Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

[Opinie] Krachtig Europees beleid nodig voor Midden-Oosten

[Opinie] Krachtig Europees beleid nodig voor Midden-Oosten

Beiroet brandt, duizenden Libanezen zijn op de vlucht en honderden burgers worden gedood. Het lijkt er niet op dat hier snel verandering in zal komen. Israël zet zijn offensief voort en ook Hezbollah blijft raketten afvuren op Israël. Vorige week draaide de veelbelovende internationale conferentie in Rome op een sisser uit. Uit deze diplomatieke impasse leidt Israël af dat het carte blanche krijgt om zijn offensief verder te zetten. Op 1 augustus komen de EU-ministers van Buitenlandse Zaken samen. Hiervóór beraadt minister De Gucht zich over mogelijke oplossingen.

Pax Christi Vlaanderen en Broederlijk Delen vragen dat de Belgische en Europese beleidsmakers blijven aandringen op een onmiddellijk staakt-het-vuren. Daarnaast moet de EU haar inspanningen opvoeren om aan de humanitaire behoeften van de 700.000 vluchtelingen te voorzien en een ergere crisis te voorkomen. Bovendien moet ze druk uitoefenen op alle betrokken partijen om het internationaal humanitair recht te respecteren en burgers te sparen. Als voorvechter van de strijd tegen clusterbommmen, moet België ook fel protesteren tegen het gebruik van cluster- en fosforbommen. Tot slot, kunnen de inspanningen van de Europese beleidsmakers slechts vruchtbaar zijn als ze rekening houden met de regionale context en de Israëlische strategie:

  1. Deze oorlog is niet gerechtvaardigd en zal een averechts effect hebben. Israël heeft niet het recht, ten oorlog te trekken tegen een andere soevereine staat als reactie op een aanval van een niet-statelijke partij. Met recht en rede beschouwt Israël Hezbollah als een veiligheidsrisico en moet de militie ontwapend worden. Israël, dat het anders niet zo begrepen heeft op VN-resoluties, verwijst hierbij naar resolutie 1559 van de Veiligheidsraad. Ook de militaire en financiële steun van Iran, en in mindere mate van Syrië, aan Hezbollah is zorgwekkend. Toch is dit geen vrijgeleide om extreem geweld te gebruiken tegen Libanese burgers en het land, dixit stafchef Dan Halutz, ‘twintig jaar terug in de tijd te katapulteren.’ De kans dat deze oorlog bijdraagt tot de ontwapening van de militie, is gering.
  2. Dit tweede Israëlische front is een afleidingsmanoeuver voor de operatie in de Gazastrook. Het leger doodde hier sinds 28 juni al meer dan 150 Palestijnen, waarvan de meerderheid burgers. In tegenstelling tot wat Israël beweert, is het nog een bezettende macht in de Gazastrook. De terugtrekking van vorig jaar veranderde dit niet. Israël behoudt de ultieme controle over de grenzen, het luchtruim en de zee. Volgens het internationaal humanitair recht instaan voor de bescherming van Palestijnse burgers. Het doet dit niet, en laat de EU opdraaien voor de gevolgen van de humanitaire crisis die het veroorzaakt. Die betaalt en bespaart Israël de negatieve reclame van verhongerende Palestijnse kinderen. Wat Europa niet durft, is Israël de prijs te laten betalen voor zijn bezetting en te eisen dat het zijn afsluitingsbeleid en de collectieve bestraffing van het Palestijnse volk staakt.
  3. Net zoals de Verenigde Staten, droomt Israël van een nieuw Midden-Oosten, zonder Hezbollah, Hamas, de regimes van Damascus en Teheran. In 1982 trok toenmalig minister van defensie Sharon ten strijd tegen Libanon om de Palestijnse Bevrijdingsorganisatie te verdrijven. Het onmiddellijk resultaat was de oprichting van de Hezbollah. Hun guerillastrijd maakte de prijs voor de bezetting groot en noopte Israël in 2000 te vertrekken. De plannen om terug te keren, bleven circuleren. Sommige analisten vrezen dat Israël Zuid-Libanon nu ‘schoonmaakt’ voor een gedeeltelijke herbezetting. Eenmaal orde op zaken gesteld in Libanon en in de Palestijnse gebieden, weten we niet wat er verder komt. Moet er ook nog een “veiligheidsoperatie” komen tegen Iran en Syrië? Voorlopig is Israël hiervoor beducht.

