Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Vakbonden over Vlaams regeerakkoord: lof en kritiek

Vakbonden over Vlaams regeerakkoord: lof en kritiek

BRUSSEL -- In een eerste reactie tonen de vakbonden ACV, ABVV en ACLVB zich tevreden over de sociale accenten in het Vlaams regeerakkoord. Maar tegelijkertijd maken ze zich ook zorgen over de geplande besparingen en over de plannen om een Vlaamse kinderbijslag en hospitalisatieverzekering in te voeren.

De vakbonden hebben woorden van lof voor de prioriteit voor werk in het regeerakkoord en de aandacht die de nieuwe regering belooft te besteden aan het sociaal overleg. Ook de versterking van het diversiteitsbeleid wordt gesmaakt. Organisaties die aanzienlijke subsidies ontvangen of omvangrijke Vlaamse overheidsopdrachten uitvoeren, zullen voortaan een diversiteitsbeleid moeten ontwikkelen.

Het Vlaams ACV, ABVV en ACLVB zien ook “een sterke sociale agenda met speerpunten als de uitbouw van de kinderopvang, uitbouw thuiszorg gekoppeld aan demografische ontwikkeling, maximumfactuur  thuiszorg en rusthuis, versterkte schooltoelagen, bijkomende sociale woningen, uitbreiding van het stelsel van huursubsidies, streven naar een verzekering gewaarborgd wonen voor huurders”.

Ook de beperking van de Vlaamse jobkorting tot werknemers met een laag inkomen krijgt applaus van de vakbonden.

"Hiaten"
Maar de vakbonden zien ook hiaten in het regeerakkoord. “We missen een stevige impuls voor een duurzaam woon-werkverkeer via o.a. de uitbouw van een derdebetalerssysteem voor bus en tram. De strijd tegen armoede heet een prioriteit te zijn, maar we missen structurele maatregelen als een armoedetoets en de koppeling tussen armoedebestrijding en jobs, ook in de sociale economie ”, aldus de bonden.

De drie vakbonden vragen ook “een slim begrotingsbeleid waarbij de budgettaire inspanningen ten gevolge van de economische crisis in de eerste jaren van de legislatuur voldoende gespreid worden.” De besparingen mogen volgens hen geen gevolgen hebben voor de tewerkstelling en de kwaliteit van de openbare diensten.

De vakbonden vinden ook dat de nieuwe regering te weinig zoekt naar nieuwe inkomsten om de begroting in evenwicht te krijgen. “Met uitzondering van de kilometerheffing voor vrachtwagens ontbreekt elke verwijzing naar nieuwe inkomsten.  We vragen een debat over een meer rechtvaardige, progressieve fiscaliteit in Vlaanderen, waarbij ook vermogen voldoende bijdraagt”, luidt het.

Communautaire koorts
De aanvullende Vlaamse kinderbijslag en een Vlaamse hospitalisatieverzekering vinden geen genade in de ogen van de vakbonden. “Gegeven de budgettaire uitdagingen die zich stellen, kan dit vandaag niet de prioriteit zijn. De uitbreiding van sociale voordelen voor Vlamingen is op zich een goede zaak, maar het huidige stelsel van studietoelagen en zorgverzekering bieden vandaag al voldoende ruimte voor verdere verbeteringen. De sociale zekerheid moet voor ons federaal blijven.”

De vakbonden vrezen ook een nieuwe communautaire koortsopstoot. “De techniek van het inroepen van belangenconflicten en van het maximaal gebruik maken van de “eigen” bevoegdheden kan de politieke verhoudingen in dit land verzieken.”

groei over de grenzen van het milieu

Vlaanderen blijft zich met dit nieuwe regeerakkoord inschrijven in het economische groeimodel. De volgende jaren zal de Vlaamse regering blijven investeren in nieuwe wegen, bedrijventerreinen, containerterminals, ... . In het regeerakkoord staat er bijvoorbeeld dat onteigeningsprocedures eenvoudiger moeten worden. Is dat ook in het belang van elke Vlaming? Of is dat in het belang van hen die streven naar de financiële winsten uit economische groei? Is die economische groei sowieso nog wel mogelijk?

En wat betekenen al die bouwplannen voor het milieu in Vlaanderen? 15% minder lawaaihinder? Fijn-stofnormen?

Hebben de vakbonden daar ook oog voor? Of gaat het voor hen effectief alleen maar om wat er op de bankrekening komt van de werknemers en loontrekkenden?

Als ik dat zo allemaal zie en lees, dan is dit Vlaams regeerakkoord er een vol tegenstrijdigheden en heb ik nog niet meteen vertrouwen in de goede afloop ervan.

warm en koud

Ach, de vakbonden (vooral het acv) hebben altijd wel koud en warm (lof en kritiek) geblazen
Uiteindelijk toont de verdeling van de postjes hoe behoudsgezind Vlaanderen kiest : naast de minister president en ex UNIZO man, nu ook de VOKA goeroe (en baanbreker voor het afbreken van het stakingsrecht) om de Vlaamse economie verder uit te bouwen, en als kers op de taart de madam van het generatiepact.
Natuurlijk moeten de vakbonden wel een beetje hun achterban volgen; en die zit serieus in het Vlaams carcan.
Die publieke opinie heeft duidelijke signalen gegeven met NV-A te steunen(weg met de walen). Reeds lang is Vlaanderen bewerkt door het VB om de vreemdelingen te overladen met alle zonden van Egypte. En tenslotte is men dikwijls lid van vakbond of ziekenfonds omwille van verzekering en individuele dienstverlening, niet omwille van de solidariteit (eens het cement van de arbeidersbeweging).
Goed dat Jan Renders nog niet zo lang geleden pleitte voor wat meer links (nog zo'n zwaar geladen woord in onze contreiën) in Vlaanderen. Maar zouden wij niet wat meer de daad bij het woord voegen ?