Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Klacht zus opgepakte Molenbeekse jongen tegen politiegeweld bij arrestatie

Klacht zus opgepakte Molenbeekse jongen tegen politiegeweld bij arrestatie

“Op donderdag 17 september, rond 18u30, verlaat mijn broer Khalid Ouijan, 16 jaar oud, zijn huis in de Ribaucourtstraat in Molenbeek,” zo begint de klacht van Malika Ouijan, de grote zus van de knaap wiens gewelddadige arrestatie aanleiding gaf tot de relletjes in Molenbeek. Malika’s versie van de feiten verschilt sterk van wat de politie aan de media verklaarde.

Ze vervolgt: “Op het trottoir vervoegt hij zijn vriend Mohammed. Khalid staat vaak voor ons huis met zijn vriend te babbelen. Terwijl de twee vrienden vredig staan te discussiëren, komt vlakbij hen een politiewagen bruusk tot stilstand. Een politieagent stapt uit, werpt zich op Khalid en neemt hem in een houdgreep om hem te bedwingen en op de grond werpen. Half gewurgd probeert Khalid te protesteren en zich te verzetten, wat hem een reeks slagen oplevert. Zijn vriend Mohammed snelt naar ons huis om onze ouders te verwittigen. Ik open de deur, m’n moeder achter me aan. Ik vraag aan de politieagenten wat er gebeurt, terwijl ze m’n broer in de boeien slaan. Als antwoord halen de politieagenten een peperspray boven en krijg ik gas recht in m’n gezicht; m’n moeder wordt gewelddadig weggeduwd.”

“Talloze getuigen - Mohammed, de vriend van Khalid, de buren, Karim, 35 jaar oud, die op dat moment de bakkerij recht tegenover ons huis verlaat - zijn verontwaardigd over de brutaliteit van de scène. Khalid wordt zonder enige uitleg meegenomen, geboeid, naar het politiecommissariaat van Molenbeek.”

“Anders dan door de media en de autoriteiten is verklaard, heeft mijn broer niet geweigerd zich aan een identiteitscontrole te onderwerpen. Op geen enkel moment is hem naar zijn identiteit gevraagd. Hij is onmiddellijk aangevallen door de politie. Mijn vader bevestigt dat hij met zijn zoon zou zijn ingegaan op elke convocatie bij de politie, maar dat hij nooit een dergelijke vraag heeft ontvangen.”

“De volgende morgen, op vrijdag 18 september, heb ik mijn broer teruggezien in de rechtbank. Z’n hemd was gescheurd en de witte T-shirt die hij onder z’n hemd droeg zat onder het bloed. Hij vertoonde sporen van slagen en z’n lip was gezwollen. De rechter heeft niet naar mijn uitleg willen luisteren, noch naar die van m’n vader.”

“Ik wens klacht in te dienen tegen de onaanvaardbare behandeling die mezelf en ook m’n moeder ten deel zijn gevallen, en tegen de gewelddadige, arbitraire en illegale arrestatie van mijn broer. Die zit momenteel opgesloten in Fraipont, wegens verzet. Nochtans heeft hij alleen geprobeerd om zich te verdedigen terwijl hij in een houdgreep werd genomen zonder de kans te hebben gehad om zich voor te stellen of te praten.”

“Het geweld van de interventie heeft mij, en ook mijn ouders, getraumatiseerd. Ik wens dat een onderzoek wordt geopend naar de politieagenten die mijn broer hebben gearresteerd.”

Dank je wel!

Dank je wel om wat er echt gebeurd is hier te plaatsen, benieuwd wat de mensen die editorialen schrijven en andere journalisten hier gaan van vinden. Waarschijnlijk struisvogel spelen...

waarheid

Ik denk dat de waarheid in het midden zal liggen en ligt de fout bij de 2 betrokken partijen. Politie te bruusk en de 16 jarige te grote mond met beledigingen naar het hoofd te slingeren naar de politie. Wat hier in dit land wordt aanzien als beledigingen aan een persoon van de rechterlijke macht in functie. En wat de vorige dagen gebeurd is tussen hem en de politie, daar wordt hier niets over gezegd.

En dat daarom een bende (familie en vrienden) amok moet gaan maken aan en in het politiebureau is ook echt over de schreef gaan.
Is iets wat niet hoort in een democratisch land als België.

Wees blij dat dit hier gebeurde en niet in jullie thuisland, anders lag je broer en zij die daarna er plezier aan beleven om rellen te ontketenen nu in een ziekenhuis en daarna in de cel ondanks dat hij nog minderjarig is, want in jullie land wordt er door de politie veel hardhandiger opgetreden dan hier. Daar meppen ze er eerst op los om daarna te vragen wat er scheelt.

