Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Een spion in de klimaatbeweging

Een spion in de klimaatbeweging

BRUSSEL -- Zaterdag pakte De Morgen uit met een spectaculair verhaal over een spion van de militaire veiligheid die infiltreerde in de klimaatbeweging. Spijtig alleen dat het artikel wat onnauwkeurigheden bevatte.

Nee, de duizenden milieubewuste dansers op het strand van Oostende moeten zich niet meteen ongerust te maken en ook Nic Balthazar hoeft niet steeds achterom kijken als hij nog eens op zijn fiets door Gent rijdt. De door De Morgen ontmaskerde agent had het deze zomer niet gemunt op de Big Ask Again, de opname van de twee klimaatclip.

Een ander evenement tijdens die zomer kon wel op extra aandacht rekenen. Activisten uit België en Nederland sloegen de handen in elkaar om geïnspireerd door de succesvolle Engelse Climate Camps een klimaatactiekamp te organiseren in de buurt van Antwerpen. Zo'n kamp is klimaatneutraal en is dan de uitvalsbasis voor enkele directe acties in de buurt.

Eind juni komen enkele activisten samen voor een voorbereidindsweekend van het kamp. Het is tijdens dat weekend dat hen het vreemde gedrag opvalt van Jos Nemeth. Nemeth is 65, gepensioneerd en woont samen met Johnny in Sint-Niklaas. De vader van Jos Nemeth is een Hongaarse vluchteling die lang voor de tweede wereldoorlog naar België vluchtte en hier trouwde met een Belgische vrouw uit Sint-Niklaas. Johnny is verlamd aan beide benen en zit in een rolstoel.

Vermoedens
Noem een actiegroep of politieke beweging die actief is in het Waasland en er is veel kans dat Nemeth er lid van was. Die organisaties staan niet meteen te trappelen om commentaar te geven op het artikel in De Morgen. “Ja, we kennen Nemeth. We hebben hem acht jaar geleden aan de deur gezet omdat hij altijd mensen tegen elkaar opzette en we sterke vermoedens hadden dat hij een verborgen agenda had. In tegenstelling tot wat hij nu beweert, kon Nemeth goed overweg met computers. Hij deelde ook wel eens gsm's uit die hij zogezegd gevonden had”, zegt een verantwoordelijke van een organisatie uit Antwerpen.

“We weten dat er geïnfiltreerd wordt of dat mensen onder druk worden gezet om informatie door te geven. Alleen willen we vermijden dat er een sfeer van paranoia ontstaat waarin iedereen iedereen verdenkt”, zegt iemand van een andere organisatie waarin Nemeth zeer actief was.

Bewijzen dat Nemeth een spion was van één of andere veiligheidsdienst hebben ze niet bij de organisaties die wij contacteerden. Werd er dan tijdens dat voorbereidindsweekend van het klimaatactiekamp wel een rokend pistool gevonden? Laten we eens reconstrueren wat er die twee dagen allemaal gebeurd is.

mp3-speler
Op de tweede dag van het weekend, zondag 28 juni, wordt het duo Jos en Johnny even van elkaar gescheiden als Jos boodschappen gaat doen. Johnny klampt Anja Hermans aan: “Ik moet je iets vertellen en ik hoop dat je niet boos wordt dat ik het nu pas vertel.” Er volgt een lang verhaal over hoe Jos Nemeth al meer dan 25 jaar een betaalde informant is van de militaire veiligheidsdienst. Naar gelang de geleverde informatie krijgt hij 300 tot 350 euro per maand.

Voor dat bedrag geeft hij namen, adressen en telefoonnummers door, stuurt hij pamfletten op en houdt hij het leger op de hoogte van geplande acties. Het mailadres dat Nemeth altijd opgeeft en waar actiegroepen al die jaren hun informatie naar toestuurden (isisd@hotmail.com), zou het adres zijn van zijn contactpersoon. Nemeth zei altijd dat dat het adres was van zijn vriendin waar hij een lat-relatie mee heeft. Zij printte die mails dan uit en stopte ze bij hem in de brievenbus.