Karel De Gucht

Karel De Gucht onze minister van buitenlandse zaken vindt het nog steeds niet nodig van het bilaterale akkoord met Israël te stoppen, Ons Kareltje ligt er niet wakker van.

De VN-Veiligheidsraad is

Image Hosted by ImageShack.us

De VN-Veiligheidsraad is een totaal ongeloofwaardige instelling. Alle oorlogsmisdaden van Israël worden als zelfverdediging uitgelegd terwijl Noord-Korea en Iran bedreigd worden en sacties krijgen opgelegd.

Het is dan ook normaal dat de VN-gebouwen in Palestina en Libanon door woedende Palestijnen en Libanezen bestormd werden.

Wanneer worden er acties voor de VN- en NAVO-gebouwen te Brussel en andere Europese hoofdsteden georganiseerd ?

geloven in Sinterklaas

Mevrouw Herremans ( die ik voor het overige ten zeerste respecteer en aan wiens goede bedoelingen ik zeker niet twijfel) gelooft mischien nog in Sinterklaas als ze denkt (of hoopt) dat de EU Het zionistisch Israël ook maar een strootje in de weg zal leggen.Israël is immers een zogezegde democratische staat,vrienden van ons Europa,een echte politieke vriend zeg maar.Slachter Sharon werd ook netjes ontzien en de klacht tegen hem werd door Onze Guy en Onze Karel in de vuilbak gekieperd.Ik heb opnieuw de indruk dat Mevrouw Herremans ook niet echt de Staat Israël beschouwt als een agressieve ,offensieve geweldadige staat(ze gaan blijkbaar enkel een beetje hun boekje te buiten,of ben ik nu te scherp ?) en het woord zionisme kan ze blijkbaar niet over haar lippen krijgen.Dat Hezbollah-strijders geen doetjes zijn weet ik ook wel maar waar is het allemaal begonnen ? En wat blijft er over van mogelijkheden tot vreedzaam verzet en oplossingen na 110 jaar brute kolonisatie ? Immers iedere VN resolutie word op zionistisch hoongelach onthaald en nooit nageleefd .Waarom zouden ze ook ,het strookt niet met de idee van Groot Israël en de VS en De EU zijn hun politieke vrienden wat er ook gebeuren mag.

EL AL

Bij wijze van boycot zou Belgie toch een verbod kunnen opleggen aan EL AL om nog langer op Zaventem te landen. ipv van extra flikken naar daar te sturen.

Israël doet verder

Israël doet gewoon verder met het vernielen, niemand die iets duft te ondernemen, alle heeft Europa al meer geld beloofd voor de heropbouw, Belgie heeft ook extra geld beloofd. men zou israël moeten laten opdraai voor deze kosten. is het daarom dat ik 2.000 € extra moet betalen aan vadertje staat?

Censure Israel now! Uniting for Peace.

Waarom niet oproepen tot een algemene vergadering van de VN onder de "Uniting for Peace" resolutie? Steun de eis die wordt gelanceerd door het BRussells Tribunal.

The killing of 56 Lebanese civilians in Qana is a war crime.

The veto system in the UN Security Council is bankrupt. The Council is complicit with war crimes in failing again to maintain peace and security.

The UN General Assembly can and must act to stop the killing by ending Israel’s state of exception to international law.

(01 August 2006)

The BRussells Tribunal condemns the State of Israel for its barbaric killing of 56 Lebanese civilians, including many children, in Qana. 750 Lebanese have been killed since Israel began its military campaign three weeks ago.