Ik hoop dat de echte waarheid ooit zal durven gepubliceerd worden en dat ieder zijn verantwoordelijkheid neemt in deze zaak en de betrokkenen gestraft zullen worden, Belg of allochtoon.

Amerikaanse toestand

gelijkaardige toestanden zijn schering en inslag in Amerika: daar krijgt de afroamerikaanse minderheid het hard te verduren van een arbitraire en racistische politie.

als we voornoemde toestand aangekaart zien in filmen zijn de media aangedaan. als het voor onze eigen voordeur plaats vindt, halen ze de schouders op.

van relativeren kan geen sprake zijn. waarom zouden we de politie wel geloven?

Dirk

Dit laat me terugdenken aan

Dit laat me terugdenken aan de anonieme getuigenissen van die agenten (VRT vorige week) waarin ze zeiden dat veel van die gasten al lang terug vrolijk fluitend over straat lopen terwijl zij nog uren administratief werk hebben om hun interventies te rechtvaardigen...

Deze bedenking gevonden op

Deze bedenking gevonden op een aanverwant artikel over de rellen in Molenbeek.

Antwoord hierop is eenvoudig: OPVOEDING

kan iemand mij uitleggen waarom die jongens
1) om 11 uur niet in bed steken?
2) naar de politiemensen "flamand" roepen als scheldwoord
3) hun zusters een hoofddoek doen dragen maar wel zelf altijd maar achter de meisjes aan zitten?
4) tijdens ramadanavonden niet rustig bij hun familie zitten?
5) niet hun huiswerk zitten te doen?

Ik ben 55 en ik meen maar dat toen ik 16 was voor elk van 1 tot 5 door mijn vader flink zou zijn gestraft.
Maar ja , dat was toen, en wij woonden in een klein stadje.
Toch even vermelden: ik ben Marokkaan, maar wel goed opgevoed.

@jerry lee

er worden mensen van buitenlandse afkomst systematisch lastig gevallen, agressief behandeld en in de bak gestoken. en het probleem zou in de opvoeding liggen van laatstgenoemden? are you kidding me?

mogen we toch ook één keer in deze zaak ervan uitgaan dat ook de politie opgevoed zouden mag worden in antiracistisch gedrag? zouden we dat toch ook duidelijk mogen stellen en het liefst graag meer dan één keer?

Dirk

Ter herinnering: "Johan

Ter herinnering: "Johan Vande Lanotte heeft als minister van Binnenlandse Zaken ooit een studie laten uitvoeren naar extreem-rechts bij de Antwerpse politie. De studie is nooit gepubliceerd, maar toen Mohamed Chakkar tegen iemand die de resultaten had ingekeken, opperde dat wellicht dertig procent van de agenten met het Vlaams Blok sympathiseert, antwoordde hij: "Was het maar dertig procent!"" (bron: Blokwatch)

Btw Jerry Lee, waarom spreek je over 'jullie land', voor de meeste betrokken jongeren is België ook (of zelfs eerder) hun land toch?

Xenofobe balk

volgens de marokkanen-enquête van humo heeft iets van een 0,5% van de 'marokkanen' (bedoelde humo: mensen met een marokkanse pas of belgen met een marokkanse afkomst...who knows? het is blijkbaar allemaal hetzelde) vertrouwen in de politie.

dat zegt ook al iets.

maar goed, als je ervan uitgaat dat marokkanen alleen maar criminelen zijn, slecht opgevoed zijn en niet te vertrouwen zijn, dan kun je die cijfers uiteraard niet serieus nemen.

elke keer als er een bericht verschijnt over mensen met immigratie-background begint het gezeur over slechte manieren, arme politie-agenten, geen opvoeding...

Dat Vlaanderen eerst maar eens de gigantische balk uit haar eigen xenofobe kop trekt vooraleer het over de splinter bij haar medeburgers van buitenlandse komaf begint te zeuren.

hoeveel studies moeten er nog over structureel racisme op de werkplek, in het onderwijs enz. verschijnen vooraleer het besef komt dat buitenlanders uit marokko en turkije systematisch gediscrimineerd worden?

het bericht is wat het is: een aanklacht tegen racistische flikken. niet de mensen die werden opgepakt zijn het probleem, maar de xenofobe flikken die systematisch mensen op basis van huidskleur oppakken (over racial profiling gesproken!!)

dirk

Het is wel heel gemakkelijk

Het is wel heel gemakkelijk om te stellen dat de flikken het crapuul zijn. Ook al stemt 30% op het VB. Wat is de oorzaak van wat vraag ik me af? Zij zijn de mensen op het terrein die het best geplaatst zijn om te zien wat er aan de hand is. Ooit de studies van Marion Van San gelezen? Waarschijnlijk is ook zij crapuul want ze durft iets negatiefs over Marokkanen te schrijven. Conclusie: al wie het niet eens is met politiek correcte fundamentalisten is altijd crapuul of fascist.