Johnny geeft ook de telefoonnummers door van de contactpersonen van Nemeth: een gsm-nummer (dat ondertussen werd afgesloten) en een vast nummer ergens uit de omgeving van Brussel. Jos zou ook vaak ganse vergadering opnemen op zijn mp3-speler en die bestanden dan doorspelen aan zijn 'runner'.

“Dankzij Johnny kregen we die avond nog de mp3-speler te pakken,” vertelt Anja Hermans. “En inderdaad, de vergaderingen van die namiddag stonden er op.”

Wanneer Nemeth merkt dat zijn mp3-speler weg is, kan hij niet snel genoeg vertrekken. Even later, om 19u48, krijgt Hermans een sms van Johnny. “Jos is alles aan het doorgeven.”

“Ik kap er mee”
Enkele uren later spreekt Nemeth een boodschap in op de gsm van Hermans. We hebben de boodschap kunnen beluisteren. Nemeth zegt letterlijk: “Het is om te melden dat ik met alle activiteiten stop. Misschien komt het als een bom, maar kom, ander en beter. Ik ben ook al te oud. Ik wil ook wat genieten van mijn pensioen.”

Nemeth noemt ook nog twee vredesbewegingen waar hij zijn ontslag heeft ingediend. “Ze willen het niet aanvaarden, maar ze zullen wel moeten.”

Bij Anja Hermans vallen een paar puzzelstukjes in elkaar. Een week eerder – op 19 juni - werd ze door vier politie-agenten uit Dendermonde uit haar bed getild. Het huis van haar vriend (Hermans woont er in een camper naast het huis) werd uitgekamd en Hermans wordt opgepakt voor ondervraging.

Hermans krijgt in de kantoren van de federale politie in Dendermonde een brief onder de neus geschoven. Het gaat om een anonieme brief die was aangekomen bij het parket van Dendermonde. Daarin wordt beweerd dat Hermans het brein is bij de recente golf aanslagen van het ALF (Animal Liberation Front). Het gaat om vandalenstreken in Eksaarde, Mortsel, Laarne en Geel.

De briefschrijver vermeldt ook dat Hermans broedt op een aanslag tegen de rechter en de procureur die betrokken waren bij haar recente veroordeling nadat ze een aantal keer het terrein van de kerncentrale in Doel had betreden.

Anja Hermans werd in 2002 veroordeeld voor een reeks aanslagen van het ALF. Ze zat haar gevangenisstraf uit en mist sindsdien geen kans om haar spijt uit te drukken over haar daden en alle geweld af te zweren.

Kim De Gelder
Nog eens een maand later krijgt Hermans van de politie te horen dat er aanwijzingen zijn dat de anonieme brief geschreven is op één van de computers van haar vriend die tijdens de huiszoeking in beslag werd genomen. Dat zou toch blijken uit het onderzoek Computer Crime Unit. Een onderzoek dat trouwens niet helemaal zonder incidenten verloopt. Tijdens dat onderzoek werd de computer van de vriend van Hermans zelfs even verwisseld met die van de moordenaar Kim De Gelder.

Kloppen de aanwijzingen van de Computer Crime Unit? Heeft Hermans die brief zelf geschreven? Of is Jos Nemeth er tijdens zijn vele bezoeken in geslaagd om even iets achter te laten op die bewuste computer?

Tijd om Jos en Johnny eens aan de tand te voelen. We bezoeken hen op een ochtend bij hen thuis: een klein huis aan de rand van het militaire domein Westakkers in Sint-Niklaas. Jos en Johnny houden – ook overdag - de gordijnen stevig dicht en rond het huis hangt het vol veiligheidscamera's.

