Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Michel Genet (Greenpeace) en Brigitte Gloire (Oxfam)

Michel Genet (Greenpeace) en Brigitte Gloire (Oxfam)

BRUSSEL -- Voor milieu-activisten moet december 2009 één van de belangrijkste maanden van hun leven zijn. Op de VN-top in Kopenhagen wordt beslist over de toekomst van onze planeet. Maar waarom ligt de Noord-Zuidbeweging wakker van het klimaat?

20091205_3397_1.jpg

(Foto Jan Lietaert)

Brigitte Gloire, klimaatspecialist van Oxfam:

“Toen enkele jaren geleden duidelijk werd dat de armsten en dan vooral die in het Zuiden de grootste slachtoffers zouden worden van de klimaatverandering heeft de Noord-Zuidbeweging zich heel snel aangesloten bij de klimaatbeweging. De 100 armste landen waar meer dan een miljard mensen wonen zijn verantwoordelijk voor amper 3 procent van de totale CO2-uitstoot.”

“De meeste van die landen liggen ook langs de evenaar waar de gevolgen van de opwarming het hardst zullen gevoeld worden: meer droogte en meer stormen die bovendien harder en onvoorspelbaarder zullen zijn. Nu al eist de opwarming elk jaar 300.000 slachtoffers, vooral in het Zuiden. Wereldwijd zijn er 26 miljoen mensen ontheemd door de gevolgen van de opwarming.”

“Die landen hebben ook de middelen niet om zich aan te passen aan de klimaatwijziging. Het is dus ontzettend belangrijk dat de Westerse landen de grootste inspanning doen. Niet alleen door emissierechten te kopen, maar vooral door zelf minder uit te stoten. De Europese Unie moet ook met veel meer geld over de brug komen om de armste landen te helpen zich voor te bereiden op de klimaatwijziging. Oxfam vraagt de de Europese Unie 200 miljard euro uittrekt. Dat geld mag niet uit de bestaande ontwikkelingshulp komen. Het moet gaan om extra middelen.”

“Het zou bijzonder cynisch zijn om nu landen als China en India met de vinger te wijzen. Zij zijn niet verantwoordelijk voor de historische uitstoot van CO2 en stoten per inwoner nog altijd veel minder uit dan de ontwikkelde landen. Bovendien doen zij nu al een grote inspanning. Geen enkel land investeert zoveel in hernieuwbare energie dan China. Wij hebben hen dus geen lessen te geven.”

20091205_3419_1.jpg

(Foto Jan Lietaert)

Michel Genet, directeur van Greenpeace en woordvoerder van de Klimaatcoalitie:

“Het is belangrijk dat niet alleen de milieubewegingen op straat komen voor het klimaat. Doordat ook de vakbonden en de Noord-Zuidbeweging actief zijn in de klimaatcoalitie tonen we dat er een breed draagvlak is voor de klimaatproblematiek. Al die organisaties zijn zich bewust van de impact van de klimaatverandering.”

“Klimaatrechtvaardigheid is een begrip dat al die organisaties bindt. Ook Greenpeace is zich veel meer dan vroeger bewust dat het redden van onze planeet gepaard moet gaan met rechtvaardigheid. De rijke landen moeten met geld over de brug komen voor de arme landen.”

“Of ik nog optimistisch ben voor de top? De laatste dagen begint het er opnieuw wat beter uit te zien. Er moet een ambitieus akkoord komen in Kopenhagen. Met deze betoging willen we tot op het laatste moment druk uitoefenen.”