Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

De Morgen zoekt ongekende diepten op

De Morgen zoekt ongekende diepten op

Wij zijn geen kwaliteitskrant meer! De Morgen schreeuwt het elke dag van de daken. Door de vele spel-, zet- en (ver)taalfouten natuurlijk. Komt er van als je talentvolle eindredacteurs aan de deur zet. Voorbeelden vindt u hier en hier.

Maar ook door de krant vol te stouwen met foute informatie. Vandaag nog: een artikel over veertig jaar Woodstock met als illustratie een foto van ... Bob Dylan, die wel in Woodstock woonde, maar die niet optrad op het Woodstock-festival.

De Morgen waagt zich ook aan journalistieke vormen die je eerder in The Sun of Bild verwacht. Interviews met toevallige getuigen van ongevallen of rampen bijvoorbeeld. “'De Morgen'-hoofdredacteur en buurtbewoner Bart Van Doorne was ooggetuige van de brand in Melle”. Dat was de titel van een artikel in de krant van vrijdag. Journalist-slachtoffer van dienst was Cuba-kenner en lid van de buitenlandredactie Lode Delputte (ja, buitenland is een rekbaar begrip als je bijna geen journalisten meer overhoudt na alle herstructureringen en conflicten). Hij moest het relaas van Van Doorne neerpennen.

Held Van Doorne: “Toen we op de tweede verdieping aankwamen en daar de deur opendeden, zag ik een enorme massa zwarte en giftige rook. Geen doorkomen aan.” Kijk, daarom schrappen echte kwaliteitskranten cafépraat uit hun kolommen. Omdat je anders onzin verkoopt. Laat de vaststelling of rook giftig is liever aan kenners over.

En dan maken Van Doorne en Delputte van een artikel over een drama pure kolder. “Uiteindelijk brachten ze een eerste dodelijke slachtoffer naar buiten. Je hoefde geen dokter te zijn om dat te zien”, zegt Van Doorne en tikt Delputte ijverig en gedwee.

Van Doorne weet waar hij over praat. Je hoeft ook niets van journalistiek te kennen om De Morgen te leiden. En dat Delputte maar eens terugdenkt aan dit dieptepunt uit zijn carrière als hij nog eens tekeer gaat tegen journalistieke onvrijheden in verre landen.

verkoopcijfers

wat erin staat maakt niet zoveel uit voor de lezers, laat staan wie er ontslagen wordt:

"De Standaard verkocht in het tweede kwartaal dagelijks gemiddeld 88.647 kranten. Van alle andere titels zag alleen De Morgen zijn verkoop licht toenemen, met 1,4 procent tot 55.526 exemplaren. "

Bron: DS vandaag

:-)

Oei het zal moeilijk kiezen worden tussen de Morgen en Het Laatste Nieuws...of moeten we binnenkort misschien niet meer kiezen...?

'internet zie lemma'

Woord van de dag op radio 1 was vandaag (of gisteren) 'internetdillema'. Dat gaat over de vraag of informatie via het internet gratis moet zijn of niet. Vele bedrijven zoeken op dit moment businessmodellen om winst te maken met de informatie die via internet aangeboden wordt, helemaal het omgekeerde dus dan waar de open source beweging naar streeft.

De keuze zal in de toekomst niet tussen DM en HLN zijn, maar tussen gratis webnieuws zoals deredactie.be en indymedia.be aan de ene kant en betaalsites zoals destandaard.be en Sunday Times (van mediamagnaat Rupert Murdoch) aan de andere kant.

lijstje

en de volgende volgende stap zal dan zijn dat je ook deredactie.be uit je lijstje mag schrappen

@ Keltoum

je moet al lang niet meer kiezen :-)

De Morgen en Het Laatste Nieuws: zoek de verschillen
http://www.indymedia.be/fr/node/6862

De Morgen: een kwaliteitskrant???

Inderdaad, Christophe! Af en toe lees ik de website van De Morgen om "op de hoogte te blijven van wat er in België gebeurt". Een heel naieve gedachte trouwens. Het lijkt of die krant week na week meer in de richting van Het Laatste Nieuws evolueert. Een selectie uit de berichtgeving vandaag: moeder vermoordt dochtertje van drie en pleegt zelfmoord, vrachtwagen rijdt huis binnen in Kosovo, Raid op scoutskamp in Brakel, Belg sterft aan overdosis op festivalweide, enzovoort enzovoort. Wat is daar aan de hand zeg... Ik hoop echt dat de lezers massaal afhaken. Maar ook dat zal waarschijnlijk een heel naieve gedachte zijn.

giftige rook

Als ik even mag muggenziften : Rook waar mensen van stikken, is die niet giftig?

Waarmee ik niet wil beweren dat de Morgen wél een kwaliteitskrant zou zijn. Ik koop die krant al jaren niet meer.

giftig

Bij brand komt haast altijd giftige koolmonoxide vrij. Zeggen dat rook giftig is, is dus een pleonasme.

De term giftige rook gebruikt men toch eerder voor rook die gevaarlijk is voor buurtbewoners. Voor een brand dus waarbij giftige stoffen vrijkomen.

Feit is dat kwaliteitskrant De Morgen een halve pagina vult met het nietszeggende ooggetuigenverslag van hun hoofdredacteur. Wat krijgen we nog? Yves Desmet die met zijn auto langs een ongeval rijdt?

Zeggen dat 'giftige rook'

Zeggen dat 'giftige rook' een pleonasme is, is zeggen dat rook giftig is.

;)

... NOT

Journalisten weten soms niet wat schrijven, maar nu zitten wij ons af te vragen of rook altijd giftig is. Dat is ook typisch. (Nee, Christophe, 'giftige rook' is een bijna-pleonasme. Of iets giftig is, wordt bepaald door de hoeveelheid die je ervan inneemt. Een bord peterselie per dag is bijvoorbeeld giftig. Koolmonoxide is giftig omdat het in ons bloed de plaats van zuurstof inneemt. Maar af en toe een waterpijp of een sigaretje of wierook met geurige kruiden, dat kan in sommige gevallen zelfs heilzame effecten hebben.)

Als we kritiek willen uiten op de traditionele media, denk ik dat we hun merites niet moeten beoordelen op wat ze schrijven (ook al zijn dat dikwijls herhalingen van wat we elders al zagen of hoorden en al staan die herhalingen dan vaak nog vol fouten) maar vooral op wat ze niet schrijven. Besteden ze bijvoorbeeld voldoende aandacht aan de structurele vragen en mogelijke oplossingen van de globale samenleving? Of blijven ze reeksen glazen parels blazen zonder die ooit aan elkaar te rijgen tot een snoer?

mannen met baarden ...

Poll: "Vindt u dat Prins Filip beter staat met een baard?"

Ik denk niet dat we voor deredactie.be ooit gaan moeten betalen... maar er staat wel steeds minder nieuws op!

Waarvan akte.

correctie

We betalen toch al voor de VRT? En voor alle andere waardeloze kranten!

@ Jo

@ Guido

"Call it journalism 3.0", if you can still call it journalism.
But maybe this man Chris Ahearn has a point.

Yves Desmet

... Of Yves Desmet die pagina's vol mag leuteren over de kwaliteit van de restaurants uit een VTM programma?

De realiteit overstijgt de fictie.

christophe

Gepost door christophe
08.08.2009