Nemeth ontkent alles. Die nummers? “Dat gsm-nummer is een oud nummer dat ik wel eens gebruikte tijdens acties”, zegt Nemeth. Tegen De Morgen had Nemeth in eerste instantie beweerd dat hij dat nummer niet kende. Later had hij de journalist verteld dat dat het nummer was van zijn vriendin waar hij een lat-relatie mee heeft.

En het 02-nummer in Brussel? Nemeth: “Dat is het nummer op een kantoor van de federale politie waar ik wel eens mee bel om toestemming te vragen voor een betoging in Brussel.”

Lat-relatie
Dat blijkt niet echt te kloppen. Het nummer is niet bekend bij de 1207-dienst van Belgacom. Het is dus een geheim nummer. We hebben er verschillende keren naar gebeld en kregen steeds het antwoordapparaat van 'Michel' te horen.

Die Isisd dan van het mailadres isisd@hotmail.com? “Dat is van de vrouw waar ik een lat-relatie mee heb”, zegt Nemeth.

Enkele dagen later vertelt Nemeth aan de telefoon wat meer over Isis. “Het is een zakenvrouw van 50 die liever niet in de belangstelling wil staan.”

Maar Johnny heeft toch gezegd dat Isis de runner is van Nemeth?

Johnny: “Dat heb ik niet gezegd. Ik heb gezegd dat dat een vriendin is van hem. Meer weet ik ook niet over haar.”

U hebt haar dus nooit ontmoet?

Johnny aarzelt even en zegt dan: “Ik heb die wel ontmoet want we kwamen er altijd samen mee in contact.”

Johnny had eerder tegen Hermans gezegd dat Jos aanvankelijk met zijn contactpersoon afsprak in een Lunchgarden. Johnny moest dan in de auto wachten op de parking. Na verloop van tijd mocht Johnny gewoon aanwezig zijn bij de afspraken.

Heeft Johnny dan toch de waarheid gesproken tijdens dat woelige voorbereidindsweekend?

Johnny: “Nee, Hermans heeft mij toen zat gevoerd en misschien zelfs iets in mijn drank gedaan.”

Andere activisten die op het weekend aanwezig waren, spreken tegen dat Johnny toen dronken was.

En die mp3-speler? Welke uitleg heeft Nemeth daar voor?

Jos Nemeth: “Ik geef toe dat ik de vergadering heb opgenomen. De mensen van het kamp wisten dat ook. Ik heb gezegd dat ik bepaalde dingen zou opnemen. Ik wou eens een vergelijking maken tussen vergaderingen van nu en vergaderingen van vroeger. Met een paar oude bokken zoeken we uit waarom er nu minder volk op afkomt dan vroeger.”

Dat is alweer in tegenspraak met een eerdere verklaring. Nemeth zei aanvankelijk dat hij die vergaderingen opneemt zodat Johnny later een houvast heeft.

Veel aanwijzingen dus en een zwakke verdediging vol tegenstrijdigheden. Even later duikt er nog een mail op die wel zwart op wit moet bewijzen dat Nemeth een agent is. Nemeth lijkt daarin een noodkreet te slaken aan Isisd. Hij mailde haar op 1 november:

“Ik probeer je al enkele dagen te bellen, maar je neemt niet af! Neem aub af ! Afgelopen woensdag stond Hermans hier samen met Douglas De Coninck van De Morgen. Ze wisten je gsm nummer en ook het vaste nummer van mijn amdere contactpersoon. Hermans heb ik niet binnengelaten, Douglas De Coninck wel. Deze laatste vroeg specifiek achter mijn contacten binnen de Militaire Veiligheid.Ik heb hier nog een draai aan kunnen geven,maar vrees dat als Hermans en anderen blijven voortgraven alles aan het licht gaat komen.Ik ben ook bang dat Johnny vroeg of laat gaat weggehaald worden....Vrijdags stond dan weer Van Iseghem in mijn straat. Ik voel me niet meer veilig, aangezien ik ook niet weet wat Hermans en co van plan zijn,... kan ik beschermimg krijgen?Ik vrees voor een geweldadige aanval op mijn persoon, vanuit linkse hoek.”