Israel’s offensive on the sovereign state of Lebanon is a clear act of aggression under international law and is a supreme crime against peace. The indiscriminate mass killing of civilians also constitutes collective punishment, another imputable crime under international law.

The United States stands accused alongside Israel. It has rushed massive arms deliveries to Israel. Again, it has proven its partiality in the UN Security Council, vetoing all moves towards an immediate ceasefire.

The United States and Israel are acting as one. The illegal pre-emptive war on Iraq was prelude and made possible Israel’s campaign of aggression on Lebanon. No solution to this crisis can be forthcoming unless the United States is isolated and equally condemned by the international community.

Force cannot justify what law denies. Israel’s continued war crimes, which are a staple of its foreign policy and occupation of Palestine, constitute the gravest threat to international peace in decades.

The BRussells Tribunal opposes all rhetoric of a “greater” or “New Middle East” and condemns the use of this phrase to sanction continued killing in Lebanon and Gaza.

Action is possible now

It is time for the international community to fulfil its duty and prevent Israel being the exception to the rule of international norms and peaceful aspirations.

Under UN General Assembly resolution 377 of 1950 — the “Uniting for Peace” resolution — the General Assembly is empowered to act where the UN Security Council has failed. The UN General Assembly can and must, as an urgent measure and as a moral imperative, convene an immediate emergency session, condemn the State of Israel, and its partner in crime and arms supplier, the United States.

Israel must cease all military operations immediately and unconditionally.

The international community must also stand against US-Israeli plans for the post-aggression interjection of an international force in Lebanon. Any “stabilising” force should be stationed on the Israeli side of the Blue Line. Israel is the aggressor state and must be restrained. It is the sovereignty of Lebanon that must be guaranteed.

The Lebanese have the sovereign right to decide how to organise the defence of their territory and they stand in agreement on how to resist. Their right to resist is guaranteed by the UN Charter and customary international law.

The UN General Assembly should act to implement all UN resolutions regarding Palestine, Israel and Lebanon — including resolutions 194, 242 and 425 — and demand the immediate withdrawal of Israel from all occupied territories, along with just compensation for all human and material losses.

The BRussells Tribunal calls upon all organisations, institutions, parliaments, governments and individuals to ACT NOW and call for an extraordinary session of the UN General Assembly to condemn Israel’s aggression on Lebanon and its continuous war crimes. Inaction or silence is complicity.

The BRussells Tribunal Committee - 01 August 2006

http://brusselstribunal.org/StatementUnga.htm

Support this statement

The BRussells Tribunal asks people who endorse this statement to diffuse it widely. Email contact for the BRussells Tribunal: info@brusselstribunal.org

--------------------------------------------------------------------------------

Further reading: the BRussells Tribunal Statement on the bombing of Lebanon (23 July 2006)

Further reading: A Road to Peace in Lebanon? - Jeremy Brecher and Brendan Smith, member of the BRussells Tribunal Advisory Committee (27 July 2006)

SECURITY COUNCIL FAILS

... if the Security Council, because of lack of unanimity of the permanent members, fails to exercise its primary responsibility for the maintenance of international peace and security in any case where there appears to be a threat to the peace, breach of the peace, or act of aggression, the General Assembly shall consider the matter immediately with a view to making appropriate recommendations to Members for collective measures, including in the case of a breach of the peace or act of aggression the use of armed force when necessary, to maintain or restore international peace and security. If not in session at the time, the General Assembly may meet in emergency special session within twenty-four hours of the request therefor. Such emergency special session shall be called if requested by the Security Council on the vote of any seven members, or by a majority of the Members of the United Nations ...

United Nations General Assembly Resolution 377 (V) "Uniting For Peace" 302nd plenary meeting, 3 November 1950

GENERAL ASSEMBLY CAN AND MUST ACT

Met dank aan de VN-Veiligheidsraad

De honderduizenden Palestijnse en Libanese burgers wachten al 24 dagen lang op een resolutie van de VN-Veiligheidsraad die er nooit zal komen omdat de beslissingen van de VN-Veiligheidsraad door de Verenigde Staten worden genomen. Ook op de Europese Unie dat Israël rustig de tijd geeft om het 'werk af te maken' hoeven de Palestijnse en Libanese burgers niet te rekenen.

