Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Electrabel houdt regering aan de leiband

Electrabel houdt regering aan de leiband

BRUSSEL -- De Belgische regering gaat de drie oudste kerncentrales tien jaar langer openhouden. De electriciteitsproducenten moeten in ruil een bijdrage van 215 tot 245 miljoen euro per jaar leveren. Dat is een peuleschil in vergelijking met de nucleaire rente. Doordat kernenergie goedkoop gemaakt wordt en duur verkocht, strijkt Electrabel jaarlijks minstens 1,2 miljard op.

Volgens de wet op de kernuitstap uit 2003 moesten de drie oudste centrales (Doel I en II en Tihange I) in 2015 gesloten worden. Van de Belgische regering mogen ze nu openblijven tot 2025. Dat is vooral goed nieuws voor Electrabel, de uitbater van die centrales.

Solvay-professor Eric De Keuleneer berekende onlangs dat de nucleaire rente minimaal 1,2 miljard euro per jaar bedraagt. De electriciteitsprijs wordt namelijk bepaald door de evolutie van de steenkool, gas- en olieprijs. De nucleaire rente is het verschil tussen die hoge electriciteitsprijs en de lage kost van het uitbaten van de kerncentrales.

Bij kernenergie liggen de investeringskosten zeer hoog, maar eenmaal de kerncentrales er staan, zijn de werkingskosten zeer laag. De investeringskosten voor de kerncentrales werden in de jaren '70 en '80 versneld afgeschreven doordat de toenmalige consumenten 20 tot 25 procent te veel betaalden voor hun electriciteit.

Fractie
Minister van Energie Paul Magnette (PS) maakte maandag bekend dat de electriciteitsproducenten tussen 2010 en 2014 jaarlijks 215 tot 245 miljoen euro moeten betalen. EDF zal daarvan ongeveer een kwart moeten betalen. Blijft over 160 tot 180 miljoen euro voor Electrabel. Een fractie dus van wat de oude kerncentrales Electrabel elk jaar opleveren.

Dankzij De Tijd weten we ook hoe dat komt. De redactie van de zakenkrant kon de hand leggen op een mail van de verontruste Belgische ambassadeur in Parijs. Die was na een onderhoud met de top van GDF Suez, het moederbedrijf van Electrabel danig onder de indruk van de dreigementen die hij daar te horen kreeg.

Om de centrales langer open te houden is een investering van 800 miljoen euro nodig, zegt Suez. Als er dan nog een beetje winst over was, wou Suez dat wel delen met de Belgische overheid. Suez berekende zelf dat dat niet meer kon zijn dan 170 miljoen euro. En als dat niet naar de zin was van de Belgische regering, zou de Franse energiegroep ons land de rug toekeren.

En kijk, Suez/Electrabel krijgt haar zin. In ruil voor de belofte om haar personeelsbestand op pijl te houden en de zetels van enkele afdelingen niet te verhuizen uit België moet Electrabel ongeveer evenveel betalen als het zelf gevraagd had.

Aalmoes
“In ruil voor een aalmoes van Electrabel is de regering bereid de bevolking op te zadelen met nucleaire risico's, de consument over te leveren aan een monopolist en de investeringen in hernieuwbare energie en energie-efficiëntie af te remmen. Daardoor gaan tewerkstellingskansen in de groene sector verloren”, zegt Jan Vande Putte van Greenpeace.

“De beslissing om de oudste drie centrales langer open te houden zal ook een sterk negatieve impact hebben op de inspanningen inzake rationeel energiegebruik en op de investeringen in hernieuwbare energie”, reageert Jan Turf van Bond Beter Leefmilieu.

Minister van Klimaat en Energie Paul Magnette belooft deze keer nochtans wel een “ambitieus plan” om energie te besparen en het aandeel van hernieuwbare energie te vergroten.

Wolfgang Eichhammer, één van de acht experts van Gemix (het comité dat onze regering moet adviseren over de energietoekomst van ons land), is sceptisch. Zonder concrete en strakke agenda riskeren we ons binnen een aantal jaar in precies dezelfde situatie te bevinden, beweert Eichhammer. Dan kan de kernenergielobby opnieuw zeggen dat de centrales langer open moeten blijven aangezien er te weinig geïnvesteerd is in alternatieven.

Een tweedehands

Een tweedehands kerncentrale, leuk. Spotgoedkoop. Maar goed, de wind staat meestal richting Nederland. Ik dacht al dat ze zich ook daar wat vreemd gedragen.