Anwerpse ring wordt dubbel zo breed met Lange Wapper
Anwerpse ring wordt dubbel zo breed met Lange Wapper
Keltoum11 september 2009 – 11:43
Als de Lange Wapperbrug er komt, dan moet de Antwerpse ring verdubbeld worden tussen Ekeren en de Kennedytunnel. Dat beweert de actiegroep stRaten-generaal. Simulaties van Straten-generaal tonen aan welke impact zo'n verbreding zal hebben op het uitzicht van de stad.

Straten-generaal maakte op basis van beschibare informaties simulaties hoe de ring er zal uitzien
Volgens Manu Claeys van stRaten-generaal zijn de voorstanders van de brug al aan het anticiperen op een mogelijk neen in het referendum en proberen ze de brug alsnog te redden. De voorstanders van de brug zoals Annick De Ridder, Bart De Wever en zelfs Kris Peeters hebben ingezien dat een reeds lang aangekaart pijnpunt van de brug, namelijk de 18 rijstroken en het op- en afrittencomplex dat daarmee gepaard gaat aan het Sportpaleis, een groot probleem is.
Pas na het indienen van de bouwaanvraag erkent nu ook bouwheer Noriant dat de plannen op dit punt nog moeten worden aangepast. Het huidige tracé zal dus hoe dan ook gewijzigd moeten worden. Als de Antwerpenaar nee zegt tegen het huidige tracé, kan de brug er toch komen. Het huidig tracé is immers nu al achterhaald.
Maar het probleem van de brug kan je niet reduceren tot het pijnpunt aan het Sportpaleis, zegt stRaten-generaal. Zelfs bij oplossing van het probleem aan het Sportpaleis blijven de andere problemen overeind: het verdwijnen van het Noord-Kasteel, het Sint-Annabos en de Oude Haven, de belemmering van de stadsontwikkeling van het Eilandje en de Dam en het probleem van de woonkwaliteit in verschillende wijken van Antwerpen door fijn stof en lawaaihinder.
Het grootste geheim: de verbreding van de Antwerpse ring
Daarnaast is er nog een veel groter probleem met de Lange Wapperbrug waarover BAM in alle talen zwijgt, maar dat wel in de bouwaanvraag zit, beweert stRaten-generaal. Met de Lange Wapperbrug moet de hele ring rond Antwerpen in beide richtingen verdubbeld worden om de verkeerscapaciteit te kunnen dragen. Volgens stRaten-generaal wil BAM geen tekeningen vrijgeven van hoe de ring er dan zal uitzien.
De Dienst Leefmilieu en Infrastructuur heeft BAM nochtans al in 2001 gewezen op de problematische aansluiting van de Lange Wapper op de bestaande ring. BAM ging toch door met de plannen. StRaten-generaal heeft op basis van de teksten die de actiegroep heeft gekregen van het onderzoeksbureau van BAM, simulaties kunnen maken. Daarop is te zien dat bijna alle wijken langs de ring over een lengte van 12 kilometer getroffen zullen worden. De impact op de stad zal enorm zijn, zegt stRaten-generaal.
Moet met het tunneltracé de ring ook verbreed worden? Volgens Manu Claeys heeft het onderzoeksbureau ArupSum geen opdracht gekregen om daar specifiek onderzoek rond te voeren. Maar het tunneltracé wil anders dan de BAM het doorgaand verkeer weghouden van de stad.
Volgens stRaten-generaal moet BAM de moed hebben om de plannen van de verbreding van de ring op tafel te gooien om de Antwerpse bevolking correct te informeren over alle aspecten van de brug. De actiegroep beschuldigt BAM van een bewuste /saucissonering /van het bouwproject.
BAM spreekt de beschuldigingen tegen, maar is toch niet van plan de plannen vrij te geven. “We gaan nu niet alles tot op de millimeter uittekenen om een actiegroep plezier te doen”, zegt de BAM-woordvoerder in Het Nieuwsblad.
Nieuwslijnmeer

- Indymedia.be is niet meer
- Foto Actie holebi's - Mechelen, 27 februari
- Lawaaidemo aan De Refuge te Brugge
- Recht op Gezondheid voor Mensen in Armoede
- Carrefour: ‘Vechten voor onze job en geen dop!’