Image Hosted by ImageShack.us

Vandaag voerde Israël dat beweerde dat het alleen maar een 'veiligheidszone' in Zuid-Libanon wilde hebben, nieuwe bombardementen uit boven Beiroet. Voor het eerst werd ook de infrastructuur kapotgeschoten in het christelijke gebied ten noorden van de Libanese hoofdstad. Vier burgers kwamen om en tien raakten gewond bij de luchtaanvallen op bruggen en viaducten te noorden van Beiroet, zei het Libanese Rode Kruis. Bij nachtelijke beschietingen van de luchthaven en de zuidelijke wijken kwam een Libanese soldaat om het leven en raakten twee soldaten en vier burgers gewond.

In de streek van Tyr kwamen twee burgers om toen een Israëlische bommenwerper een raket afvuurde op hun wagen.

Een jong meisje werd gedood in een luchtaanval op Budaï, een dorp op 20 kilometer van Baalbeck, in het oosten van het land, waar twee huizen gedeeltelijk vernietigd werden.

Gisteren werd de Gazastrook opnieuw gebombardeerd en vernietigden de Israëlische tanks en bulldozers alles wat er op bepaalde plaatsen nog rechtstond. Daarbij kwamen verschillende Palestijnse burgers om het leven.

Libanon: meer dan 1000 doden

Er vielen al meer dan 1000 doden in Libanon (zonder de mensen te rekenen die nog onder het puin bedolven zijn).

Het merendeel daarvan zijn burgers waarvan 30% kinderen.

Het Israëlische leger gaat zijn grondoffensief nu nog verder uitbreiden terwijl het zogezegd allemaal rond een 'Veiligheidszone' in Zuid-Libanon draaide.

De VN-Veiligheidsraad en de leiders van de Europese Unie blijven met de handen in hun zakken, toezien.

Image Hosted by ImageShack.us
[URL=http://imageshack.us][IMG]http://img90.imageshack.us/img90/8104/annanbarrosooz6.jpg[/IMG]

Geweld in Midden-Oosten eiste al meer dan 1.000 doden in Libanon

Bij het conflict tussen het Israëlische leger en de Libanese Hezbollah-milities zijn tot dusver al meer dan duizend doden gevallen in Libanon. Dat blijkt uit een officiële balans die maandag werd vrijgegeven. De meeste slachtoffers zijn burgers.
Minstens 928 burgers lieten het leven, dertig procent van hen waren kinderen jonger dan twaalf jaar. Daarnaast stierven dertig Libanese soldaten en agenten. Bij de Hezbollah-milities en andere strijdende sjiitische groeperingen vielen 59 doden. Ook vier VN-waarnemers en een VN-medewerker kwamen om. In totaal vielen in Libanon al 1.022 doden en 3.369 gewonden. (kva)

De Standaard, maandag 07 augustus 2006 | Bron: BELGA/AG

Bericht aan het 'Libanese volk'

Israël wil niet alleen een zogezegde Veiligheidszone in Zuid-Libanon creëren na meer dan 1.000 doden (waarvan 33% kinderen) te hebben gemaakt en 900.000 Libanezen op de vlucht te hebben gedreven.

Volgens de Israëlische justitieminister Haim Ramon wil men vanaf de grens tot de Litani (zo'n 25 kilometer breed) een niemandsland creëren. Mensen die er willen blijven wonen, zullen door Israël automatisch als "terrorist" worden beschouwd.

Elk bewegend voertuig zal worden gebombardeerd "op verdenking van het transporteren van raketten en wapens voor de terroristen", staat er op de pamfletten die boven Zuid-Libanon werden uitgestrooid. De briefjes waren gericht "aan het Libanese volk" en getekend "de staat Israël".

Image Hosted by ImageShack.us
VN-voorzitter Annan en EU-voorzitter Barroso: zij stonden erbij en keken ernaar...