Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Feestelijke opening nieuw huis van Geneeskunde voor het Volk Hoboken

Feestelijke opening nieuw huis van Geneeskunde voor het Volk Hoboken

Onder ruime belangstelling van enkele honderden sympathisanten opende de forfaitaire groepspraktijk Geneeskunde voor het Volk (GVHV) vrijdag de gloednieuwe dokterspraktijk aan de Commandant Weynsstraat in Hoboken met een groot feest. GVHV bestaat ondertussen 38 jaar. In de praktijk in Hoboken werken 12 artsen die een 4000-tal patiënten behandelen. In hun praktijk combineren ze gezondheidszorg, preventie en gezondheidsopvoeding met sociale strijd.

P9185798_resize.JPG

Het twee verdiepingen tellende voormalig kantoorgebouw van een dakbedekkingsbedrijf is grondig gerenoveerd door een 240-tal vrijwilligers, tot een modern medisch centrum. Voor de inrichting van de groepspraktijk en de aankoop van medisch materiaal is er al bijna 64000 euro ingezameld.

P9185783_resize.JPG

De avond begon in de tent naast het nieuw gebouw met een openingsreceptie en optredens van de Busker Company. Kris Merckx, de oprichter van de eerste praktijk van GVHV is deze week met pensioen gegaan. Hij werd uitgebreid in de bloemetjes gezet. Ook de vrijwilligers die mee het gebouw hebben gerenoveerd werden bedankt. Na de toespraken van Marc Justaert en Guy Peeters, voorzitters van de christelijke en socialistische mutualiteit, Peter Mertens, voorzitter van de PVDA en Kris Merkcx, werden de lintjes doorgeknipt. De aanwezigen mochten het centrum bezoeken. We kregen een rondleiding en uitleg in de verschillende consultatiekamers. De 12 artsen en 9 ondersteunend personeelsleden behandelen een 4000-tal patiënten gratis.

De avond werd afgesloten met muziek, drank en hapjes. Ook zaterdag en zondag zijn er allerlei activiteiten georganiseerd om de feestelijke opening in de verf te zetten. Een fietstocht van 100 km, een tombola, etentje en kinderanimatie...

IMGP0871.JPG

Kris Merckx, oprichter van praktijk van GVHV is deze week met pensioen gegaan. "Ik vertrek met een gerust hart", zegt hij. "Ik heb het gevoel dat de toekomst verzekerd is. Een nieuw gebouw en een jong team. Ik had nooit gedacht dat GVHV zo groot zou worden. Maar we hadden altijd de ambitie om te groeien en het is goed dat we zo'n grote stap vooruit zijn gegaan. Na een conflict met de Orde van Geneesheren heeft de rechter me nog gek proberen te verklaren. Daar kwam veel protest tegen wat ons veel publiciteit opleverde. We merken dat de nood voor betaalbare geneeskunde zeker in deze tijden van crisis enorm groot is. Er zijn nu zelfs mensen die voor hun ziekenhuisopnamen afbetalingsplannen moeten maken. Alles wat we hier bereikt hebben is het resultaat van een collectieve samenwerking," aldus Kris Merckx. Hij bedankte al de medewerkers en vrijwilligers die er van in het begin bij waren evenals het jonge team dat de fakkel overneemt.

IMGP0882.JPG

De medewerkers en vrijwilligers van de groepspraktijk werden ook in de bloemetjes gezet.

IMGP0885.JPG

Guy Peeters van de Socialistische mutualiteit had veel lof voor de realisaties van GVHV en Kris Merckx. Hij feliciteerde Kris en al zijn mensen met het concept van GVHV. "In het begin werden jullie beschouwd als gevaarlijke individuen. Het was toen een woelige periode en jullie hebben tegen de stroom in moeten roeien. De wijze waarop jullie hier eerste lijn gezondheidszorg hebben uitgebouwd was een voorbeeld hoe het overal had moeten zijn. Vooral de wijze waarop GVHV samenwerkt met verschillende disciplines om factoren zoals armoede, socio-economische elementen die aan de oorzaak liggen van een ziekte aan te pakken en maatschappelijk bespreekbaar te maken." Hij bedankte al de artsen voor hun prestaties. "Jullie liggen aan de basis van wat we uiteindelijk zouden willen realiseren met al de huisartsenpraktijken in dit land," aldus Guy Peeters.

