Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Columnisten De Morgen in schrijfstaking: de volledige tekst

Columnisten De Morgen in schrijfstaking: de volledige tekst

28 columnisten van De Morgen leggen een maand lang de pen neer. Hieronder hun volledige persbericht.

Columnisten De Morgen schorten medewerking massaal op

Een groep van 28 columnisten, vaste opiniemakers en losse medewerkers van De Morgen hebben besloten om een maand lang geen bijdragen te leveren aan de krant. Ze doen dit uit protest tegen de recente ontslaggolf die "een aantal van de beste pennen en meest kritische stemmen in de Vlaamse journalistiek" trof.

Zaterdag besloot de Persgroep om 13 medewerkers van de krant te ontslaan. Tot hen behoren sportjournalist Hans Vandeweghe, 'stukjesschrijver' Bernard Dewulf, fotograaf Filip Claus en opinie-redacteur Bert Bultinck.

"Wij vinden het volstrekt onaanvaardbaar dat een krant die zich altijd op zijn onafhankelijkheid en tegendraadsheid beroept, de meest onafhankelijke geesten de laan uitstuurt," aldus de ondertekenaars.

De lijst omvat prominente figuren uit de culturele sector en de wetenschappelijke wereld. Tenzij de directie de onderhandelingen heropent, heeft hun protest belangrijke gevolgen voor de krant. Sportcolumnist Filip Joos zal niet schrijven over de testmatchen die de Belgische competitie moeten beslissen. Politiek commentator Carl Devos zal niet schrijven over de Vlaamse en Europese verkiezingen van 7 juni. Dimitri Verhulst, onlangs nog bekroond met de Librisprijs, zal niet terugblikken op de filmpremière in Cannes van "De helaasheid der dingen". Paul De Grauwe zal niet meer schrijven over de gevolgen van de economische crisis. Marc Didden schort zijn veelgelezen column met een maand op.

De titel van hun actie heet "De Beste Pennen schreven voor De Morgen", waarmee ze verwijzen naar een eerdere reclameslogan van de krant.

De Persgroep hoopte maandagavond dat na de staking van vandaag opnieuw weer gewoon kranten kunnen worden gemaakt. Dat zal dan alvast zonder deze groep van meer dan twintig Beste Pennen zijn waarmee de krant graag adverteert.

De volledige tekst:

De Beste Pennen schreven voor De Morgen
Op zaterdag 16 mei ontsloeg de Persgroep, het moederbedrijf van De Morgen, Het Laatste Nieuws en VTM, dertien werknemers van De Morgen. Onder hen een aantal van de beste pennen en meest kritische stemmen in de Vlaamse journalistiek. Zij die het protest tegen de geplande herstructurering mee vormgaven, werden mee aan de deur gezet; mensen die het beste van zichzelf hebben gegeven om de maandenlange onderhandelingen tot een aanvaardbare cao te leiden verloren hun baan.

Wij vinden het volstrekt onaanvaardbaar dat een krant die zich altijd op zijn onafhankelijkheid en tegendraadsheid beroept, de meest onafhankelijke geesten de laan uitstuurt. Een open geest beleefde toch meer? Uit protest zeggen wij een maand lang onze medewerking aan de krant op. In die periode verwachten wij dat de directie de onderhandelingen heropent.

Ondertekend:
Benno Barnard, Geert Buelens, Manu Claeys, Rik Coolsaet, Paul De Grauwe, Wouter Deprez, Carl Devos, Marc Didden, Nadia Fadil, Guido Fonteyn, Jos Geysels, Jan Goossens, Paul Goossens, Marc Hooghe, Paul Huybrechts, Luc Huyse, Filip Joos, Bart Kerremans, Jeroen Olyslaegers, Marc Reugebrink, Rik Torfs, Luckas Vander Taelen, Philippe Van Parijs, David Van Reybrouck, Dimitri Verhulst, Etienne Vermeersch, Hendrik Vos, Walter Zinzen.

waar naartoe voor een kritische en onafhankelijke krant?

een sterk signaal zeker in deze verkiezingstijden..

Misschien ligt een uitweg uit de crisis in de media in een niet commercieel gerichte zelforganisatie.

Lezers en journalisten kunnen zich herorganiseren in een vzw of coöperatieve met als doel een echte onafhankelijk en kritisch dagblad op te richten. Als het een coöperatieve wordt kan iedereen die zijn abonnement opzegt, zijn vrijgekomen gelden hier in investeren. Dat is dan meteen de mooiste belegging tijdens de crisis.

Het werd bijvoorbeeld pas mogelijk je eigen huis met volledig groene stroom te voorzien na de oprichting van de coöperatieve Ecopower. Het is met kwalitatieve, kritische journalistiek zoals met groene stroom, dat ontstaat niet vanzelf uit de onzichtbare hand van de vrije markt maar dat bestaat uit een met kritische inzichten gevoede wil en overtuiging van een aantal mensen.
Net zoals groene stroom een voorwaarde is voor de toekomst van een leefbare natuurlijke omgeving is een kwalitatieve en kritische journalistiek een voorwaarde voor de toekomst van een leefbare democratische omgeving.

Voor de gebruikers van facebook:
discussiëer hierover mee op facebook
(een groep met ondertussen meer dan 8500 leden.)
http://www.facebook.com/topic.php?uid=53790835882&topic=8520