Is de mail authentiek? Nemeth ontkent het in alle talen. Hij ontkent zelfs dat het mailadres van hem is hoewel hij het in februari wel gebruikt heeft om een persbericht te sturen naar een reeks mensen. Het adres is alvast zo lek als een zeef. Het kostte ons geen enkele moeite om in de mailbox te geraken. Ook De Morgen kon de mails te pakken krijgen. Alleen het gerecht zou kunnen achterhalen van welk IP-adres de mail verstuurd werd.

Klassieke inlichtingenmethoden
Hermans stapte met het hele verhaal naar het parket van Dendermonde. Vorige week mocht ze dan eindelijk haar dossier inzien. “Ze hebben niets nagetrokken. Integendeel, ik kreeg van een politieman te horen: “Mevrouw, u speelt met vuur,” zegt ze.

De betrokken actiegroepen hadden het eigenlijk kunnen weten. Begin dit jaar interviewde Mo* de chef van de Belgische staatsveiligheid Alain Winants (Mo, 25 maart 2009). Daarin geeft Winants toe dat de staatsveiligheid de vredesbeweging in de gaten houdt. Over twee organisaties waarin Jos Nemeth actief was, zegt Winants: “Dat zijn inderdaad groeperingen die onze aandacht hebben getrokken.”

Op welke manier volgt de staatsveiligheid dergelijke bewegingen, vraagt Mo*. Winants: “In de eerste plaats via open bronnen. We hebben een vrij goed zicht op wanneer wat te gebeuren staat aangezien de bewegingen hun acties goed aankondigen. Naast open bronnen gebruiken we uiteraard ook andere klassieke inlichtingenmethoden. Rond extremistische activiteiten binnen de vredesbeweging hebben we trouwens een samenwerkingsprotocol met de militaire inlichtingendienst ADIV.”

Als we alle getuigenissen bij elkaar leggen, lijkt het er op dat Nemeth meer dan alleen maar informatie inwinnen. Hij zette mensen tegen elkaar op en stuurde roddels de wereld in, wordt verteld. Het was ook Nemeth die Anja Hermans op weg zette om de kerncentrale van Doel te inspecteren. Voor die burgerinspecties kreeg ze acht maanden effectieve gevangenisstraf.

In tempore non suspecto vertelde Hermans daarover in een interview met Solidair (maart 2009): “Tijdens een voettocht van Kieldrecht naar Doel ter gelegenheid van de herdenking van de 21e verjaardag van de kernramp in Tsjernobyl, wees Jos Nemeth van Friends of the Earth mij op een aantal gaten in de omheining rond de kerncentrale van Doel. Hij beweerde dat de beveiliging een lachertje was. Die uitspraak is bij mij blijven hangen.”

GUL "JOSKE"...

Het materiaal waarop Chris en Keltoum zich baseren is geduldig verzameld door enkele vrienden rond Anja Hermans. Er bestaan meer bewijsstukken die volgende week aan de media getoond zullen worden op een persconferentie. Ook Douglas De Coninck van De Morgen baseerde zich voor twee artikels in zijn krant op dat materiaal.Er mag dus nog wat verwacht worden...

Affaires als deze kun je best eens bekijken in het kader van de vele historische en actuele vormen van infiltratie, manipulatie, provocatie van progressieve organisaties.Ik leg dat verband in mijn artikel, dat hier niet welkom is.

Lees: "Gul 'Joske' en de Militaire Veiligheid".

http://antwerpen.indymedia.org

Niet te begrijpen,....

Niet te begrijpen,

Jos via Anja heb ik je leren kennen jullie waren goed bevriend

Over het hoe en wat dat de vriendschap heeft verziekt tussen jullie weet ik niet zeker was er niet bij en dan noch.

