Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Chef politiek van De Morgen Ruud Goossens stapt op

Chef politiek van De Morgen Ruud Goossens stapt op

Na de chef sport en de chef opinie – beiden slachtoffer van de herstructurering - is De Morgen ook haar chef politiek kwijt. Ruud Goossens hield de eer aan zichzelf en stapt op. De voorbije weken namen ook de politieke journalisten Liesbeth Van Impe en Gorik Van Holen ontslag. Ook Tom Cochez liet weten dat hij het niet meer ziet zitten om voor De Morgen te werken. Dat meldt ex-eindredacteur van De Morgen Tim Van der Mensbrugghe op zijn weblog.

Op de politieke redactie van de krant blijven er nog een paar eenzame soldaten over. De Morgen mag duimen dat Herman Van Rompuy zijn regering overeind houdt want anders moet de krant de federale verkiezingen verslaan met twee journalisten.

Hoofdredacteur Klaus Van Isacker zou naar verluidt ook voor het eerst met zijn visie op de toekomst van de krant op de proppen zijn gekomen. Maar als we Van der Mensbrugghe mogen geloven was dat een bijzonder mager beestje. Meer van hetzelfde, daar kwam het zo'n beetje op neer. Of beter gezegd, hetzelfde van minder.

Vraag: wat zijn Van Thillo/Van Isacker van plan met De Morgen? Verder uitkleden in de hoop er nog zoveel mogelijk aan te verdienen tot de laatste journalist het licht uitdoet? De vraag wordt stilaan retorisch.

En nog een vraag: waarom blijft het hier zo stil over? Een krant bloedt dood en geen haan die er naar kraait. Het politieke hart van de redactie van De Morgen neemt ontslag en hoofdredacteur Van Isacker kan gewoon blijven zitten alsof er niets aan de hand is. Omdat niemand daarover lawaai maakt.

Tim F. VdM beter altijd met

Tim F. VdM beter altijd met een korrel zout nemen.

Joost mag het weten

Ruud Goossens heeft ontslag genomen. Drie anderen gingen hem voor. Daarvoor zijn er dertien medewerkers ontslagen.

Hoeveel zout heb je daarvoor nodig?

Goossens en anderen weg bij DeMorgen

Het is goed om weten allemaal, dus goed dat Indymedia en andere alternatieve sites bestaan.
Maar de vraag: waarom blijft het zo stil hierover? is meteen beantwoord: de grote (Vlaamse) media hebben dezelfde logica als Van Thillo, Murdoch en Berlusconi. Bazen moeten bazen blijven, en de winst mag niet dalen. Humo zou (inhoudelijk) hierop een uitzondering kunnen zijn, maar daar komt er ook een herstructurering aan, en er gaan dus koppen vallen.
Vergeet ook niet dat er overal mensen worden afgedankt, en het gaat nog voort tot 2011, volgens Guy Quaden, nochtans de kwaadste niet. En neem nu eens aan, dat een (oppositie)partij protesteert tegen ontslagen en herstructureringen, wie gaat dat bekendmaken??? Zelfs de verkiezingsprogramma's zijn niet in detail in de media gekomen.

waarom zo stil

Waarom is het zo stil bij de implosie van De Morgen? De vraag is zeer terecht. Maar wat zou je dan verwachten? Geld? Inspraak? Protest? Maatregelen?

1) Geld - De Morgen heeft al zovele keren zonder centen gezeten... iedereen heeft wel begrepen dat we er met onze eigen centen De Morgen nooit recht houden. Elke vorm van financiële steun schiet dus te kort - of heeft iemand een overtuigend plan?

2) Inspraak - Aangezien het niet over ons geld gaat, hebben we niet veel te zeggen. Een geprivatiseerde vorm van het concept "no taxation without representation", zeg maar "no representation without taxation". Ze doen uiteindelijk met hun krant wat ze willen.

3) Protest - Hola, wacht: "taxation"... Er vloeit wel degelijk belastinggeld naar De Morgen. Gaan we betogen om dat in te trekken? Als we dat doen, komt het voordeel in handen van de andere kranten, die al even goed - beter - dienen om te renderen in plaats van te informeren.

4) Maatregelen - Geert Bourgeois was nog maar net minister-van-media af, of daar zaten de Vlaamse krantenbazen al bij Kris Peeters op de koffie. 't Gaat slecht, we moeten mensen ontslaan, nog meer samenwerken, nog minder diepgang leveren. Wat deed de Vlaamse minister-president? Hij stelde vast, en vond dat hij er niets aan kon doen. Wat vond de kiezer daarvan? Right...
Op de politiek moet je ook niet echt meer rekenen.

Handen aan de ploeg dus, mensen! Don't hate the media, BE the media!

Voor wie het gemist heeft in het nieuws: Han, Raf en Bruno hebben in 2004 het media-probleem geanalyseerd in het boek "Media-activisme / don't hate the media, be the media." Gedeeltelijk gebaseerd op "manufacturing consent" van N. Chomsky. Echt een aanrader!

Laat dat zout maar staan, en

Laat dat zout maar staan, en die Van Mensbrugghe ook. Na zijn zogenaamde vertrek blijven op DM online de opiniestukken van Goossens gewoon verschijnen, net als bij Liesbet Van Impe. DM online mag dan weinig voorstellen als nieuwsbron, ze is toch nog geloofwaardiger dan het rancuneuze gekribbel van iemand die ooit bij DM is gewogen en te licht bevonden en nu van de sociale onvrede bij die krant profiteert om op de rug van de slachtoffers zijn gram te halen.

christophe

Gepost door christophe
11.06.2009