Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Harmonisering arbeiders-bedienden terug bij Leterme II

Harmonisering arbeiders-bedienden terug bij Leterme II

GENT -- Het overleg over de harmonisering tussen de statuten van arbeiders en bedienden zit muurvast. Het dossier van de verlenging van de crisismaatregelen voor bedienden dat hier aan gekoppeld was, belandt daardoor opnieuw bij de regering.

Ook een ultieme poging van de Groep van 10 - onderhandelaars van vakbonden en werkgevers - om een doorbraak te forceren, kon geen soelaas brengen. Een eengemaakt sociaal statuut voor alle werknemers blijft veraf.

Dat betekent dat het nu aan de regering is om te beslissen of en hoe de crisismaatregelen voor bedienden worden verlengd. Die maatregelen – een variant voor bedienden van het systeem van tijdelijke werkloosheid voor arbeiders – lopen nog tot eind 2009. Een verlenging met nog eens zes maanden was gekoppeld aan het grotere harmoniseringsdossier.

Op het stichtingscongres van de fusiecentrale ACV-CSC Metea was het uitkijken naar de reactie van ACV-voorzitter Luc Cortebeeck op het mislukken van de onderhandelingen. “Dat de nieuwe crisismaatregelen voor bedienden zes maanden zullen moeten worden verlengd, is voor ons geen unt van discussie. Precies omdat we nog zo dik in de miserie zitten, hebben we die alternatieven voor naakt ontslag broodnodig”, zei Cortebeeck.

De ACV-voorzitter vindt wel dat er een oplossing moet komen voor enkele tekortkomingen aan de maatregelen, zoals de toeslagen die werkgevers moeten betalen bovenop de uitkering van hun tijdelijk werkloze werknemers.

Cortebeeck betreurt dat de werkgevers geen oren hadden naar de voorstellen van de vakbonden. “Zij vonden de prijs van onze gematigde voorstellen voor de verlenging te hoog. Integendeel, zij eisten nu al onmiddellijk een verlenging tot 12 maanden. Zij zijn ervan overtuigd dat de regering onvoorwaardelijk de anti - crisismaatregelen zal verlengen en er nog een schep gaat bovenop doen ook.”

Van de regering verwacht Cortebeeck “een verantwoorde en sociale oplossing”.

Wat de harmonisering betreft, wil Cortebeeck de komende maanden een plan uittekenen. De harmonisering zou dan gefaseerd kunnen worden ingevoerd. Als het overleg daarover opnieuw vastloopt, dreigt Cortebeeck met een “plan C”. “Op de duur kunnen we niet anders dan gelijke statuten op te eisen langs de rechterlijke macht, of langs Europa. Dat geeft geen echt goede oplossingen maar het zijn sterke drukkingmiddelen. Men moet weten wat men wil.”

Het ABVV zette de afgelopen weken heel sterk in op een snelle verlenging van de opzegtermijnen voor arbeiders. Die zijn het meest schrijnende voorbeeld van de discriminatie tussen arbeiders en bedienden. Na 20 jaar trouwe dienst kan een arbeider met een opzegtermijn van amper twee maanden aan de kant worden geschoven.

Cortebeeck vindt het verkeerd om dat punt uit het ganse dossier te lichten. “Ik zeg dit in volle vriendschap aan het ABVV: uw keuze is niet de goeie keuze. Omdat er zoveel meer discriminaties zijn van de arbeiders: de proeftijd, de uitbetaling van het loon, de uitbetaling van het jaarlijks vakantiegeld, de vergoeding van arbeidsongeschiktheid met de carensdag, de eerste dag arbeidsongeschiktheid die arbeiders vaak niet uitbetaald krijgen, het recht op vorming. Al die punten moeten samen aangepakt worden met de tijdelijke werkloosheid en de opzegtermijn, waar wij willen komen tot één systeem op basis van 1 maand per dienstjaar.”