Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

De Vlaamse Ardennen de stortplaats van België?

De Vlaamse Ardennen de stortplaats van België?

Laat het hen nu écht koud, willen ze het mooiste stukje Vlaanderen nu écht verpesten?

siteOBD.JPG

Ik was eigenlijk niet van plan om iets over onze plaatselijke problematiek te schrijven maar de arrogantie van politici en afvalbaronnen gaat me iets te ver. Ik moet spuien. Ik ga in het kort vertellen waarover het gaat, het lange verhaal kan je lezen op: http://stopasbestinlouise.blogspot.com/

In den beginne was er het Muziekbos in Ronse en Maarkedal. In de jaren zestig werd een stukje van dit bos geëxploiteerd als zavelput door de firma Bohez. Het bedrijf gedroeg zich, zoals wel meer 'afvalbaronnen' uit deze streek nogal op z'n cowboys. Regels waren er om aan de laars te lappen, respect voor omwonenden of verkeer hoefde niet. De buurt kwam in opstand tegen het vervuilen van de straat en de snelle, niets ontziende vrachtwagens die voorbij schuurden.

Een ontginningsvergunning voor inert, niet gevaarlijk bouwafval werd niet verlengd, Bohez werd verplicht zich beter aan de regels te houden wat ze maar voor een stukje deden. Ze verharden wel de ingang tot de site en installeerden een bandenspoelmachine maar in plaats van de rijweg echt zuiver te maken werd de aarde en het slijk lekker uitgesmeerd over de rijweg zodat het nog gevaarlijker was. Maar bon, het protest viel voorlopig stil.

Tot in 2007 een pientere buurtbewoner een nieuwe vergunningsaanvraag ontdekte, verholen in plaats van duidelijk zichtbaar zoals de wet voor schrijft. Bohez had een gedeelte van zijn put verkocht aan een bedrijf uit Wevelgem, OB&D die een vergunning aanvroegen tot het storten van gebonden asbest

De provincie keurde het goed, een nieuw actiecomité werd opgericht en ging aan de slag. Beroep werd aangetekend tegen de beslissing van de provincie en we kregen ons gelijk van Hilde Crevits. Geen asbest.
De firma OB&D ging naar de Raad van State en wij volgden. Daar wacht het dossier nog steeds op een arrest.

Ondertussen is er echter een nieuwe piste gestart want OB&D betaalde grof geld voor het stuk put. Dit moest opbrengen. En, maar dat is mijn interpretatie, kon het niet pikken dat een groepje groenachtigen en een bende boeren hun plannen dwarsboomden.

Zo zijn we dan gekomen tot enkele weken geleden toen we weet kregen van een ontheffinsgsaanvraag. Dat wil zeggen dat er gevraagd wordt van al de vorige besluiten naast zich neer te mogen leggen en een nieuwe vergunning te mogen aanvragen. Die ontheffing is goedgekeurd en de nieuwe aanvraag is binnen. Nu mag er niet gevaarlijk, niet reinigbaar slib worden gestort.

Tot daar het verhaal. Wel ongelooflijk dat en in de aanvraag gesproken word van NIET GEVAARLIJK, NIET REINIGBAAR slib terwijl er op de ontheffingsaanvraag, die tegelijk de nieuwe milieuvergunning inhoudt, twee pagina's opmerkingen zijn over de te nemen maatregelen.

Verder is het onaanvaardbaar dat de gemeente dit plan in het geniep heeft goedgekeurd ahoewel ze maar al te goed weet hebben van het protest dat voor de aanvankelijke aanvraag tot het storten van asbest, dat door meer dan 5000 handtekeningen werd afgekeurd.

Een geplande hoorzitting voor de bevolking op 24 juni maar die is tot (onbepaalde) datum uit(af)gesteld.

En nu weet ik dat veel mensen zullen denken, weer een NIMBY (not in my backyard) en ergens is dat natuurlijk wel zo maar dan moet je toch even naar de site kijken voor meer foto's van de omgeving http://stopasbestinlouise.blogspot.com/ en tegelijk bedenken dat er zoveel plaatsen zijn waar geen mensen wonen, waar de natuur toch om zeep is of ver te zoeken, ik denk dan aan havengebieden en industrieterreinen.

We zitten een beetje met de handen in het haar want hebben het gevoel van tegen windmolens te vechten.

Het aanvankelijke inerte bouwafval werd opgevolgd met een vraag tot storten van gebonden asbest, gevolgd door niet reinigbaar slib. Er is nog een stukje op deze site waar nog een een milieuvergunning voor moet worden aangevraagd. We hebben geen idee waarvoor. nucleair afval?

Ik zit in ieder geval met een gevoel dat we afgestraft worden. Hoe durft u zo protesteren tegen ons? Wij ZULLEN onze zin doorvoeren en erger zelfs, met een nog gevaarlijker product als voordien, we verdienen nog meer. Eigen schuld, dikke bult! En dat de Vlaamse Ardennen de vuilbak van België wordt zal hen worst wezen, zij komen hier niet wandelen of fietsen, hun helicopters brengen hen in geen tijd naar niet bezoedelde gebieden in het buitenland.