Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

HIV nog steeds een groot taboe

HIV nog steeds een groot taboe

Sensoa, Designers Against Aids, Het Roze Huis, Cavaria en Springle vzw slaan de handen in elkaar om de solidariteitsoproep van Wereld Aids Dag (1 december) in de schijnwerpers te zetten. Daarmee willen ze voor de derde keer het publiek bewust maken van hun houding tegenover mensen met aids.

tn_FF_sol_camp_brahim.jpg

De campagne werd voorgesteld in het Shopping Stadsfeestzaal waar vier reuzenbanners met de gezichten en boodschappen van Bekende Vlamingen onthuld werden.

Discriminatie

Uit de resultaten van de laatste Gezondheidsenquête uit 2004 blijkt dat in Vlaanderen 74% van de bevolking één of meerdere discriminatoire houdingen tegenover seropositieve personen heeft. Vele Vlamingen vinden zich tolerant, maar wanneer je verder vraagt, bijvoorbeeld hoe ze zouden reageren als een collega seropositief blijkt te zijn, gaat het vaak om schijntolerantie. Zelfs medisch personeel reageert vaak afwijzend of met overdreven voorzichtigheid op patiënten met hiv. Mensen met hiv proberen hun infectie dan ook vaak zo lang mogelijk verborgen te houden voor anderen. Boris Cruyssaert (Sensoa vzw): “We krijgen vaak de vraag van bedrijven hoe ze bij hun medewerkers bekend kunnen maken dat een collega seropositief is. We gaan dan in dat bedrijf praten over aids. Er hangt nog steeds een groot taboe rond.”

Toestand in België

Boris Cruyssart (Sensoa vzw): Elke dag krijgen in België drie mensen te horen dat ze drager zijn van hiv. We merken dat mensen in de jaren ‘80 veel bewuster waren van de risico’s van aids, omdat het toen volop in de media aanwezig was. Het virus raakt vooral mensen uit de actieve bevolkingsgroep van 20 tot 45 jaar. 80 % van de besmette Belgen zijn mannen en 3/4e daarvan betreft homoseksuele mannen. Er is dus nog steeds een campagne nodig om op te roepen voor solidariteit en tegelijkertijd te sensibiliseren.

Medicijnen

Boris Cruyssart : Aidsremmers worden steeds efficiënter en mensen kunnen nu een ‘quasi’ normaal leven leiden, maar van de bijwerkingen is nog niet veel geweten. In Amerika blijkt nu dat de aidsremmers de cholestorol verhogen, waardoor die mensen aan een te hoge cholestorol sterven.

Campagne

Met de campagne wil sensoa het algemeen publiek wakker schudden en doen inzien dat uitsluiting op basis van het feit dat iemand seropositief is nog steeds gebeurt. De methode die ze hierbij kiezen, is modeling. Bekende figuren die vaak een referentiefiguur vormen, dagen de mensen uit om hun mening rond het thema te herzien. Sensoa koos Bekende Vlamingen die verschillende doelgroepen aanspreken. Boris Cruyssaert :” Het is de bedoeling dat de BV’s met hun slogans de mensen confronteren met hun houding tegenover mensen met HIV. Sofie Engelen, Elodie Ouedraogo, Brahim, Véronique De Kock, Freek Braeckman en Roel Vanderstukken vormen samen het gezicht van deze campagne.”

Brahim:” We hebben een fotoshoot gedaan en daarbij een slogan bedacht om aandacht te vragen voor mensen met hiv. Ik heb kennissen die seropositief zijn en vind dat men deze mensen niet mag uitsluiten. Solidariteit draag ik hoog in het vaandel.”

Meer info: www.sensoa.be

© 2009 – StampMedia – Aicha Belorf