Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Meer dan 5000 Opel-werknemers op Europese solidariteitsmeeting

Meer dan 5000 Opel-werknemers op Europese solidariteitsmeeting

ANTWERPEN -- Vandaag kwamen een 5000-tal werknemers van de verschillende Opel-vestigingen in Europa en van andere sectoren bijeen op het terrein van Opel-Antwerpen. De bijeenkomst duurde amper anderhalf uur met toespraken van vooral de Belgische en Duitse vakbondsdelegaties. We vroegen enkele aanwezigen of ze er nog in geloven en wat er moet gebeuren om alle Opel-vestigingen open te houden.

foto1_32.JPG

Tass (links) is delegee en werkt al 14 jaar bij Opel

"We vinden het super dat er hier zoveel mensen van andere vestigingen zijn. Vanuit Duitsland zijn er een 20-tal bussen gekomen. Het is fenomenaal om te zien hoe al die mensen - ook van de andere bedrijven uit verschillende regio's in België en buitenland - solidair zijn met ons."

"We geloven dat Opel Antwerpen open kan blijven maar we weten niet onder welke omstandigheden. De duidelijke taal in de speeches van o.a de Duitse IG Metall en Rudi Kennes geeft ons toch wat meer hoop. We zullen blijven strijden om onze vestigingen open te houden."

"De baas van GM heeft inderdaad verschillende malen aangekondigd dat onze vestiging zal sluiten. Twee jaar geleden heeft de baas van Opel Europa Carl Foster ons op papier de productie van de SUV's beloofd en nu zeggen ze dat Antwerpen dicht moet. Dat is voor ons geen optie. Als je je woord niet kan houden moet je rond de tafel zitten om alternatieven te zoeken. En anders moet hij maar aftreden als topman. Dat is toch wat iedereen hier momenteel denkt."

foto2.JPG

Gerda is secretaris bij het ABVV en verantwoordelijk voor de schoonmaaksector(derde van links)

"Onderaannemers worden met dezelfde dreigende geconfronteerd wolk als de Opel-werknemers. We werken voor het bedrijf Dussmann dat in onderaanneming bij Opel zowel de schoonmaak van kantoren als de machines verzorgt."

"Bij sluitingen of herstructureringen zijn wij altijd de eerste slachtoffers. De laatste vijf jaar zijn we door de verschillende herstructureringen bij Opel van een ploeg van 136 schoonmakers naar een ploeg van 69 moeten gaan. We hebben nog een beetje hoop maar we weten dat de zaak ernstig is en dat we rekening moeten houden met een worst case scenario. Maar zelfs dan zullen we onze mensen niet in de kou laten staan maar al het nodige doen om ook voor hen een degelijk sociaal plan uit de brand te slepen."

foto5.JPG

Jan is delegee bij DAF-trucks Westerlo (derde van links)

"We komen de mensen van Opel Antwerpen een hart onder de riem steken. Ik hoop dat we met deze Europese solidariteit een duidelijk signaal geven aan Opel en Magna dat ze geen enkele vestiging mogen sluiten maar het beschikbare werk verdelen over de verschillende vestigingen."

"Ik vind het helemaal niet gepast dat de media constant de sluiting aankondigen. Dat laat zijn sporen na bij de werknemers. We vragen Europa om samen met Magna na te gaan hoe ze alle vestigingen kunnen openhouden. Ik ben er vast van overtuigd dat dat mogelijk is."

foto13.JPG

Jose Maria Fernando (links) is delegee bij Opel-Zaragoza in Spanje

"We willen onze solidariteit tonen met onze collega's uit Antwerpen. We hadden deze morgen een Europese vakbondsmeeting over Opel in Antwerpen. Ons standpunt blijft dat er geen vestiging mag sluiten en de herstructureringen die er komen moeten in sociaal aanvaardbare omstandigheden gebeuren. We moeten alle mogelijkheden nagaan die er zijn om te kijken hoe we een leefbare toekomst kunnen geven aan de verschillende vestigingen. Bijvoorbeeld de producties die er nu buiten Europa worden gedaan. We moeten Magna overtuigen om te onderhandelen over zijn industrieel plan, niet enkel voor Antwerpen maar voor alle vestigingen in Europa."

"Afgelopen weekend hadden we in Zaragoza ook een succesvolle solidariteitsbetoging met Opel. Een 15000-tal mensen uit verschillende sectoren kwamen hun solidariteit betuigen. Het was één van de grootste vakbondsbetoging ooit in Zaragoza."

foto4.JPG

Thomas (rechts) werkt al 20 jaar bij Opel Kaiserslautern

"We zijn hier om onze solidariteit te tonen met onze collega's uit Antwerpen", zegt Thomas uit Kaiserslautern. "Men mag de verschillende vestigingen niet tegen elkaar opzetten. We willen en hopen dat alle vestigingen openblijven. En voor hij aan zijn volgende zin kon beginnen moest hij de bus op. Die vertrok samen met de karavaan bussen uit Duitsland om hun terugtocht van bijna acht uur in te zetten."

foto7.JPG
foto8.JPG
DSC_0223.JPG

Prachtig

Zo'n Opel betoging is belangrijk en niet alleen voor Opel. De vakbonden lijken een nieuwe adem gevonden te hebben.