Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

1500 cipiers betogen in Brussel tegen toenemende onveiligheid

1500 cipiers betogen in Brussel tegen toenemende onveiligheid

BRUSSEL -- Bij het gevangenispersoneel lijkt het potje stilaan over te koken. Donderdagavond hebben ze het werk neergelegd. Een staking die nog doorgaat tot zaterdagmorgen. Een kleine 1500 cipiers betoogden vrijdag in Brussel. Ze brachten een bezoek aan premier Leterme en minister van Justitie De Clerck.

cipiersDSC_0169.JPG

Met 1500 waren ze naar Brussel gekomen. Werknemers van gevangenissen verspreid over het ganse land maakten een lange tocht van de Congreskolom naar het ministerie van Justitie in de buurt van de Hallepoort.

De directe aanleiding van de staking is de onveiligheid in de gevangenissen. In 2008 waren er 1881 incidenten met agressie. In 1348 gevallen was die agressie tegen het personeel gericht.

Maar de cipiers klagen ook over de onveilige en krakkemikkige infrastructuur waarin ze moeten werken. “Er zijn technische problemen in alle gevangenissen. In Merksplas werkt de elektriciteitsvoorziening nog op 130 volt. Daar zitten ze dus in voorhistorische gebouwen die niet aangepast worden. In de gevangenis van Brugge sijpelt er al 15 jaar water binnen langs het dak. Nu pas wordt daar eindelijk iets aan gedaan. In Vorst is er geen sanitair op de cellen. Daar is het nog altijd op de emmer te doen”, zegt Rudy Delaere, ACOD-afgevaardigde in de gevangenis van Brugge.

Er is een duidelijk verband tussen de staat van de gebouwen, de overbevolking, het gebrek aan personeel en het toenemend geweld, zeggen de vakbonden.

Geen verlof
Het personeelsgebrek leidt tot fenomenale verlofachterstanden. “Voor alle gevangenissen is er een achterstand van 400.000 dagen verlof die niet opgenomen is. In Brugge hebben de 700 werknemers 20.000 verlofdagen open staan”, zegt Rudy Delaere.

In België zijn er momenteel 10.500 gedetineerden terwijl er maar plaats is voor 8600. Dat betekent dat er soms 2 of zelfs 3 gevangenen zitten in een cel van 8 vierkante meter die eigenlijk maar plaats biedt aan 1 persoon.

“Toen ik 15 jaar geleden begon, waren er 7000 gevangenen. Nu hebben we de 10.000 overschreden. Ik denk dat het tijd wordt om daar eens bij stil te staan. Er is geen globale visie. Alleen maar gevangenissen bijbouwen zal de problemen niet oplossen. We moeten op zoek naar alternatieve straffen. Mensen zitten te lang in voorhechtenis. Geïnterneerden moeten uit de gevangenissen gehaald worden en een plaats krijgen in de opvang”, zegt een ACV-militante die werkt op de psychosociale dienst van de gevangenis van Jamioulx, nabij Charleroi.

Lik op stuk
De vakbonden gingen bij premier Yves Leterme en minister van Justitie Stefaan De Clerck pleiten voor een beter tuchtregime. “Het tuchtbeleid is administratief veel te omslachtig”, zeggen de vakbonden. Zij willen een lik-op-stukbeleid.

Als oplossing voor de technische mankementen vragen ze een eigen Regie binnen de overheidsdienst Justitie die met de nodige middelen kort op de bal kan spelen.

Van (de kabinetchef van) minister De Clerck kregen de vakbonden de belofte dat er een werkgroep rond veiligheid wordt opgericht. “Die zal op korte termijn met oplossingen moeten komen. Dat gaan we goed opvolgen”, zegt Luc Neyrinck van ACV Openbare Diensten.

“We worden al jaren aan het lijntje gehouden. Men zegt nu dat men ons begrijpt maar dat er geen geld is. De situatie is nochtans zeer dringend en vraagt om dringende oplossingen”, zegt Michel Jacobs van ACOD.

cipiersDSC_0174.JPG
cipiersDSC_0175.JPG