Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Betoging voor de ambassade van Peru wegens geweld tegen Indigenas

Betoging voor de ambassade van Peru wegens geweld tegen Indigenas

Op donderdag 11 juni waren er een 50-tal betogers van verschillende organisaties voor de ambassade van Peru aan het Montgomeryplein in Brussel. "In Bagua had geen geweld moeten plaatsvinden, maar wel onderhandelingen", klonk het.

peru.JPG

Bij rellen in Noord-Peru kwamen minstens 30 mensen om.

Een 50-tal betogers van verschillende organisaties kwamen hun medeleven tonen met de slachtoffers onder de inheemse bevolking van het Amazonewoud. Zoals Luis Barbaran, coördinator van El Andino vzw (vereniging van Latijns-Amerikaanse jongeren in Brussel), het duidelijk uitlegt in een video-interview met Indymedia willen de betogers zowel de inheemse bevolking herdenken maar ook de politiemensen die gewond of gedood werden tijdens deze schermutselingen, want zij werden gestuurd door de overheid. "Hier had geen geweld moeten plaatsvinden, maar wel onderhandelingen", klinkt het.

Sinds enkele weken bezette de inheemse bevolking een belangrijke toegang tot het Amazonegebied om te vermijden dat hun landbouwgrond zou worden ingenomen door buitenlandse bedrijven die van plan waren hun grondstoffen te ontginnen zonder voorafgaand overleg.

Enkele maanden geleden heeft het Congres, met de steun van de President 10 decreten goedgekeurd om de implementatie toe te laten van nieuwe grondstofontginningen in het kader van de vrijhandelsverdrag met de Verenigde Staten.
Deze decreten schenden de rechten van de inheemse bevolking, alsook de Peruaanse grondwet en de conventie op de internationale arbeidsorganisatie.

De inheemse bevolking uit het Amazonegebied is een vredige gemeenschap die geen geweld gebruikt. Maar afgelopen weekend escaleerde de hele situatie toen het leger en politie in Bagua een confrontatie aanging met de inheemse bevolking. Uit foto’s – gepubliceerd op Catapa: http://catapa.be/en/north-peru-killings - kan men duidelijk de grote middelen afleiden die er die dag werden gebruikt. Meer dan 30 doden zijn er gevallen en 179 mensen werden gearresteerd. Niemand weet waar ze naartoe zijn gebracht. Getuigen hebben ook verklaard dat sommige lijken door de politie werden meegenomen om zo het dodenaantal te verdoezelen.

Een dag na de geweldplegingen heeft president Alan Garcia de inheemse actievoerders van "terrorisme" beschuldigd. Een woord dat al te vaak en veel te gemakkelijk in de mond wordt genomen door overheden. Verzetstrijders worden op die manier monddood gemaakt, als ze zelf hun leven er nog niet bij hebben gelaten.

Om duidelijk te kunnen oordelen wat er gebeurd is tijdens die bloedige confrontaties, eisen de betogende organisaties dat er een commissie wordt opgericht om de handelingen van de overheid van nabij te onderzoeken.

Video: Dodenmars in solidariteit met inheemse opstand

Afgelopen 9 juni in Den Haag is een solidariteisactie met de opstand In Peru. Er werd een dodenmars gehouden die liep naar de Peruaanse abmassade in Den Haag. Een videoverslag van de actie.

http://www.youtube.com/watch?v=Ip19WYsd6jM&feature=channel_page

or here:

http://www.noticias.nl/inheems_artikel.php?id=2281