Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Bilan van 1 jaar Dexia-campagne

Bilan van 1 jaar Dexia-campagne

Op 12 november 2008 lanceerden een 20-tal organisaties de campagne 'Israël koloniseert – Dexia financiert'. Eén jaar later wordt de campagne al gesteund door 69 organisaties. Bie Kentane, vrijwillger bij intal, nam Mario Franssen, woordvoerder van de campagne, even apart voor een interview.

logo dexia campagne.jpg

Waarom zijn jullie 1 jaar geleden gestart met de Dexia-campagne?

Veel westerse landen zijn medeplichtig aan de Israëlische bezettingspolitiek door hun passiviteit of actieve bijdrage. Sinds enkele jaren nemen steeds meer burgers en groepen zelf hun verantwoordelijkheid op als activist of consument. “Wat de overheid niet doet, doen we beter zelf”, is het motto.

Het protest neemt verschillende vormen aan. Er zijn activisten die consumenten in warenhuizen aanzetten om geen Israëlische producten meer te kopen, maar er zijn ook vele campagnes die bedrijven viseren die in de bezette gebieden produceren of investeren en zo de kolonisering van Israël steunen. Dexia is daar een sprekend voorbeeld van, omdat de bank, via een filiaal in Israël, kredieten verstrekt aan Israëlische kolonies op de Westelijke Jordaanoever. Deze kolonies zijn zonder uitzondering illegaal onder internationaal recht.

Met de campagne vragen we Dexia om de banden met de kolonies te verbreken en het financieren van de bezetting stop te zetten.

Wat weten jullie over de activiteiten van Dexia in Israël?

In 2001 nam de Dexia Groep de Israëlische bank 'Otzar Hashilton Hamekomi' over. Net zoals de andere Dexia-filialen is deze bank, die vandaag Dexia Israel heet, gespecialiseerd in het verschaffen van leningen aan gemeenten en lokale autoriteiten. Vanaf dat moment houden verschillende Belgische activisten het doen en laten van Dexia Israel in de gaten.

Pas in oktober 2008 krijgen een aantal solidariteitsgroepen met de hulp van de Israëlische organisatie ‘Who profits?’ bewijzen in handen dat Dexia Israel niet enkel leningen toekent aan Israëlische gemeenten, maar ook aan illegale kolonies in de bezette Palestijnse gebieden. In een document van de Knesset (Israëlisch Parlement) bevestigt David Kapah, de directeur van Dexia Israel, dat de bank tussen 2003 en 2007 kredieten verleende aan zeven kolonies en drie regionale autoriteiten in de bezette gebieden. We weten dat het hier niet bij bleef want Dexia Israel kende ook een krediet van 8 miljoen euro toe aan Jeruzalem in juni 2008.

Wie organiseert de Dexia-campagne?

De Dexia-campagne werd gelanceerd door een 20-tal organisaties. Het initiatief om de banden tussen Dexia en de bezette Palestijnse gebieden uit te spitten ging uit van COBI (Coördinatie Boycot Israël). Intal coördineert de campagne, terwijl het Vlaams Palestina Kommittee (VPK) de financiën beheert. Het zijn echter alle 69 organisaties die het actieplatform inmiddels ondersteunen, die de campagne tot een succes hebben gemaakt en waardoor deze nu een reële invloed heeft.

Waar staan jullie na één jaar campagne voeren?

Verenigd onder de slagzin ‘Israël koloniseert - Dexia financiert’ werd een petitie gelanceerd, parlementaire vragen gesteld en lokale acties georganiseerd. Erg belangrijk voor de campagne is de steun van lokale overheden zoals gemeentebesturen en provincies, omdat zij belangrijke klanten en tegelijkertijd aandeelhouder zijn van de Dexia Groep.
Vandaag telt het actieplatform 69 organisaties, verzamelde het al meer dan 8.000 ondertekende protestkaarten, stemden 34 lokale en provinciale overheden een motie, namen bijna 1.000 mensen deel aan een online petitie gericht aan onze politieke verantwoordelijken en sloten 1.200 mensen zich aan bij de Dexia-facebookpagina. Op 13 mei 2009 zetten we als platform onze eisen kracht bij op de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering van de Dexia Groep in Brussel waarna ook de pers over de campagne berichtte. Naar aanleiding van 1 jaar campagne op 12 november 2009 ten slotte schreven 120 mensen 5 euro over van hun Dexia-rekening naar de rekening van de campagne om deze te steunen.

Lees het volledige interview op www.intal.be.