Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

'De Comïsie' verdeelt Antwerpen in rijk en arm

'De Comïsie' verdeelt Antwerpen in rijk en arm

Op zaterdag 7 november kwamen een tiental jongeren, verkleed als communistische Russen en met carapils bij de hand, op straat om de val van de Berlijnse muur te herdenken. Ze tekenden een denkbeeldige muur op straat, die het minder gegoede Antwerpen moest scheiden van het welgestelde deel van de stad.

DSC_1905-2.jpg

20 jaar geleden, op 9 november 1989, werd er een einde gemaakt aan een 45 km lang bouwwerk dat families en vrienden van elkaar scheidde. De Berlijnse muur kapte de stad gedurende 28 jaar in een Oostelijk en Westelijk deel. De Duitse Democratische Republiek (DDR), een communistische staat waar Oost-Berlijn toe behoorde, wou beletten dat haar inwoners massaal naar het kapitalistische Westen zouden vluchten. Na verloop van tijd werd de kloof tussen de arme en de rijke kant van de muur groter, omwille van de economische en technologische achterstand van het Oostblok.

Geschiedenis herhaalt zich

Zaterdag 7 november kwamen een tiental jongeren, verkleed als communistische Russen en met carapils bij de hand, op straat om deze gebeurtenis te herdenken. Ze wilden een denkbeeldige muur creëren, die het minder gegoede deel van Antwerpen afzonderde van het welgestelde. Deze antikapitalistische jongerengroep, die zichzelf ‘De Comïsie’ noemt, stippelde in enkele uren tijd een traject van 6 km uit en legde deze vast in een doorlopende krijtlijn die begon aan het Hessenplein en eindigde aan de Cockerillkaai. De jongeren uiten kritiek op de hedendaagse maatschappij. “Iedereen zou dit moeten doen”, zegt Timothy, stichtend lid van de organisatie, “de enige voorwaarde is dat de kritiek gegrond is en een politieke of culturele boodschap met zich meebrengt.”

StampMedia vroeg hen waar ze voor staan, met welke motivatie ze handelen en wat ze kunnen bereiken. Hebben ze een impact op ons dagelijks leven, of zijn hun acties zinloos? “Ons doel bestaat erin de mensen te doen nadenken,” zegt Timothy, activist van ‘De Comïsie.’ “De vraag is soms belangrijker dan het antwoord.”

Verdeelde mening

Buurtbewoners reageerden verrast op dit initiatief: “Ik kom mijn deur uit en zie een scheidingslijn tussen mijn huis en de bakker aan de overkant,” zegt Arlette Adriaensen, bewoonster aan de arme kant van de lijn. “Het is goed dat de jeugd zulke initiatieven neemt. Hierdoor beginnen mensen kritisch na te denken over het systeem waarin we leven.” Jozef Verbeeck ziet het anders: “Waar houden deze kinderen zich mee bezig? Ze zouden beter iets nuttigs doen dan met krijtjes op muren en de openbare weg te tekenen.”

Zie ook: http://www.facebook.com/group.php?gid=50763349267

© 2009 – StampMedia – Nick Lodewyckx