IMGP0887.JPG

Ook Marc Justaert van de Christelijke Mutualiteit was van de partij en had niets dan positieve woorden voor de GVHV. "We vertrekken van een andere ideologische achtergrond maar delen dezelfde bekommernis voor een betaalbare gezondheidszorg, het centraal stellen van de patiënt," aldus Marc Justaert. Verder haalde hij de aandacht voor preventiezorg, gezondheidsopvoeding en de aandacht voor de maatschappelijke context aan als belangrijke realisaties van het concept GVHV. "We onderschrijven volledig het volgende citaat uit het boek van Kris Merckx", zegt Marc Justaert: "Wij zijn er altijd gerust in geweest dat we tot de artsen behoren die aan de laagste kosten voor de ziekteverzekering, toch de beste kwaliteit van verzorging leveren."

IMGP0890.JPG

"Als je de kranten leest zou je denken dat het enkel kommer en kwel is in Hoboken," aldus Peter Mertens voorzitter van de PVDA en hij citeerde een aantal krantenkoppen over Hoboken “Vandalen breken in, in Hoboken”, “Nazi-onthaalmoeder uit Hoboken minimaliseerde Holocaust”,“Vriendin van ontvluchtte gangsters komt uit Hoboken”. "Ik hoop dat er morgen ook in de kranten, staat dat er in Hoboken ook iets schoons is gerealiseerd. Waar vindt ge dat nog: meer dan 200 patiënten en vrijwilligers die hun eigen groepspraktijk opbouwen? Meer dan 500 steungevers die deze verbouwing hebben gedragen? De opening van dit huis is ook een statement “wij willen geen besparingen in de gezondheidszorg”, zegt Peter Mertens. "Deze praktijk is niet alleen een medisch huis maar ook een ontmoetingsplaats en een huis van verzet."

IMGP0893.JPG

De vrijwilligers die renovatie organiseerden werden ook in de kijker gezet. Ook al de 240 vrijwilligers die meehielpen met de renovatie werden bedankt.

P9185841_resize.JPG

Marc Justaert, Guy Peeters, Peter Mertens en Kris Merckx knipten de lintjes door.

P9185853_resize.JPG

Aanwezigen mochten het gebouw bezoeken.

P9185862_resize.JPG

Bezoek aan de verschillende consultatiekamers.

P9185875_resize.JPG

Bezoek aan de verschillende consultatiekamers.

P9185956_resize.JPG

Bezoek aan de verschillende consultatiekamers.

P9185977_resize.JPG

Feestelijke afsluiting met dans en muziek van de Busker Company.

P9185995_resize.JPG

Tekst: Keltoum
Foto's: Raymond Clement en Fototrekster

proficiat

Dat de ‘eed van hippocrates’ geen loze belofte is bij de artsen van Geneeskunde voor het Volk ondervind ik al bijna 10 jaar. Daar, waar andere geneeskundige faciliteiten hun deuren sluiten bij nood blijft dit ‘medisch centrum’ je met raad en daad bijstaan.
Bovendien onderschrijf ik hun kritische kijk en geboden alternatieven op de farmaceutische industrie en haar cynische woordvoerders.
Ik wil zeker geen lans breken voor grootschalige utopieën - integendeel - maar mag je de lijn die Geneeskunde voor het Volk heeft uitgestippeld niet mooi verwoorden als een ‘nieuwe’ vorm van utopisch denken.

Van harte gefeliciteerd
Jef

Proficiat

Nog even proberen:

Van harte voor iedereen die dit heeft mogelijk gemaakt, Een bericht vol van hoop, trots, solidareit.

dank voor reportage

Net terug van drie bijzonder geslaagde dagen waar honderden mensen Geneeskunde voor het Volk (PVDA) beter leerden kennen zie ik deze reportage voor het eerst.
Felicitaties voor de bijzonder accurate en attente verslaggeefster Keltoum en de fotografen (Raymond Clément en 'fototrekster').
Kris

en nog even voor de volledigheid ...

het ontwerp voor de nieuwe praktijk werd gemaakt door BUROBILL > www.burobill.be <

chapeau gvhv

een warm ontwerp voor warme mensen!