Ik hoorde Anja ook niet meer maar ja dat gebeurde wel meer ( Zij is apart, zacht uit gedrukt )

We hadden ook een klein meningsverschil maar daar heeft ze zich voor verontschuldigd in Hulst op de avond over Veiligheid Kerncentrale Doel je was er zelf bij.

Wij bleven regelmatig met de gsm in contact de eerste vraag was altijd informeren naar de gezondheid van de vriendin, en van mij wat we zeer attent vonden.

Dus jullie kwamen dan maar op bezoek, geen probleem jullie kwamen toch regelmatig in Hulst om boodschappen te doen, tweemaal ben je langs geweest met Johnny en de hond. Wij zijn ook op Sint-Niklaas geweest bijna ook onverwacht wij konden niets plannen door de gezondheid van de vriendin

Ik wist niets of zeer weinig wat er op dat klimaatactiekamp had plaatsgevonden was meer naar het ziekenhuis dan thuis kun je wel stellen, en zeer weinig over die beruchte brief en PC.

Tot dat jullie een verklaring hadden moeten afleggen.(schuld van Anja) De verklaringen heb ik gelezen daar waren jullie zich van niets bewust (dus onschuldig.) en bij mij is ieder mens onschuldig tot het tegendeel is bewezen.

Heb jullie de raad gegeven van een advocaat te nemen als de beschuldiging niet terecht was. Ieder normale mens zou dat hebben aangeraden.

Dan was er het geval van de krant de Morgend zij hadden aangebeld rond 23 uur, zij konden wel vroeger komen. De andere dag heeft u mij gebeld half overspannen dan heb ik de zelfde raad gegeven.

Wat ik nu lees op Indymedia.be is een heel ander verhaal! Want dit is andere koek dit kan niet Jos. Hier kom je niet meer onderuit en gelukkig maar voor je nog meer schade aanricht.

Hoe is het mogelijk Jos en waarom, ben je onderdruk gezet door de flikken?

Het zou beter zijn je fout te bekennen, telt ook voor Johnny .

De gesprekken die wij gedaan hebben zijn die ook opgenomen dan kan je ze laten mixen , heb je er weer een slachtoffer bij.

Wie zal je nog vertrouwen Jos dat zal wel niemand meer zijn, gelijk met wat je aanbrengt of afkomt.

Ik heb zeker ook mijn gebreken maar iemand verlinken bij dat volk, nee dat niet.

Wanner kan ik de flikken verwachten?

Jos je kan mensen goed overtuigen, met iemand er bij in een rolstoel! Sorry Johnny.

Ik schrik er van dat ik nog geen telefoon gehoord heb na het artikel op Indymedia.be.

Een spion in de klimaatbeweging

Ik vind dit een goed gedocumenteerd artikel. Ik heb een groot deel van het 92 bladzijden tellend dossier doorgelezen en ik moet zeggen dat het niet Anja Hermans is die tegenstrijdige uitspraken doet, maar wel Jos Nemeth. In tegenstelling met wat de site 'Ministerie van Agitatie' beweert, vind ik dat de mail die joskenemeth@gmail.com naar isisd@hotmail.com op 1 november verzond, wél een sterke aanwijzing dat Jos een dubbele agenda had. De inhoud van Nemeth's bericht kan logischerwijs enkel begrepen worden als hij het naar iemand stuurde en niet enkel naar zichzelf. 'Ministerie van Agitatie' beweert dat het e-mailadres isisd@hotmail.com gewoon een ander e-mailadres van Nemeth zou zijn. Maar waarom zou Nemeth een bericht enkel en alleen naar zichzelf zenden? Nemeth vraagt in zijn bericht om bescherming omdat hij een aanslag op zijn persoon vreest vanuit de linkse hoek.
Op 28 juni, om 22u48 had Nemeth aan Anja Hermans laten weten een punt te zetten achter zijn 'activisme' in de progressieve beweging om van zijn pensioentje te kunnen genieten. Hij deed dit telefoontje op dezelfde dag dat hij zijn MP3-speler onachtzaam had achtergelaten in de woning van de vriend van Anja Hermans. Waarop zij en andere activisten ontdekten dat Nemeth besprekingen had geregistreerd met zijn MP3.
Ik vind het wel bevreemdend dat Jos Nemeth pas na veel jaren ontmaskerd wordt als informant van de militaire inlichtingendienst. Ofwel is hij een knappe acteur ofwel was zijn entourage in de milieu- en vredesbeweging heel onopmerkzaam en naïef.

