal bedrijven opgekocht en wordt er hard gesnoeid. De sociale schade is zeer groot. Werknemers worden uitgeperst als citroenen. Leveranciers worden te laat betaald.”

Economische werkloosheid
Inbev doet ook beroep op economische werkloosheid. Nochtans heeft Inbev relatief weinig last van de economische crisis, zeggen de vakbonden. “Economische werkloosheid gebruik je normaal als het slecht gaat. Inbev doet dat om te besparen. Dat betekent dat Inbev de kosten afschuift op de werknemers en op de gemeenschap”, zegt Kris Croonenborghs van het ABVV. De vakbonden berekenden dat de werknemers bij tijdelijke werkloosheid 30 euro per dag verliezen.

Volgens de vakbonden moet de overheid ingrijpen. Gysemberg: “Er is niemand die 1 miljard frank meer waard is dan zijn medemensen. De toplonen moeten aan banden worden gelegd. De overheid moet daar iets aan doen.”

overizchtIMG_7908.JPG