Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Ontslagen in de farmaceutische industrie: economische crisis als drogreden

Ontslagen in de farmaceutische industrie: economische crisis als drogreden

De Amerikaanse multinational Johnson & Johnson, eigenaar van Janssen Phamaceutica, schrapt wereldwijd tot 8000 banen. De reguliere, grote media lijken in hun berichtgeving begrip te hebben voor de “moeilijke tijden” van de sector. Maar daalt het spook van de economische crisis daadwerkelijk neer op de farmaceutische industrie? Steeds meer bedrijven gebruiken de crisis als drogreden om mensen op straat te zetten.

large_530739.jpg

In ons land zijn 599 banen in het bedrijf Janssen Pharmaceutica bedreigd. De Beerse afdeling steriële productie legde vorige week woensdag het werk neer. De redenen voor de afdankingen en sluitingen lijken in de reguliere media zonder kritische bedenkingen overgenomen en aanvaard te zijn.

Veel bedrijfsleiders zwaaien met de rode kaart van de crisis om afdankingen te rechtvaardigen. Bij Johnson & Johnson lijkt dat niet anders te zijn. De bedrijfleiders van J&J schuilen zich achter de zware economische tijden, de torenhoge kosten om nieuwe geneesmiddelen te ontwikkelen en de overdreven reglementering voor nieuwe producten.

De waarheid laat echter niets heel van die theorieën. In 2008 was de nettowinst van Johnson & Johnson 12,95 miljard op een omzet van 63,75 miljard. Met dividendrendement van 3 % deden ze beter dan de huidige spaarrekingen. Volgens Standard&Poor duidde het 3e kwartaal van 2009 een iets hogere winstmarge dan 2008 aan. Ook de beurskoers doet het uitstekend. Sinds maart 2009 klom de koers van ongeveer $ 45 naar boven de $ 60.

Ook het aanspreken van de hoge ontwikkelingskosten als reden, lijkt in het niets te vergaan na een kritische blik op de zaak. Vooraleerst zou er nooit sprake zijn van zo’n sterke en hoge winsten als de kosten zo hoog zouden liggen. Daarnaast is het nuttig om te weten dat het basisonderzoek meestal wordt gefincancieerd en uitgevoerd door universiteiten en overheidsfondsen zoals de National Institutes of Health en het IWT in België.

De waarheid lijkt zich dus iets gemakkelijker te laten schrijven: Johnson & Johnson wil nog méér winst inlijven en dankt hiervoor mensen af. Een gegeven dat steeds meer gebeurt in de mist van de economische crisis.

Dit artikel is gebaseerd op een tekst van Frank Roels die te bezichtigen is op: http://sparoodgent.blogspot.com/.