Politiek correcte

Politiek correcte fundamentalisten? Al wie het niet eens is met de Vlaamse, xenofobe grondstroom die zonder verpinken alle schuld als vanzelfsprekend bij 'allochtonen' legt en die laatstgenoemden zonder meer criminaliseert is dus politiek correct en verblind door de ideologie die daarmee samengaat?

Er mag vooral eens iemand komen uitleggen wat 'politiek correct' precies betekent. Als het betekent: anti-racistisch, gedifferentieerd en kiezend voor de kant van onderdrukte minderheden, ben ik met graagte politiek correct.

Graag mag men negatieve dingen schrijven over marokkanen (wederom: over wie gaat het hier? of is het ook al politiek correct hier te nuanceren?), als daar maar een even scherpe en kritische houding tegenover Vlaanderen en al haar instanties staat... Dat laatste gebeurt niet en dus zijn we in Vlaanderen bezig eenzijdig negatief over een bepaaplde bevolkingsgroep aan het zeveren. Als dat niet discriminerend is, wat dan eigenlijk wel?

dirk

xenofobe balk

@dirk verelst
zegt dat iets, dat slechts een klein deel van de marokkanen vertrouwen heeft in de politie? en vooral, zegt dat iets meer dan het percentage belgen dat een goed oog heeft in allochtonen?
verre van mij om mijn collega's heilig te verklaren (ja ik ben zelf een "flik"), net zomin als er reden is om dat te doen met de allochtonen. maar enig begrip van achtergronden kan wonderen doen.
het is des mensen om te veralgemenen (da's lekker gemakkelijk), dat doen we ook o.a. met "de" politie. als we dan zien met welke "marokkanen" de politie vooral te maken krijgt, dan is een en ander makkelijk te verklaren (niet goed te praten!)
het zal ook wel een beetje een kip-of-ei-discussie zijn waarschijnlijk, maar momenteel kan iemand met ogen in zijn kop niet ontkennen dat er problemen zijn in wijken met veel allochtone bewoners. of dat aan die allochtone bewoners zelf ligt? niet uitsluitend waarschijnlijk. maar evengoed gedeeltelijk wel. en jongeren die weinig respect tonen: die zijn dikwijls wit ook.
maar mijn kritiek op het rapport van Van San blijft evengoed staan: als je de relatie tussen etnische afkomst en criminaliteit gaat onderzoeken, dan ga je ervan uit dat er iets te vinden is. je gaat niet in het luchtledige onderzoeken. en dus is dat onderzoek latent racistisch.
en wat de concrete aanleiding voor dit topic betreft: de waarheid zal eens te meer wel in het midden liggen. je kan er niet van uit gaan - zoals sommigen hier - dat er helemaal niets voorafgegaan is. en mogelijk zal de reactie ook wat overtrokken zijn: de buurt gaat zo stilaan op oorlogsgebied lijken, en dan zijn de zenuwen aan beide zijden gespannen.
wat betreft de verdediging van de zus van: allicht zal zij haar broer verdedigen, en dat siert haar. hij moet het al heel bont gemaakt hebben wil dat niet gebeuren. maar waarom denkt u dat voor de rechtbank familieleden niet "gewoon" kunnen getuigen?

overigens: wat nuanceren

overigens: wat nuanceren betreft, daarvan is in uw bijdragen ook niet overdreven veel te vinden.