Jos Nemeth doet inderdaad

Jos Nemeth doet inderdaad tegenstrijdige uitspraken. Zowel ten opzichte van Douglas De Coninck als tegen Kelthoum en Cristiaan. Maar tegenstrijdige uitspraken zijn geen schuldbekentenis en ze zijn al helemaal geen bewijs.

Wat de mail betreft: tot nader order is er ook daar geen enkel absoluut bewijs dat Jos Nemeth de auteur is van die mail. Het besproken e-mailadres bestaat al langer dan deze affaire en er is nog steeds niet bekend wat het IP-nummer of de aanmaker er van is. Me dunkt dat men zolang er geen bewijs is, men ook niet (ver)oordeelt.

Er is alle reden om voorzichtig te zijn. Wat Jos Nemeth betreft, zeker, maar na al wat ik gelezen heb ook wat betreft Anja Hermans. Wat zij in het dossier in een 21-pagina's tellend PV allemaal aan de Federale Gerechtelijke Politie van Dendermonde meent te moeten gaan vertellen, is meer dan wat een activist of militant voor normaal kan houden en grenst aan de pathetiek. Allerlei informatie over vergaderingen, de locatie, het doel van de vergadering, de deelnemers, persoonlijke en compleet nietszeggende informatie over weglopende kinderen, echtscheidingen, zieke hondjes, relaties tussen actievoerders, enz. Dat hoef je niet aan de neus van de flikken te hangen. Zij bouwen precies op die manier hun informatienetwerk op.

Bovendien komt zij nu met deze informatie naar buiten terwijl het blijkbaar al langer geweten is. Indien Jos Nemeth een infiltrant is (wat ik voor mogelijk maar niet bewezen acht) hoeveel schade heeft hij dan kunnen aanrichten tussen juli en vandaag? Da's een half jaar ...
En waarom heeft men toegelaten dat hij die eventuele schade nog kon aanrichten? Waarom pakt men met een dergelijk dossier uit via de reguliere media die er vooral een hapklare, sensationele brok inzien maar niets bijdragen aan een analyse ten gronde, aan een gedachtengang over wat te doen?
Waarom zorgt men bv. niet voor een gecoördineerde actie met alle betrokken organisaties en individuen?
Waarom lijkt dit zo sterk op een solo slim van Anja Hermans - die haar verleden qua politieinfiltratie en het verklikken en doorspelen van info aan flikken bepaald niet mee heeft - in plaats van een collectieve actie?

Au fond denk ik dat men abstractie moet maken van de rol van Jos Nemeth én Anja Hermans in deze. Organisaties dienen zich zo te organiseren dat ze onkwetsbaar zijn ten opzichte van infiltranten. Omdat ze niets te verbergen hebben of omdat ze wat ze te verbergen hebben ook goed verbergen. Da's geen kwestie van paranoia of wantrouwen maar van gezond verstand. Wie heeft aangetoond onbetrouwbaar te zijn (om welke reden ook) is de facto onbetrouwbaar.

Wie zich in het verleden meermaals heeft laten omringen en inpalmen door infiltranten, zou beter moeten weten. Zo ook Anja. Misschien vooral zij.

Jos wijzigt weer,...

Jos wijzigt opnieuw zin versie over de MP3-speler,...

