Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Panama: Conventie 87, vakbondsvrijheid

Panama: Conventie 87, vakbondsvrijheid

Het Internationaal Vakverbond meldt ernstige geweldplegingen tegen de vakbondsleiding.

In Panama kan er maar één vakbond in een afdeling actief zijn en mag je er met minder dan 40 werknemers geen oprichten. Wil je lid zijn van het bestuur van de bond, dan kan dat alleen met de Panamese nationaliteit. Staken is gereglementeerd en in de eerste twee jaar van een onderneming moet die geen collectieve arbeidsovereenkomst sluiten.

Dat zijn maar een paar voorbeelden. Maar in het verslag van de Deskundigen is die dubbel zo lang. De regering heeft niet eens een rapport opgesteld over deze inbreuken. Het is de hoogste tijd dat de Normencommissie zich opnieuw bemoeit.

Uit een korte verklaring van de regering blijkt dat ze samen met de IAO gewerkt hebben aan verbeteringen die ze in een wetsontwerp hebben gegoten.

Sociale partners pleiten voor verdere ondersteuning. De commissie van de Normen pikt hierop in en stuurt technische bijstand om een wetsontwerp bij te spijkeren.

Verslag van René Geybels, ABVV vertegenwoordiger in de normencommissie

ABVV-delegatie-IAO

Gepost door ABVV-delegatie-IAO
15.06.2009

Tags