Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

"Hardcore is een onderdeel van mijn leven"

"Hardcore is een onderdeel van mijn leven"

Ieperfest is een ware marteling voor sommigen maar voor anderen de enige echte hardcore festival in Europa. Wij snappen het nog steeds niet. Hoe kun je nu drie dagen lang naar schreeuwerige hardcore muziek luisteren? We gingen even polsen bij de doorsnee festivalgangers op Ieperfest wat hardcore muziek voor hen betekent, waarom ze naar een festival als Ieperfest komen en of ze ook wel straight edge zijn?

foto1.JPG

Laura 16 uit Utrecht 16 en Rens 19 uit Den Haag

Laura: "Ik ben meegekomen met Rens, hij reviewt voor een metalmuziekwebsite. ik ben hier omdat ik fan ben van hardcore. Ik kijk uit naar Raein, een Italiaanse hardcore band. Ze zijn vier jaar geleden uit elkaar is gegaan en zijn nu net terug samen. Ik vind niet alles van hardcore even geweldig. In Nederland is de hardcore scene niet zo groot zoals in België daarom wordt Nederland vaak geskipt door hardcore bands die toeren. "

Rens: "Ik vind de energie die eruit springt wel gaaf. Het is een uiting van bepaalde gevoelens en frustraties over dingen die om hen heen gebeuren. Dat brengen ze dan vaak tot uiting in hun teksten."

M: "Voor mij hoeven de bands niet over politiek te zingen. Ik vind het vaak gezeik. Sommige bands houden hier van die eindeloze praatjes. Dat kan soms teveel worden. "

Straight edge?

Laura: "Ik kan snappen waarom mensen het doen maar ik ben zelf niet straight edge. We hebben een goede lading worsten en bier ingeslagen. "

Rens: "ik ben ook niet straight edge ik vind dat je gewoon met mate moet leren drinken. "

foto2.JPG

Manuel is 37 en komt uit Italië

"Ik ben speciaal voor Ieperfest naar België gekomen. Ik ben een grote fan van verschillende genres van hardcore muziek. Ik produce ook hardcare bands uit zowel Europa als de VS. Ik hou van de sfeer van hardcore en het is ook een goede gelegenheid om oude vrienden terug te zien. Ieperfest is kleinschalig wat je niet hebt bij andere festivals. Hardcore is een onderdeel van mijn leven ik ben 37 en ik begon 20 jaar geleden al te luisteren naar hardcore. De scene is wel een beetje veranderd. Het is tegenwoordig niet meer zo politiek als vroeger. Ik vond het beter toen het meer politiek was. Maar de jongeren die nu naar hardcore luisteren zijn daar tegenwoordig niet meer mee bezig."

foto3.JPG

Kenny (rechts op foto), 17 uit Langemark is vrijwilliger op de camping van Ieperfest

"Ik ben hier via het jeugdhuis Vort n Vis die het festival mee organiseert. Ik kom in de eerste plaats niet echt voor de bands maar eerder voor de sfeer en de gratis pintjes (lacht). De sfeer is leuk, de mensen zijn uitbundig en heel vriendelijk. Het is ook een vriendenkring. Ik heb respect voor straight-edgers maar zelf ben ik dat totaal niet. "

foto4.JPG

Emma is 18 en Andrew (links) 19 komen uit Zweden en Jan 30 is Belgisch (midden)

Emma: "We komen alle drie uit verschillende plaatsen. En zijn hier samengekomen via facebook en gemeenschappelijke vrienden. We zijn hardcore fans en zijn hier speciaal voor de hardcore muziek. In Zweden zijn er geen festivals waar er enkel hardcore wordt gespeeld. Er zijn wel af en toe hardcore concerten. De scene is in Zweden heel klein. Je komt overal dezelfde mensen tegen. Ik hou van hardcore muziek omdat het een boodschap heeft en je leert de bandleden gemakkelijk kennen. Je kan na het concert gewoon met hen praten en met hen aan de toog hangen. Terwijl bij popmuziek de artiesten heel hard afgeschermd worden door security."

"We zijn geen straight-edgers", zegt Andrew. Emma voegt eraan toe: "ik drink zelf niet maar ik wil me geen straight edge label geven. Jan is het ermee eens, "straight edge klinkt abnormaal. Ik hou niet van alcohol maar wil me ook niet in dat hokje steken.

foto5.JPG

Kenneth 18, Elodi 16, Femke 16 en Jasper 18 komen uit Wervik en Gilde

Elodie: "We komen voor de bands. Ik ken ze wel niet allemaal maar ik vind de muziek heel goed. Ik ben fan van de band 'Number 12 looks like you'. Als je de zanger hoort praten zou je echt niet denken dat hij hardcore zingt maar als hij begint te screamen is dat zalig."

Femke: "We komen ook een beetje voor de sfeer. Het is in de buurt en enkele dagen voor school. Je leert nieuwe bands kennen maar ook nieuwe mensen. Je kan hier gemakkelijk met mensen praten. "

Jasper: " Ik ben voor hardcore, metalcore en deadcore. De muziek en teksten spreken me enorm aan. De teksten bij hun cd lees ik op voorhand omdat het vaak niet verstaanbaar is als ze zingen. Er zijn bands die over veganisme zingen, over dierenrechten, over de problemen in de maatschappij etc. De teksten zijn heel divers maar ze geven een bepaalde waarde mee die ik heel interessant vindt."

"We zijn absoluut niet straight edge", zegt Elodie. "Vegetariërs kan ik nog begrijpen maar veganisten vind ik te ver gaan. Je doet de dieren toch niet kwaad als je melk drinkt of eieren eet."

foto6.JPG

Neil 24 uit Ierland en zijn vrienden uit Ierland en New Castle

Neil: " het is mijn tweede keer dat ik naar Ieperfest kom. Dit is het best hardcore festival dat ik ken. Er zijn geen drempels. Je zit heel dicht bij het podium en je kan nadien gemakkelijk in contact komen met de bands. De sfeer is geweldloos en super tof.

Hardcore is leuker vergeleken met metal. Het is inhoudelijker. Het klinkt wel agressief maar is het niet. Het is een goede manier om je kwaadheid en frustraties te uiten. Hardcore fans zijn een soort community. We zijn ook niet allemaal straight edge. Het hoeft niet voor ons om naar hardcore te luisteren."

Veganisten gaan te ver ?

Voor de jongedame die beweert dat er geen dierenleed gepaard gaat met het drinken van melk en het eten van eieren, misschien toch een beetje verder kijken.

Hier bijvoorbeeld :

Info over de eierindustrie
- http://www.youtube.com/watch?v=JJ--faib7to&feature=player_embedded
- http://www.waardelozehaantjes.nl/

Info over de zuivelindustrie
- http://www.biteback.be/library/detail_art.php?cat=21&artid=1081
- http://www.biteback.be/library/detail_art.php?cat=21&artid=2043
- http://www.youtube.com/watch?v=6d9MdUrtLt4&feature=related

Ik hoop dat dit een beetje meer duidelijkheid schept over zuivel en eieren. Er was zelfs een hoop informatie hierover beschikbaar in de More than Music tent op Ieperfest zelf.

Ralph
Bite Back

En hieraan wil ik nog graag

En hieraan wil ik nog graag toevoegen dat veganisme en straight edge hetzelfde niet is!