Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Een vooruitblik op Sfinks

Een vooruitblik op Sfinks

Naar jaarlijkse gewoonte zal ook dit jaar het Sfinksfestival plaatsvinden in Boechout. Indymedia trekt er vanaf morgen samen met een aantal vrijwilligers naartoe om het festival in woord en beeld te brengen. We gingen alvast vooraf een kijkje nemen op de festivalweide waar iedereen nog druk in de weer is met de voorbereidingen. We spraken met organisator Patrick de Groote, die ons een korte rondleiding gaf.

03.jpg

“Er zijn momenteel een honderdtal vrijwilligers bezig aan de voorbereidingen van het festival. Vele mensen gebruiken hun vakantie om mee te helpen aan de opbouw van het festival, nog andere nemen hier zelfs speciaal vakantie voor. Ook werken we nauw samen met asielcentra, die mensen worden volledig geïntegreerd in de groep van vrijwilligers. Het is voor hun leuk voor om eens gewoon vrijwilliger te zijn, in plaats van asielzoeker. Ook inhoudelijk is het erg aangenaam, we merken dat zij bijvoorbeeld veel meer kennen van artiesten uit hun regio, dan de gemiddelde Belgische vrijwilliger.”

06.jpg
02.jpg

Organisator Patrick de Groote

“De voorbereiding van het festival ligt nooit stil, we zijn er een heel jaar mee bezig. Doorheen het jaar werken er 12 mensen voor het festival. Naarmate de voorbereidingen vorderen, breidt dit uit naar de noden. Momenteel liggen er al bepaalde artiesten vast voor de boeking van volgend jaar. Dit kunnen we doen omdat onze muziek niet zo trendgevoelig is. Artiesten die we graag willen, maar die het dit jaar om bepaalde redenen niet kunnen halen, boeken we gewoon voor volgend jaar.”

05.jpg

“Vandaag verwachten we de eerste artiesten. Zij komen zo gemiddeld 3 à 4 dagen op voorhand. We moeten er rekening mee houden dat deze mensen vaak zeer bekend zijn in eigen land. Sommige treden bijna dagelijks op. Het zou dan ook stom zijn om ze 20 uur te laten vliegen om ze vervolgens 60 minuten te laten optreden. We proberen er voor te zorgen dat ook zij een aangenaam weekend hebben.”

07.jpg

“Het succes van het festival hangt niet af van grote bezoekersaantallen. We hebben natuurlijk graag veel bezoekers, maar we hopen vooral op zo veel mogelijk zinvolle ontmoetingen. Vorig jaar lag ons bezoekersaantal rond de 35.000. De meest succesvolle acts zijn meestal de nogal onbekende artiesten die toch veel publiek weten te trekken, dit merken we nadien aan de CD stand. Ik vermoed dat Peter Nalitch (Rusland) dit jaar veel volk zal trekken.”

08.jpg

“Voor de kinderen is er ook dit jaar weer heel wat voorzien. Het is niet de bedoeling om randanimatie te voorzien... we proberen de kinderen het zelfde te bieden als de volwassenen, maar dan op kindermaat. Zo zijn de optredens korter en interactiever en we proberen de kinderen ook wat gewoontes mee te geven doormiddel van verschillende workshops. ’s Avonds hopen we dat ouders en kinderen niet van twee verschillende werelden terugkomen, maar de zelfde ervaring hebben beleefd.”

01.jpg

Het Sfinksfestival loopt van vrijdag 24 juli tot en met zondag 26 juli. Bezoek alvast de website http://www.sfinks.be

Tekst: Jeroen van der Tuin
Foto's: Susan Banafti