- Afscheid van Indymedia.be in de Vooruit in Gent en lancering nieuw medium: het wordt.. DeWereldMorgen.be
- Reeks kraakpanden in Ledeberg met groot machtsvertoon ontruimd
- Forum 2020 en de mobiliteitsknoop
- Vlaamse regering kan niet om voorstel Forum 2020 heen (fietsen)
- Fotoreportage Ster - Studenten tegen racisme
stedelijke ringweg: de feiten.
Polri, 11/09/2009 – 13:26
Het concept van de Stedelijke Ringweg is al jaren bekend, de prentjes hierboven komen ook gewoon van de website van de BAM, er is echts niets geheimzinnigs aan:
http://www.antwerken.be/projecten/stedelijke_ringweg/projectinfostedelij...
Ik weet niet welke paniek StRaten-Genraal nu weer probeert te zaaien, maar het gaat hier echt niet om een verdubbeling van de Ring.
Het concept is eenvoudig: in de huidige bedding van de Ring zal een afscheiding gemaakt worden tussen doorgaand en lokaal verkeer. Daarvoor komt er in elke richting één rijstrook bij. Tegelijkertijd wordt de Singel autoluw gemaakt: daar verdwijnt in elke richting één rijstrook, om plaats te maken voor een tram/busbaan.
Allemaal plannen die al jaren bekend zijn.
De Ring 'verdubbelen' gaat trouwens helemaal niet: daarvoor zou je duizenden gebouwen moeten onteigenen en alle bruggen en op- en afritten opnieuw moeten bouwen.
naar BAM gewoonte 2 maten en gewichten
Emmanuel Paulus, 11/09/2009 – 14:26
Wel een paar 'kleine' probleempjes met de oefening van Polri.
Ook met maar 1 rijvak van binnensingel naar autosnelweg staan diezelfde bruggen behoorlijk in de weg. Niet enkel de bruggen trouwens ook de op en afritten, waaronder het nog niet zo lang geleden aangelegde knooppunt in Borgerhout.
Tweede probleem is dat die binnensingel nu al zwaar vol zit met lokaal Antwerps verkeer. Die kleiner maken maakt het Antwerps verkeer zeker tot een ramp en de Nederlander zal ook niet sneller in Frankrijk zitten.
De oorzaak en oplossing is vrij simpel, een groot deel van de ring trafiek heeft niets met Antwerpen te maken. Het is gewoonweg verkeer dat passeert zelfs met buurlanden als oorsprong en bestemming. Als men dat wilt vertroetelen (waarom zouden we dat al willen?) kan het beter, gezonder en sneller buiten de Antwerpse bebouwing gebeuren.
Een tweede oorzaak is een auto-cultuur. Hoe meer weg men aanlegt hoe meer metaal er voorbij raast. Met welke wondermiddelen men het ook oplost, het is druppelen op een hete plaat. Die cultuur aanpakken door zaken als openbaar vervoer en auto-doekjes verbieden in de scholen (wel te veel gevraagd die religie is er te heilig voor maar iets minder is ook al goed)
Het BAM voorbeeld van de ringweg is trouwens al een behoorlijk bedrog. Het dient als excuus op de op en afrit van Merksem af te schaffen. Geen drukte meer op de Bischoppenhoflaan waar er nooit problemen zijn en wat extra is en wat meer dodende verkeer op de woonkern rond de Krijgsbaan. Voordeel daarvan buiten extra werk voor de ziekenhuizen, niet erg veel.
Men zit dan met een extra belasting van de ring van Borgerhout naar Nederland toe waarvoor het Rivierenhof wel gerooid kan worden.
Het betekent ook dat een hele industriezone rond het Alberkanaal maar liefst 9 km ipv 4 dus 5 extra moet rondtoeren door de Antwerpse randstad. Nog via een zone met gegarandeerd 5 km file ed. Zal voor die bedrijven zoiets van 5 min naar 1 a 2 uur worden, te voet zal men al een paar keer heen en weer gegaan zijn. Maar niet getreurd de Nederlandse en Franse vrachtwagens hebben daardoor minder last van Antwerpen...
Zeker een mooi vb van hoe BAM en Brussel omgaat met de Antwerpse mobiliteit.
tunnel onder de schelde
elllly, 16/09/2009 – 22:05
die tweede tunnel onder de schelde, das toch de liefkenshoektunnel?
tklinkt misschien onnozel, maar dat heeft heel lang geduurt eer ik dat door had (wschl waren de communicatiebudgetten van de BAM te klein om mij dat uit te leggen)