@dwars bekeken: het is weer winter in de zomer

wederom: als een consequent anti-racistische houding als ongenuanceerd wordt beschouwd, ben ik met graagte ongenuanceerd.

voor u sneeuwt het en schijnt de zon op het gelijke moment. ik zie dat ies anders, al begrijp ik uw houding goed.

maar ik denk dat het momenteel waardevoller is om een iets radicalere houding in te nemen - vooral als ik de teneur van vele bijdragen van indymedia en andere kranten bekijk, die zonder meer van de ongeloofwaardigheid en veralgemening van het marokkaanse 'crapuul' uitgaat. een mooie tegenpositie is dan: het 'crapuul' van de politie. om maar aan te tonen waar de fronten liggen en om een tussenpositie als de uwe - wederom: die ik kan begrijpen en in minder emotionele tijden ook inneem - mogelijk te maken. dat klinkt geweldig filantroop, maar het is wel waar. mochten er geen mensen zoals mij zijn dan bestond uw eigen positie ook niet.

dirk

ongenuanceerd

helaas is de werkelijkheid altijd genuanceerd, nooit uitsluitend zwart of wit. je kan radicaal zijn, maar dat sluit gezond verstand niet uit. uw positie: omdat iedereen zus zegt zeg ik zo, echter wel. dank zij uw "tegenpositie" wordt de wereld weer een beetje onleefbaarder.
bedankt

@dwars bekeken: Integendeel

ik neem niet uit een intellectueel spel een 'radicale' positie in, maar omdat die positie het mogelijk maakt UW positie in te nemen - die veelal een genuanceerde is: een beetje vis en een beetje vlees, al naargelang. op basis van uw postie kan men inderdaad realpolitik maken. maar uw positie zou niet eens mogelijk zijn als er geen duideijke anti-racistische agitatie zou zijn.

het fenomeen van de zweeppartij - Vlaams Belang in Vlaanderen voor de rechterzijde, Die Linke in Duitsland voor de linkerzijde - is toch welbekend. enkel door radicalere standpunten kan het centrum, waar u dus in uw zomerse winter staat (al naargelang de wind van de 'radicalen'), naar links of rechts bewegen.

het is toch opvallen dat zodra er linkse agitatie komt, er meteen wordt verwezen op de schadelijkheid. van de rechterzijde van het politiek spectrum is dat blijkbaar geen probleem.

de wereld wordt dus niet slechter van anti-racistische agitatie. integendeel. de mogelijkheden voor een tussenpositie worden er alleen groter, diverser, menselijker door.

tot zover.
dirk

radicalisme

de wereld wordt wel slechter door nodeloze polarisatie. maar blijkbaar wil u als een puber absoluut anti zijn als anderen (de "goegemeente") pro zijn. aan dat stadium ben ik al lang voorbij. deze discussie is voor mij daarom vruchteloos, en daarom eindigt ze wat mij betreft hier

@dwars bekeken

de uitgangspositie was het artikel en daar stond duidelijk in beschreven hoe de politie mensen van marakkaanse afkomst op basis van racial profiling hebben lastig gevallen en op een schandelijke manier hebben behandeld.

u zegt: erg, maar laten we vooral niet vergeten dat daar redenen voor zijn die bij de marokkaanse jeugd gesitueerd moeten worden.

ik zeg: er zijn geen redenen voor racial profiling, dat is zonder meer discriminerend. het probleem zit em dus bij de politie.

in het huidige bestel is dat radicdaal anti-racistisch, wat heel veel zegt over de huidge tijdsgeest. nogmaals, in dat opzicht krijg ik graag het predicaat radical opgeplakt.

dat u de hele zaak persoonlijk neemt ("puber!")is betreurernswaardig en getuigt van een gebrek aan argumentatiekracht.

de discussie gaat wel degelijk naar het hart van een aantal tegenstellingen in de maatschappij en zeker in het linksliberale deel ervan.

jammer.
dirk

"Al wie het niet eens is met

"Al wie het niet eens is met de Vlaamse, xenofobe grondstroom die zonder verpinken alle schuld als vanzelfsprekend bij 'allochtonen' legt en die laatstgenoemden zonder meer criminaliseert is dus politiek correct en verblind door de ideologie die daarmee samengaat?

Er mag vooral eens iemand komen uitleggen wat 'politiek correct' precies betekent."

Alvast beginnen met de feiten te erkennen zoals ze zijn, bvb Molenbeek ligt in het Brussels gewest en niet in Vlaanderen ( wat het 'schuldige xenofobe' Vlaanderen daar komt bij kijken?), zoals bvb. dat de burgemeester,Philippe Moureaux, van de PS is en al burgemeester van Molenbeek was tijdens de rellen van begin jaren negentig ( wat het 'schuldige' VB en die 30% 'racistische' flikken die erop stemmen in VL daar komen bij kijken?)

brussel ligt inderdaad niet

brussel ligt inderdaad niet in vlaanderen.

Ik doelde echter op de reacties op het artikel, en als ik me niet vergis werden daar houdingen ingenomen die typisch voor het xenofobe Vlaamse migrantediscours zijn.

wat politiek correct is weet ik echter nog steeds niet...

dirk