Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Blog / mediakritiek

De Morgen herkauwt Focus Knack herkauwt ...

Op weekdagen bevatten kranten het nieuws van gisteren, haastig bijéén geschreven rommel, nieuws dat je de dag voordien al las op hetzelfde moment als de journalist van de krant die het geschreven heeft, toen het van de Belga-telex rolde en op tientallen websites gepubliceerd werd.

Maar in het weekend zijn de kranten wel nog de moeite, hoor je wel eens. Dan kan je lezen tot zondag. Dan maken krantenbazen een product dat tijdschriftenmakers in verlegenheid brengt. Zijn weekendkranten de toekomst van de krant?

Bij de Morgen weten ze het nog niet zo zeker.

Lees meer / 1 comment(s)

Humo, hoe onafhankelijk kan je zijn?

De term “onafhankelijk” is vandaag nog wat meer van zijn glans kwijtgeraakt. Vlaanderens “onafhankelijk weekblad” was al onderdeel van een mediamultinational, maar zit voortaan nu ook vastgeklonken aan Woestijnvis. De holding De Vijver neemt de operationele leiding over Humo over.

Lees meer / 1 comment(s)

Parket: media zijn bloedhonden

De heren Van Isacker (DM), Vandermeersch (DS en HN), Daenen (HLN) en Goens (VTM) moeten zeker eens het interview op de Knack-website met de Hasseltse parketwoordvoerder Erwin Steyls lezen.

"Het mag dan al gaan over een bizarre dubbele moord, ik ben enorm verrast door de manier waarop de media op deze zaak zijn gesprongen. Ik hoop dat we dit in de toekomst niet nog eens moeten meemaken."

Lees meer / 2 comment(s)

Mediakritiek na de dubbele moord

"Na de crèchemoord in Dendermonde haalde burgemeester Piet Buyse nog scherp uit naar de media. Deze keer moeten we het zelfs zonder lucide burgervader stellen." Dat stond hier nog vrijdag te lezen. Een beetje voorbarig en al te pessimistisch want ondertussen kwamen er toch heel wat reacties op de mediastorm.

Lees meer / 2 comment(s)

"800.000 Belgen gediscrimineerd wegens handicap die ze niet hebben"

Bij nieuwsberichten op de sites van De Standaard en De Morgen zou eigenlijk een waarschuwing moeten staan. “Kan onzin bevatten”, of zoiets.

Lees deze paragraaf bijvoorbeeld eens uit een artikel dat maandag op al die websites stond (en 's anderendaags natuurlijk ook in Metro):

Lees meer / 0 comment(s)

"Van alle artikels zijn er slechts een handvol helemaal correct”

Steven Vromman is al een jaar lang de Low impact man en is van plan dat ook nog een tijd te blijven. Op het einde van dat eerste jaar trok hij op zijn blog een reeks conclusies. Over zijn geluksgevoel, zijn financiële toestand, maar ook over zijn wedervaren met de media.

“Van alle artikels die er verschenen zijn er slechts een handvol helemaal correct”, stelt Vromman vast. In een stukje in Metro over het einde van zijn eerste Low impact-jaar telde hij maar liefst zeven fouten.

Lees meer / 0 comment(s)

Mexicaanse griep en cijferkoorts

De Mexicaanse griep zou volgens een artikel van Belga al het leven gekost hebben aan 92 mensen in Mexico.

Fout dus. In de hele wereld zijn er tot nu toe 8 bevestigde overlijdens. Les één: neem alle cijfers over de Mexicaanse griep die je leest in de media met een flinke korrel zout. Wil je zekerheid surf dan naar de website van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).

Lees meer / 2 comment(s)

Kranten slagen er niet in Ahmadinejad juist te citeren

Er is nogal wat te doen over de uitspraken van de Iraanse president Ahmadinejad op de VN-conferentie tegen racisme in Genève. Na een verwijzing naar de bezetting van Palestina stapten de vertegenwoordigers van alle 23 aanwezige EU-landen de zaal uit. Als kranten berichten over dat incident dan zou je toch verwachten dat je als lezer de correcte zinsneden voorgeschoteld krijgt.

Lees meer / 10 comment(s)