Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Parket: media zijn bloedhonden

Parket: media zijn bloedhonden

De heren Van Isacker (DM), Vandermeersch (DS en HN), Daenen (HLN) en Goens (VTM) moeten zeker eens het interview op de Knack-website met de Hasseltse parketwoordvoerder Erwin Steyls lezen.

"Het mag dan al gaan over een bizarre dubbele moord, ik ben enorm verrast door de manier waarop de media op deze zaak zijn gesprongen. Ik hoop dat we dit in de toekomst niet nog eens moeten meemaken."

"Ik heb hen gezegd dat het bloedhonden zijn die telkens weer op zoek gaan naar nog sensationeler nieuws."

"Maar de activiteiten van de journalisten waren wel storend en in bepaalde gevallen zelfs hinderlijk."

"Nog voor het einde van de ondervragingen zijn er al talrijke artikels verschenen waarin buren, kennissen en collega's van de verdachte elk hun waarheid hebben verkondigd."

Heren, nog altijd er van overtuigd dat "we nog nooit zo goed bezig zijn geweest"?

over-drijven

Dit had ook een reactie kunnen zijn onder een andere media-blogpost.

media moet mensen verbinden in mededogen en solidariteit

Nu het er toch staat, wil ik er alsvolgt op reageren:
(deze reactie schreef ik oorspronkelijk op het Facebookprofiel van Yves Desmet, gewezen hoofdredacteur en huidig politiek commentator van De Morgen).

Ik vind het ongepast om enkel HLN te laten berichten over moordzaken, zoals de schrijver Tom Naegels blijkbaar voorstelt en Yves Desmet die blijkbaar na een week die bol stond van de hype van de overbodige gissingen, nu plots dezelfde mening is toegedaan.

Er moet ook kwaliteitsverslaggeving zijn over moordzaken!
Moordzaken zoals deze of die van de kindercrèche in Dendermonde grijpen ons vast, ze raken ons de daver op het lijf, maar ook onze geest en onze ziel (als we die hebben) worden getroffen. We kunnen het niet vatten en daarom zoeken we informatie die ons weer kan oriënteren, bijvoorbeeld tekenen van solidariteit en medemenselijkheid.

Dat zijn de mainstream media uit het oog verloren. Zij sloven zich uit in details en blinken uit in het ontmenselijken van het maatschappelijke gebeuren rondom het pijnlijke drama.

Zowel de zgn. 'rioolpers' als de zgn. 'kwaliteitspers' schijnen te denken dat ze het drama moeten ontmenselijken om boven het maaiveld uit te komen. Het is juist andersom: na zo'n drama (ook na natuurrampen, oorlog, misbruik, ...) is de taak van de media om op zoek te gaan naar juist datgene wat ons als mensen opnieuw kan verbinden. Ook als dat het medium minder populair maakt, maar de meerwaarde is de menselijkheid.

De media moeten weer of meer (hangt af van het perspectief van wie er aan het woord is) echte sociale media worden.

christophe

Gepost door christophe
12.01.2010