Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Amerikaanse historicus Howard Zinn overleden

Amerikaanse historicus Howard Zinn overleden

BRUSSEL -- De Amerikaanse historicus en politieke activist Howard Zinn is woensdag overleden aan een hartaanval. Hij werd 87.

zinn.JPG

"You Can't Be Neutral on a Moving Train". Die titel van zijn autobiografie die in 1994 verscheen, vat goed de levensfilosofie van Zinn samen. Hij was historicus én mensenrechtenactivist en ook in zijn historisch werk dook de activist op. Ik wil meer dan objectiviteit, schreef hij. “Ik wou dat studenten na mijn lessen niet alleen beter geïnformeerd waren, maar ook beter voorbereid om uit de veiligheid van de stilte te stappen, beter voorbereid om hun stem te verheffen en te reageren tegen elk onrecht dat ze zien.”

Zijn bekendste werk, A People's History of the United States, biedt een meeslepend overzicht van 500 jaar Amerikaanse geschiedenis. Centraal staan niet de politici, slavenhouders of ondernemers, maar de 'gewone' Amerikanen: boeren, arbeiders en opstandige slaven.

Zinn had een ongelooflijk rijkgevuld leven. Hij kreeg een medaille voor zijn werk als gevechtspiloot tijdens de tweede wereldoorlog. Na de oorlog werkte hij 's nachts als arbeider om zijn studies te betalen. Hij was één van de eerste tegenstanders van de oorlog in Vietnam en schreef ook drie toneelstukken.

Zijn allerlaatste les aan de Universiteit van Boston waar hij zijn hele loopbaan doceerde, eindigde een halfuur te vroeg omdat Zinn absoluut nog een bezoek wou brengen aan een stakingspiket. Honderd studenten volgden hem.

In 2008 had Indymedia.be de kans om Zinn te interviewen naar aanleiding van de Nederlandse vertaling van A People's History. U kan het interview hier nog eens lezen.

Echt jammer. Ik heb enorm

Echt jammer. Ik heb enorm genoten van zijn 'Geschiedenis van het Amerikaanse volk'. Er staan ook nog vrij veel filpmjes op youtube die de moeite waard zijn om te bekijken.

monument

Erg jammer,het boek is een monumentaal werkstuk.

Howard Zinn

Het meest Aangrijpende en verhelderend boek over de VS die ik tot nu gelezen heb.
Het is een absolute aanrader om ook de andere kant van de VS medaille te kennen.

Etienne