Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Bollywood is meer dan kitsch en gekke dansjes

Bollywood is meer dan kitsch en gekke dansjes

Bollywood in Antwerpen. Op het eerste gezicht niet een heel voor de hand liggend onderwerp voor een korte documentaire tijdens onze master Filmstudies en Visuele Cultuur. Toch waren Brent de Bleser, Stefanie Vandenabeele en ik onmiddellijk enthousiast over het vooruitzicht om te ontdekken in hoeverre de kleurrijke Bollywoodcultuur leeft in Antwerpen. En dat is meer dan je in eerste instantie zou verwachten. Zo wordt er in Antwerpen jaarlijks het Durgafestival georganiseerd, worden er op verschillende plaatsen Bollywooddanscursussen aangeboden en kent de stad een heuse Bollywoodvideotheek. Dit alles, zo kwamen we al snel te weten, heeft te maken met de grote groep Indiërs die zich vanaf de jaren zeventig voor de diamanthandel in Antwerpen heeft gevestigd.

bollywood_500.jpg

Judith, Brent en Stefanie

Deze groep heeft weinig affiniteit met het merendeel van de Westerse Hollywoodfilms die in de bioscopen en videotheken te vinden zijn. Maar niet alleen de Indiërs geven de voorkeur aan het kleurrijke en uitbundige Bollywood (een samentrekking van Hollywood en het centrum van de Indische filmindustrie, Bombay). Ook de Marokkaanse gemeenschap in Antwerpen weet zijn weg naar de Bollywoodfilm te vinden. Een verklaring hiervoor zou kunnen zijn dat ‘kuise’ films waarin weinig bloot wordt getoond en waar zelfs niet in gekust mag worden, nauw aansluit bij de Marokkaanse normen en waarden. Hoewel we in de films dus geen expliciete liefdesscènes te zien krijgen, is de suggestie soms veelzeggend. Zo zien we, wanneer een liefdeskoppel op het punt staat elkaar in de armen te vallen, de camera wegdraaien naar een spuitende fontein.

Van te voren waren we het er over eens dat het een vlotgemonteerde, kleurrijke documentaire moest worden in de stijl van Bollywood zelf: met veel muziek dus. Iris Vandevelde, een indoloog die bezig is met een onderzoek naar Bollywood in Antwerpen, heeft ons een eind op weg geholpen met de inhoudelijke koers. Het stond dan ook al vrij snel vast dat we een interview met haar als rode draad door de documentaire zouden laten lopen.

Vervolgens hebben we gekeken naar de plekken waar Bollywood in Antwerpen te ontdekken valt. Al snel kwamen we in contact met de eigenaar van de Bollywoodvideotheek in de Quellinstraat. Hij wist ons te vertellen dat niet alleen de Indiërs en Marokkanen de weg naar de videotheek vinden, ook de autochtone bevolking is gecharmeerd door de fims. Het succes van Bollywoodfilms weidt hij aan het totaalpakket: het zijn familiefilms, waarin gedanst en gezongen wordt, die soms voor een lach en dan weer voor een traan zorgen.

Zeker na het succes van Slumdog Millionaire wint de Bollywoodfilm in Antwerpen aan populariteit, ontdekten we. Om te peilen naar de mening van de Antwerpse bevolking over Bollywood zijn we op de Meir gaan filmen. Op de vraag ‘Waar denk je aan bij het woord Bollywood?’, kregen we uiteenlopende reacties. India, Slumdog Millionaire, waren veel gehoorde antwoorden, maar ook muziek, dans en ‘een rode stip op je hoofd’. Toch waren de reacties niet louter positief. Namaak van Hollywood en slechte films waren ook veelgehoorde meningen. Wat opviel was dat veel ondervraagden een mening over het onderwerp hadden, maar dat weinigen daadwerkelijk een Bollywoodfilm hadden gezien.

Om onze docu compleet te maken, hadden we het idee om, geheel in de stijl van Bollywood en ook als knipoog naar de laatste scene uit Slumdog Millionaire, de film af te sluiten met een Bollywooddans. We hadden inmiddels tijdens een Bollywooddansles een aantal ideetjes opgedaan. Zo gezegd, zo gedaan. Compleet met rode stip op ons voorhoofd en gekleurde kostuums trokken we met z’n drieën naar Linkeroever om daar, met een mooi zicht op de stad, onze Bollywooddans op te nemen. Tot grote hilariteit overigens van onze cameraman en van onszelf.
Hier aan de overkant van de Schelde, terwijl we verwoede pogingen deden onze dans onder de knie te krijgen, kwamen we er achter hoe aanstekelijk en enthousiasmerend Bollywood eigenlijk is. Het is zoveel meer dan de kitscherige musicals waarvoor de films vaak versleten worden. Bollywood is een muzikaal en visueel fenomeen dat leeft, zeker in Antwerpen.

© 2009 - Verrekijkers - Judith Nuijen

Bollywood

Wauw, echt leuk om te lezen dat er nog mensen geïnteresseerd zijn in Bollywood !

Voor mij is het echt een passie !
Ik las dat jullie Bollywood danslessen hebben genomen.
Waar was dat misschien ? Want ik zoek hier al lang achter maar ik heb er helaas nog steeds niets over gevonden ...

xxx