Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Greenpeace samen met het Zuiden kwaad over klimaatvoorstellen G8

Greenpeace samen met het Zuiden kwaad over klimaatvoorstellen G8

BRUSSEL – Greenpeace is niet te spreken over de Westerse houding inzake het klimaat op de G8-top in L'Aquila. Geen beloftes over CO2-reductie op middellange termijn, geen geld voor de ontwikkelingslanden. India en China zijn terecht kwaad. Dit is een slecht voorteken voor de VN-klimaattop in Kopenhagen, eind dit jaar.

“We zijn zwaar ontgoocheld,” zegt Tobias Muenchmeyer van de Greenpeace Political Unit aan de telefoon vanuit Italië. “We hadden meer verwacht. Ten eerste omdat dit de eerste G8-top is zonder George W. Bush, ten tweede omdat er binnen amper vijf maand een globaal klimaatakkoord moet zijn in Kopenhagen. Er is dus echt wel tijdsdruk.”

“De G8 hadden zich moeten verbinden tot een reductie van hun CO2-uitstoot met 40 procent tegen 2020, zoals de leiders van Brazilië, China, India, Mexico en Zuid-Afrika (de G5) hadden gevraagd,” zegt Muenchmeyer.

“Ten tweede moesten de G8-landen met geld over de brug komen, zodat het Zuiden zich kan wapenen tegen de komende gevolgen van de klimaatopwarming, en zodat het de ontbossing een halt kan toeroepen. Daarvoor is meer dan 100 miljard dollar per jaar nodig. Niks daarvan is gematerialiseerd,” aldus Muenchmeyer.

Wat betekent dit voor de VN-Klimaattop in Kopenhagen in december, waar de wereld het eens zou moeten worden over een opvolger van het Kyoto-protocol?

“Het is te vroeg om daarover definitieve uitspraken te doen, maar het standpunt van de G8 gisteren is zeker een gemiste kans. Als er een betekenisvolle doorbraak was geweest, dan was nu het pad geëffend voor een echt ambitieus akkoord in Kopenhagen,” aldus Muenchmeyer.

“We zullen zien hoe de gesprekken met de G5 vandaag evolueren,” vervolgt hij, “maar een systematisch probleem is dat de G8 wel beloftes willen doen op lange termijn, maar zich niet willen verbinden tot acties op korte termijn, terwijl dat net essentieel is om in Kopenhagen tot een akkoord te komen.”

“Enkel als er een duidelijk voornemen is van het Westen om op korte termijn haar C02-uitstoot drastisch naar beneden te halen, zal je de ontwikkelingslanden mee aan boord krijgen,” voorspelt Muenchmeyer.

Van de door de G8 voorgestelde uitstootreductie met 80 procent tegen 2050 is hij trouwens niet onder de indruk.

“Het is onduidelijk waartegen die langetermijndoelstelling van de G8 wordt afgemeten. De wetenschap zegt dat er een globale reductie nodig is van de CO2-uitstoot met 80 procent in vergelijking met het uitstootniveau van 1990. In de tekst van de G8 is daarvan geen sprake. Voor de geïndustrialiseerde landen zou dat trouwens 95 procent moeten zijn – eigenlijk een koolstofuitstap dus.”

Berlusconi bakt het bruin
De Italiaanse premier Silvio Berlusconi reageerde op de afwijzing van het Zuiden door te zeggen dat het weinig zin heeft voor de G8-landen om zich te verbinden tot actie als 'vijf miljard mensen zich blijven gedragen zoals ze zich altijd gedragen hebben'.

“Dat is puur cynisme,” aldus de man van Greenpeace. “Berlusconi gaat volledig voorbij aan de historische verantwoordelijkheid van de G8-landen. De rijke landen hebben op hun eentje gezorgd voor meer dan 60 procent van de CO2-uitstoot sinds de industriële revolutie. Zij moeten dus de eerste stap zetten. Ten eerste omwille van hun historische verantwoordelijkheid, ten tweede omdat ze er de middelen voor hebben.”

Scuzy

Excuseer, Mirjam, maar die blog van Simon Rozendaal is geneuzel. Hij zegt het zelf. Een van de reacties op zijn blog zegt: "De aarde hoeft niet gered te worden". "Hoe arrogant om te denken, dat we een planeet moeten redden, die al 4,5 miljard jaar zichzelf red." Feit is dat de biodiversiteit van onze aarde aan een razend tempo achteruit gaat, door toedoen van de mens die de habitats van vele diersoorten verwoest. Andere diersoorten passen zich gemakkelijker aan aan veranderende omstandigheden en het is zeer waarschijnlijk dat de mens niet in staat is om alle leven op aarde te vernietigen. Maar de leefbaarheid en het voortbestaan van onze eigen soort, dat hebben we zelf in handen.
Met de moderne technologie moet het lukken om eventuele levensbedreigende meteorieten in de ruimte te vernietigen alvorens zij op aarde een armageddon veroorzaken. Maar of de mensheid met al zijn technologische vernuft kan voorkomen dat de gemiddelde temperatuur op aarde méér dan 2 graden Celsius zal stijgen, wat volgens de wetenschappers van het IPCC kan leiden tot een massale vermindering van de biodiversiteit, een mondiale daling van de landbouwproductie en het afsmelten van de ijskap van Groenland, en als gevolg daarvan een stijging van de zeespiegel met 4 tot 5 meter, dat zal vooral van de politieke wil in de Westerse landen afhangen!

Deze stunt is niet van Greenpeace, maar van Oxfam!

Beste Marc-Antoon,

de foto die geplaatst is op de homepagina, van de koks die de planeet met CO2 'zouten', is geen stunt van Greenpeace, zoals het onderschrift doet vermoeden, maar van UCODEP/Oxfam! Alle foto's staan onder een Creative Commons licentie op http://www.flickr.com/photos/oxfam/sets/72157620995399201/
Op http://www.oxfam.org/en/campaigns/g8-2009/action-needed-climate-change is meer te lezen over wat Oxfam met de stunt wilde bereiken.

Dat klopt...

Dag Wendy,

Die foto paste inderdaad meer bij het artikel dat er eerst stond:
http://www.indymedia.be/nl/node/33964
Heb hem nu daar gezet. En op de voorpagina iets van Greenpeace.

groeten

Paus legt oorzaak van economische crisis bij winsthonger

De paus verwoordde in een encycliek (=officiële brief van de paus) een stevige kritiek op de leiders van de G8. Hij pleit voor nieuwe economische wereldorde, die niet louter gebaseerd mag zijn op winst, maar moet vertrekken vanuit een ethiek die de mens centraal stelt. "Winst is nuttig als ze een doel dient," schrijft de paus, "maar als winst het doel op zich wordt, als ze gerealiseerd wordt via ongepaste middelen en zonder het gemeenschappelijk goed als ultiem doel, riskeert ze welvaart te vernietigen en armoede te creëren."

Gelijk

Dat de internationale politiek in staat is doelen te stellen, valt toe te juichen, maar de korte termijn is van essentieel belang. De natuur is al zodanig geweld aangedaan, dat we de benepen christelijke en niet-christelijke doemdenkers die het einde voorspeld hebben, niet hun gang moeten laten gaan (met het gelijk - maken - van de wereld). Traag en geduldig dat deze mensen normaliter mogen zijn, daar is inderdaad geen tijd meer voor.