Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Filippijnen: vriendschap en moord in de Cordillera

Filippijnen: vriendschap en moord in de Cordillera

Joris Smeets, actief bij Filippijnengroepen België-intal, vertrok enkele jaren geleden naar de Filippijnen als vrijwilliger. Hij werkte er bij de Cordillera Peoples Alliance, een organisatie die opkomt voor de rechten van inheemse volkeren. Een maand na zijn terugkeer in België, kreeg hij in zijn mailbox het bericht dat Markus Bangit alias Makoy, een van zijn goede collega's, koelbloedig was vermoord. In het boek 'Vriendschap en moord in de Cordillera', beschrijft Joris de tragische geschiedenis van Makoy, een van de leiders van een lokale volksbeweging, tegen de achtergrond van honderden verdwijningen en moordpartijen op de Filippijnse eilanden.

Op donderdagavond 25 juni werd het boek voorgesteld in de lokalen van ACV Brussel in de aanwezigheid van uitgever Jos Hennes (EPO), Gie Goris (hoofdredacteur MO*), Tine Van Rompuy (lid van Stop the Killings), en Stijn Sintubin (ACV internationaal). Roel Nollet toonde een stukje uit zijn documentaire "Taxi Filippino".

boek_joris_gie.jpg

Gie Goris (hoofdredacteur MO*): “Ik hou niet van het genre 'de naïeve jongeman die de wereld ontdekt beschrijft zijn wedervaren' maar dit boek heeft me aangenaam verrast. Een grote verdienste is dat het gefocust is op Joris' persoonlijke ervaring en dat het niet de ambitie heeft om alles te zeggen over de Filippijnen. Het blijft zich concentreren op wat Joris heeft meegemaakt. Mijn grootste woord van lof voor Joris' engagement en levenskeuze. Het verheugt me altijd als jongeren verzaken aan een carrière die leidt naar status en geld door te kiezen voor het engagement.”

boek_joris_tine.jpg

Tine Van Rompuy (stopthekillings.be): “Stop the Killings is ontstaan na een bezoek aan de Filippijnen in 2006. We bezochten toen ook Hacienda Luisita, een plaats waar het jaar voordien 7 mensen waren omgekomen toen de politie op een stakingspiket schoot. We ontmoetten er de vakbondsleider Ricardo Ramos. Die kon niet veel tijd voor ons vrijmaken want hij wist toen dat zijn leven in gevaar was. Toen we nog maar net terug thuiskwamen hoorden we over de moord op Ramos. Het was zette er ons toen toe aan om Stop the Killings op te richten. Het was ook een ervaring die gelijkaardig is aan wat Joris meemaakte en toen ik het boek las heb ik er vele emoties in herkend.”

boek_joris_stijn.jpg

Stijn Sintubin (ACV Internationaal): “Ik dacht gisteravond nog vlug enkele passages te lezen maar uiteindelijk heb ik het boek helemaal en in één ruk uitgelezen. Er zitten veel herkenbare situaties in. Het ACV hecht veel belang aan de basisconventies van de Internationale Arbeidsorganisatie (IAO). Vandaar ook onze aandacht voor de Filippijnen en onze steun aan de acties van Stop the Killings.

De voorbije weken was ik in Genève voor de jaarlijkse conferentie van de IAO. Luc Cortebeeck confronteerde er de Filippijnse overheid met de mensenrechtensituatie: bedreigingen, verdwijningen en moorden op syndicalisten, interventies van militairen en politie in vakbondsacties, militarisering van bedrijven, zwarte lijsten,... etc. Daartegenover stond het negationisme van de Filippijnse overheid. Het ACV benadrukte dat de Filippijnen een IAO onderzoeksmissie moesten toelaten en drongen aan op een aanpassing van de wetgeving. Dat werd gesteund door verschillende andere vakbondsdelegaties o.a. uit de Verenigde Staten en Australië.

De conclusies van deze commissie zijn dan ook hoopgevend. De onderzoeksmissie van hoge functionarissen van de IAO naar de Filippijnen komt er. Ze heeft ook een duidelijk mandaat, dat ook inhoudt dat de aanklager (de progressieve vakbond KMU) ook moet gehoord worden. Er is ook een concreet tijdschema. Voor het einde van dit jaar moeten er initiatieven genomen worden om ervoor te zorgen dat de schuldigen gestraft worden en dat de wet hervormd wordt. Dat geeft nieuwe hoop, ook voor de familieleden van de slachtoffers.

Maar we mogen niet op onze lauweren rusten. We moeten werken aan verdere druk. Het boek is een ideaal instrument om een brede achterban te informeren. En het is ook een steun in de rug voor de vakbondsmensen in de Filippijnen.”

boek_joris_jos.jpg

Jos Hennes (Uitgeverij EPO): “Het boek geeft een authentiek en eerlijk engagement weer. het is moeilijk om mensen te interesseren voor verhalen over imperialisme, kapitalisme en feodalisme. De sterkte van het boek is dat Joris er een gezicht aan geeft. Daardoor is het een boek dat het 'moeilijke buitenland' bij een breed publiek brengt.”

boek_joris_joris.jpg

Joris Smeets (auteur): “Dit boek zal het onrecht niet doen verdwijnen maar als ik morgen een e-mail stuur naar mijn vrienden in de Filippijnen om hen te vertellen over deze avond dan weet ik hoezeer dat een riem onder het hart is voor hen. Dat maakt al de inspanning die dit boek gekost heeft al de moeite.”

boek_joris_launch.jpg

Het boek kan besteld worden bij Stop the Killings aan 15 euro + 3 euro verzendingskosten. Stuur een mailtje naar info@stopthekillings.be. Het boek is ook te verkijgen in de betere boekenwinkel.

Meer info: www.stopthekillings.be

Lees ook het interview met

Lees ook het interview met Joris: http://www.indymedia.be/en/node/33930

Tags