Eerst was het dat iedereen wist dat Jos opnames maakte van vergaderingen(wat niet klopt),
daarna was het dat hij die gebruikte als houvast voor Johnny (opdat die vergaderingen zou kunnen volgen),
dan was het weer de volgende uitleg:

“Ik geef toe dat ik de vergadering heb opgenomen. De mensen van het kamp wisten dat ook. Ik heb gezegd dat ik bepaalde dingen zou opnemen. Ik wou eens een vergelijking maken tussen vergaderingen van nu en vergaderingen van vroeger. Met een paar oude bokken zoeken we uit waarom er nu minder volk op afkomt dan vroeger.”

Gisteren in de Gazet van Antwerpen wijzigde Jos zijn verhaal nogmaals; nu is het: "Dat komt omdat ik rigoureus dagboeken bijhoud van alle acties".

Ook over Johnny, die uit de biecht klapte over Jos zijn contacten met veiligheidsdiensten wijzigt Jos alweer het verhaal:

Eerst zou Johnny drugs hebben toegediend gekregen, daarna was het drank, (terwijl door verscheidene activisten wordt tegengesproken dat Johnny dt weekend dronken was) en terwijl Johnny zijn relaas over Jos deed tijdens de dag op 28 juli, zegt Jos nu dat het s' avonds was,...en noemt hij Johnny labiel,...

In de verschillende artikels " Jos Nemeth: dossier" die op verschillende Indymedia's zijn gepost, valt er in het Word-document (foto's van gsm)op dat Johnny wel degelijk op datum van 28 juni een bericht stuurde "Hij is alles aan het doorgeven" en op datum van 29 juni " Doe het weg hz in uitzicht" waar Johnny probeerde te waarschuwen om de MP3-speler van Jos weg te doen,aangezien er blijkbaar een huiszoeking in aantocht was,...

Was Johnny toen hoegenaamd ook nog steeds onder invloed van drank of drugs?

Jos: spreek de waarheid,...je maakt het je alleen maar moeilijker zo,...

Kijk, we weten dat in een

Kijk, we weten dat in een ver en moeilijk verleden Anja informant was voor de Antwerpse politie. Later in al de ALF-heisa heeft ze dingen getipt aan het gerecht. Tot zover het verre verleden.

Nu zien we dat ze niet bepaald "voorzichtig" omspringt met informatie die mogelijk bij het gerecht terecht kan komen. Nu claimt ze ook dat die pipo van een Jos haar op het idee gebracht zou hebben om in de kerncentrale van Doel binnen te dringen, met andere woorden, dat ze zich wel heel gemakkelijk laat beïnvloeden.

Zij mag een vriendelijke meid zijn met veel goeie wil, en ik bedoel dit niet als een soort verkettering, maar zij is zachtjes gezegd een beetje naïef en onvoorzichtig, plus een magneet voor politiediensten, dus kunnen de andere activisten nu eindelijk eens zelf wat voorzichtiger zijn wat betreft de informatie of verantwoordelijkheden die ze aan Anja toevertrouwen? Dank u.

Parlementaire vraag gesteld rond Jos Nemeth

Van op radio-centraal:(link):

http://redactie.radiocentraal.be/Home/?p=744

Naar aanleiding van de berichten als zou Jos Nemeth, een man van ”Friends Of The Earth”, een infiltrant zijn van de miitaire geheime dienst, vroeg Patrick Vankrunkelsven (open-VLD) in de Senaat aan de bevoegde minister (Delizee) of er inderdaad van infiltratietechnieken gebruik gemaakt wordt.
Als antwoord loog de minister dat de wet gevolgd is. “pertinent onjuist” zegt Vankrunkelsven.

Vankrukelsven heeft er enerzijds een probleem mee dat de regering de wet overtreedt . Maar hij vindt het ook storend dat veel geld en middelen worden ingezet tegen pacifisten. “Mensenhandel, witte boord criminaliteit en terreur zouden prioritair moeten zijn, niet het dwarsbomen van de vredesbeweging.”

Een interview met Vankrunkelsven over de betreffende kwestie kan je in de link op Radio Centraal vinden.