Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

"We hoeven niet te kiezen tussen comfort en klimaat"

"We hoeven niet te kiezen tussen comfort en klimaat"

Dat ons klimaat verandert, is een feit. Dat zoiets slecht is voor ons, is een feit. Dat er snel iets moet veranderen, is een feit. Dat er te weinig gedaan wordt, is een feit. Maar wat kunnen we precies doen? Hoe erg is het nu precies gesteld met ons klimaat? Wij vroegen het aan Serge De Gheldere, de Vlaamse ambassadeur van Al Gore.

deGheldere_blikvanger.jpg

Serge, je bent de Vlaamse ambassadeur van Al Gore. Wat houdt dat precies in?
De Gheldere:
Zoals je weet, heeft Al Gore een heel duidelijke boodschap naar alle mensen. Deze boodschap moet zoveel mogelijk verspreid worden, en dat doe ik. Het is allemaal gegaan via een sollicitatieprocedure, met een groep van ongeveer 150 mensen. Uiteindelijk ben ik eruit gekozen en ben ik opleiding gaan volgen. Ik leerde hoe ik de boodschap en de presentatie van Al Gore op een juiste manier moet overbrengen. Om dit te kunnen moet je natuurlijk zelf de presentatie helemaal begrijpen en er zelf veel mee bezig zijn. Ik probeer ook telkens een stukje van mezelf in de presentatie te stoppen. Ik maak zelf slides, vertel zelf persoonlijke verhalen, ik probeer de dingen ook op een persoonlijke manier te vertellen, … . Ik heb mijn manier van werken dan ook voorgesteld aan mijn collega’s van Amsterdam, en die werd onthaald met een staande ovatie!

Je bent ook bedrijfsleider van Futureproofed, wat voor iets is dat?
De Gheldere:
Futureproofed is een klein bedrijf met 5 ingenieurs. We zitten in Leuven in de buurt van de vaart. Onze bedoeling is simpelweg de klimaatoplossingen zo ‘mainstream’ mogelijk te maken. We doen dit door voor organisaties en bedrijven klimaatoplossingen te berekenen en voor te stellen die aantrekkelijk zijn en geld opbrengen. We proberen zo effectief mogelijk te werken. Je kan ons een beetje vergelijken met een klimaatkliniek. Een organisatie neemt contact op met ons, wij stellen een diagnose op en we zoeken uit waar de pijnpunten zitten. Voor ons is het belangrijk toekomstgericht te werken, vandaag ook de naam van het bedrijf. We mogen vooral geen stap terug zetten. We moeten alles heruitvinden en ons afvragen hoe het beter kan. Zo hebben we onlangs voor mijn moeder (78 jaar) een passieve woning ontworpen. We hebben zelf berekeningen gemaakt en samen met een architect het ontwerp gemaakt. Op die manier zetten we een stap vooruit. Mijn moeder heeft meer moeten investeren voor het huis, maar haar energiefactuur daalde wel van 290 euro naar 22 euro. We hoeven dus niet te kiezen tussen comfort en klimaat. Dat is een foute manier van denken, die blijkbaar niet weg te werken valt.

Jongeren horen verschillende dingen over het klimaat en over ‘hoe slecht het wel niet gesteld is’. Toch lijken weinig jongeren te beseffen wat er nu precies aan de hand is en wat ze er kunnen aan doen. Hoe erg is het nu precies gesteld?
De Gheldere:
Eerst en vooral moeten we goed onder ogen zien dat het wetenschappelijk bewezen is dat de klimaatsverandering aan het gebeuren is. Ons klimaat warmt wel degelijk op en dat is geen goed teken. Er zijn verschillende factoren die deze opwarming veroorzaken. Om het goed te begrijpen moet je weten dat het voor een stuk een natuurlijk proces is, waar wij niks mee te maken hebben. We zien dat de CO2 beetje bij beetje door de plantengroei is opgenomen in fossiellagen diep onder de grond en daar zijn gestockeerd gebleven. De 600 000 laatste jaren is te zien geweest hoe de CO2 naar boven en naar beneden gaat. Hiermee heeft de mens dus niets mee te maken. Net hetzelfde met de stijging van de temperatuur. Dit zijn natuurlijke op en neer bewegingen. Wat we wel opmerken is dat de laatste 150 jaar het CO2 niveau met 30 % gestegen is tegenover de laatste 600 000 jaar. Dit toont aan dat de mens het klimaat is gaan verstoren op een snelheid die ongehoord is. Als we zo doorgaan, zal de CO2 concentratie binnenkort dubbel zo hoog zijn. Er is op dit moment een proces bezig waardoor de CO2 en de temperatuur stijgt. Iedereen moet goed beseffen dat dit echt wel een probleem is. Ik denk persoonlijk dat het besef binnenkort zal komen, maar dan is het misschien al te laat. Er is 75 % kans dat we binnen 5 jaar een zomer hebben die al het Noordpoolijs zal doen smelten. Dan verdwijnt de natuurlijke spiegel van de zon en dat zal een kleine ramp zijn. En dat is nog maar het begin. Zulke veranderingen zullen effect hebben op alles: de economie, we gaan extreme droogtes krijgen, er zal veel gemigreerd worden, dieren en planten zullen massaal afsterven (zo’n 30 % van alle planten- en diersoorten), de landbouw zal eronder lijden, … .

Denk je dat jongeren zich hier voldoende van bewust zijn?
De Gheldere:
Jammer genoeg niet. Ik probeer zoveel mogelijk jongeren te informeren door lezingen en presentaties te geven, maar dat is niet genoeg. Het probleem is zodanig groot en moeilijk te vatten, dat jongeren er niet bij stilstaan. Het is ook begrijpelijk, het lijkt allemaal zo veraf en er treedt een soort van mechanisme op bij iedereen (niet alleen bij jongeren) van ‘Ik wil het allemaal niet horen!’. Daarom is het moeilijk om dit thema op een juiste manier aan te kaarten. Dat is dan ook één van de bedoelingen van Al Gore. Het tragische aan heel het verhaal is dat we al zoveel oplossingen hebben. We kunnen betere wagens bouwen, betere lichtsystemen ontwikkelen, energie opwekken, … . Als we dit combineren met een aantal gedragswijzigingen van iedereen, dan staat er ons fundamenteel niets in de weg. Er is het grote misverstand dat het ons allemaal veel zal kosten. Voor een stuk is dat ook zo, er moet geïnvesteerd worden. Maar dat brengt later veel voordelen met zich mee. Energiefacturen zullen gigantisch afnemen. Er is een heel hoog rendement. Ik denk ook dat de overheid budgetten moet vrijmaken. Toen het heel slecht ging met de banken in België heeft de overheid ook opeens geld kunnen toveren om te bemiddelen, waarom nu niet? Het resultaat zal er zijn, mensen zullen minder moeten betalen, er zullen meer jobs zijn en de kansen liggen voor het rapen. We maken nu een crisis mee en er zijn oplossingen. Alleen gaan we er niet volle bak voor. Om ervoor te gaan, moet iedereen beter beseffen dat er dingen moeten veranderen. Anders staan we nergens.

© 2009 - De Overname/StampMedia - Joren Carels